iMac 21,5" és 27" asztali munkaállomások

Az Apple "minden egyben" kialakítású asztali számítógépe bámulatos Retina kijelzővel 4K vagy 5K felbontásban.

Indulóár: bruttó 419 990 Ft-tól


Egy asztali számítógép esetén roppant fontos paraméter a tárhely kérdésköre. A mobil gépeknél a méret és könnyedség érdekében még hajlandóak lehetünk kompromisszumokra - a MacBook Pro esetén erre sincs szükség -, de egy asztali gép esetén ez sokkal kevésbé esélyes. Ezt szem előtt tartva az iMac modellek legalább 1 TB tárhellyel kerülnek gyártásra. Az iMac 21,5" alapmodell hagyományos merevlemezt tartalmaz, amely gyorsnak nem nevezhető, de sok adat elfér rajta. Az erősebb iMac 21,5" Retina modell 1 TB-os, valamint az iMac 27” Retina 5K modellek gyárilag 1 TB vagy 2 TB Fusion Drive meghajtóval szerelve érkeznek, és rendelhetőek 512 GB, 1 TB vagy akár 2 TB SSD meghajtóval is. 

A Fusion Drive egy 24 GB-os szilárdtest meghajtó és egy merevlemez szoftveres, fájlrendszer szintű egysége, ahol a macOS operációs rendszer figyeli, hogy mely tartalmakat érjük el nagy gyakorisággal, és azokat intelligensen az SSD-n tárolja, míg a többi adat a merevlemezen foglal helyet. Az operációs rendszer és a virtuális memória mindenképp a szilárdtest meghajtóról érhető el, így a használat élménye szinte folytonosan az SSD-k gyorsaságát nyújtja, cserébe azonban a kapacitást a merevlemez határozza meg, vagyis lehet hatalmas anélkül, hogy még egy MacBook Air árát ki kellene fizetnünk érte. Az Apple Fusion Drive meghajtói 24 GB-os SSD-vel egészülnek ki, amelyen a rendszer és jó esetben a virtuális memória elfér együtt. 

Az alap 1 TB-os Fusion Drive kapacitása viszonylag kedvező áron megháromszorozható, vagyis 3 TB-os igen barátságos kapacitás érhető el, amely alkalmas filmek, RAW fotók, 4K videó forrásanyagok tárolására is. 

Az iJoe.hu azonban egy ilyen csúcskategóriás számítógéphez mindenképpen a standard szilárdtest meghajtó használatát javasolja több okból is. A Fusion Drive két egységből áll, amely révén a hibalehetőség is duplázódik. Ez persze ritka eshetőség, és az Apple beépített Time Machine technológiája révén szinte biztosan van folyamatos biztonsági mentésünk, mégis előfordulhat, hogy hiba esetén néhány perc munkáit elveszítjük. Másrészt ha hatalmas méretű Final Cut Pro filmtárral dolgozunk, vagy Photos / Fotók gyűjtemény mappánk 24 GB-nál nagyobb, akkor a Fusion Drive merevlemez részéről érhetjük el ezek tartalmát, amely révén a munkánk tempóját a merevlemez sebessége határozza majd meg.

Amennyiben a gépet egy darab PCI Express alapú szilárdtest meghajtóval rendeljük gyárilag, az elérési idők drámaian alacsonyak, és például már egy 512 GB-os SSD esetén is lehetőségünk van arra, hogy aktuális 2-3 munkánkat a gép villámgyors belső lemezén tároljuk. A gép értékéhez képest ez az opció nem számít rémesen drágának, viszont az általa kínált sebesség többlet messzemenően meghálálja a plusz befektetést. Amennyiben a tőke rendelkezésre áll, az optimális az 1 TB vagy 2 TB-os PCI Express szilárdtest meghajtóval rendelés, amely révén az elérhető legnagyobb SSD tárhelyre épül a Mac, és processzorhoz, videókártyához, kijelzőhöz méltó csúcskategóriás tárhelyet használhatunk. Az Apple bámulatos teljesítményű, a PCI Express architektúra legújabb vívmányait használó meghajtókat alkalmaz, amely révén 3 GB/s olvasási sebességet képes elérni. 

Az aktuális munkák belső tárhelyen való tárolása mellett a Thunderbolt 3 (USB-C) kapu révén arra is mód van, hogy a már befejezett, de olykor-olykor elérni kívánt munkáinkat, vagy például hatalmas méretű, archivált Aperture gyűjteményünket egy olyan egységen tároljuk, mint a LaCie 5big tárhely rendszer, amely az iMac 27” Retina 5K belső SSD tárhelyének sebességét nyújtja külső meghajtóként. 

Az igazi álomgép tehát szilárdtest meghajtóra épül. 

iMac 21,5" modellek

iMac 27" Retina 5K modellek

Népszerű egyedi konfigurációs ajánlataink (numerikus billentyűzettel)