iMac 21,5" és 27" (Intel) asztali munkaállomások

Az Apple "minden egyben" kialakítású asztali számítógépe bámulatos Retina kijelzővel 4K vagy 5K felbontásban.

Indulóár: bruttó 449 990 Ft-tól


iMac tárhely lehetőségek

Az Apple 2020. nyarán hosszas várakozás után véglegesen száműzte a forgó alkatrészt tartalmazó adathordozókat az iMac termékvonalból, és teljes egészében SSD alapú tárhelyre tért át. Ez az alapmodellek esetén az iMac 21,5” modelleknél standard 256 GB kapacitású szilárdtest meghajtó, míg az iMac 27” modellek esetén a belépő modellnél 256 GB-os, a nagyobb modelleknél 512 GB-os SSD. Az iMac 21,5” 4K modellek 1 TB kapacitású SSD-vel, míg az iMac 27” jobban felszerelt modellje akár 1, 2, 4 vagy 8 TB kapacitású SSD-vel is rendelhető.

iMac tárhely lehetőségek

A Mac világban nem csupán szilárdtest meghajtók alkalmazása jelent előnyt, hanem az is, hogy az Apple az iparág leggyorsabb meghajtóit alkalmazza. A PCI Express adatcsatornákat kiaknázó, NVMe technológiás SSD meghajtók akár 3,4 GB/másodperc adatátvitelt kínálnak. (Az Apple nem részletezi külön az írási és olvasási sebességeket, de hagyományosan mindkét érték bőven 2 GB/s fölött teljesít.)

iMac tárhely lehetőségek

Az iMac modellek esetén 2020. nyarától az SSD az alaplapra van integrálva, amelynek oka a T2 chip alkalmazása. A T2 az Apple saját chipje, amely az SSD vezérlés mellett olyan funkciót is ellát, mint a FileVault titkosítás. Mivel az SSD hozzá van rendelve a T2 chiphez, a csere nem lenne egyszerűen megvalósítható, ezért az Apple az integrált megoldást választotta. Ez azt is jelenti, hogy a vásárlás előtt el kell döntenünk, hogy mekkora tárhelyet szeretnénk, mert ezt később nem tudjuk módosítani, csak a gép cseréjével van lehetőségünk nagyobb tárhelyre váltani. Az iJoe.hu kínálatában természetesen bármelyik iMac modell beszerezhető, amelyet az Apple egyedileg kínál, így akár 8 TB kapacitású géphez is hozzájuthatunk.

Napjaink nagy felbontású videóanyagainak és hatalmas méretű, akár RAW minőségű fényképeinek világában a tárhely olyan erőforrás, amely rendkívül gyorsan el tud fogyni. Ezért aztán érdemes minél bőkezűbben megközelíteni a kérdést, hiszen a legkényelmesebb megoldás az, ha a nyersanyagok a belső tárolón találhatóak. Ez sokkal gyorsabb és egyszerűbb használati mód, mint a külső tárhelyek alkalmazása.