iMac Pro professzionális asztali munkaállomás

Soha nem látott teljesítmény a professzionális kreatív alkotás szolgálatában! Bámulatos 5K Retina kijelző, Thunderbolt 3 kapuk, 1080p webkamera, Intel Xeon erőforrások.

Indulóár: bruttó 2 099 990 Ft-tól
Soha nem látott teljesítmény a professzionális kreatív alkotás szolgálatában! Bámulatos 5K Retina kijelző, Thunderbolt 3 kapuk, 1080p webkamera, Intel Xeon erőforrások.

Amikor az Apple 2014-ben bemutatta az iMac 27” Retina 5K modelleket, olyan terméket kínált a felhasználóknak, amelynek kijelző élményét semmilyen más eszköznél nem élhették át. A ragyogó, hatalmas méretű, 5K felbontású Retina kijelző a profi fényképészek és mozgóképes szakemberek kedvelt felülete lett, és ezt a kijelző élményt semmilyen más asztali gép nem nyújtotta - még ha esetleg nagyobb teljesítményt kínált is. Felismerte hát az Apple az irányt, és 2017-ben a Retina 5K kijelző használata mellett megalkották minden idők legnagyobb teljesítményű Mac gépét, egy olyan iMac modellt, amely valóban az aktívan hűtött, csúcsteljesítményű munkaállomások számítási és grafikus képességeit biztosítja anélkül, hogy kiemelkedne az iMac 27” gyönyörű kereteiből. Megszületett az iMac Pro asztali munkaállomás. 

Az Apple tervezési szakértelmének egyik legkomolyabb teljesítménye a minden egyben kialakítás, amelyre a ’80-as évek óta kínál példákat a cég. Ésszerű megoldás, hogy a kijelző által meghatározott méretekbe férjen bele a számítógép teljes tudása, és ne legyen külső doboz, amelyben a gép egyéb komponensei találhatóak. Az iMac Pro esetén ez azért különösen nagy feladat, mert az Apple nem a szokványos MacBook Pro alkotóelemek emelt teljesítményű darabjaiból állította össze a konfigurációt, hanem a nyers erő szolgálatában tudományos képességű komponenseket használt, amelyek ennek megfelelően igen jelentős hűtést is igényelnek. 

Az iMac Pro alapját az Intel Xeon-W processzor jelenti, amely Skylake architektúrára épül, és 8-, 10-, 14- és 18-magos kivitelekben elérhető, így akár 36 szálon is képes dolgozni, elképesztő teljesítményt nyújtva az olyan feladatok elvégzésekor, amelyek sok szálon futnak párhuzamosan. A processzor Turbo Boost funkciója akár 4,5 GHz-re képes emelni az órajelet, így az egy szálat kiaknázó, de teljesítményigényes folyamatok is megkapják a szükséges teljesítményt. 

Mindezt támogatják a nagy méretű gyorsítótárak: a másodszintű gyorsítótár (L2 cache) 1 MB méretű, míg a harmadszintű tár (L3 cache) 1,375 MB méretű magonként. A processzort kiegészíti a speciális AVC-512 vektor utasításcsomag, amely egyes feladattípusokat képes jelentősen gyorsítani. Mindez a lapkára épülő Intel Mesh összeköttetéssel egyesül. 

Az iMac Pro kiválasztása előtt érdemes mérlegelni, hogy milyen jellegű munkákat végzünk. Ha például Apple videós alkalmazásokkal vagy hangtechnikai szoftverekkel dolgozunk, akkor a többmagos processzorok előnyt jelentenek. A Final Cut Pro, Motion és Compressor használatához a 18-magos CPU jelenti a legideálisabb választást, mert bőven jut erőforrás a renderelésekhez úgy, hogy közben például a Compressor is kódol. Hasonló a helyzet akkor, ha például Logic Pro alkalmazással dolgozunk fel többsávos zenei produkciókat: az Apple alkalmazásai építenek a különálló processzor magokra, és képesek optimálisan szétbontani a feladatokat úgy, hogy a rendszer erőforrásait maximálisan kiaknázzák. 

Ha azonban főként Adobe Photoshop és Lightroom alkalmazásokkal dolgozunk, ott akár a 8-magos processzor is ideális lehet, a legjobb pedig a 10-magos változat, amelynek 4,5 GHz-es a Turbo Boost sebessége. Az Adobe programok ugyanis sok esetben terhelnek maximumra egy magot, és ott a magasabb órajel előny. (A nyolcmagos processzor 4,2 GHz-re képes emelni a sebességét Turbo Boost funkcióval.) 

A vásárlás előtt érdemes utána járnunk, hogy az általunk használni kívánt alkalmazások számára mi az előnyösebb: a sok mag vagy a nagyobb órajel. Egyes 3D alkalmazások például képesek kiaknázni a sokmagos rendszereket, míg mások inkább az egyetlen szál maximális teljesítményét igénylik. 

A dupla lebegőpontos műveleteknél az AVX-512 olyan erőforrás-igényes műveleteket tud gyorsítani, mint a tudományos szimuláció, az adattömegek elemzése vagy a textúra alapján történő tartalom építés. De természetesen akkor is nyújt többletet, amikor friss alkalmazásunkat fordítjuk az Xcode segítségével. Az Apple a macOS rendszerbe beépítette, hogy amikor lehetséges, a rendszer irányítsa ezeket a feladatokat az AVX-512 képesség igénybevétele felé. Természetesen a fejlesztők alkalmazás szinten is ügyelhetnek rá, hogy kiaknázzák a processzorok ezen extra erejét. 

Ehhez a processzor teljesítményhez természetesen az iparág leggyorsabb memóriája szükséges: az Apple a DDR4 2666 MHz-es modulokat építi a gépbe, amelyek a standard konfigurációban 32 GB kapacitásúak, de akár 64 GB vagy 128 GB bővített változatban is elérhetőek. (Ezek utólag nehézkesen bővíthetőek, így célszerű már a rendelésnél felmérni az igényeket.) Az iMac Pro moduljai négycsatornás DDR4 EEC modulok, 288-tűs, klasszikus DIMM kivitelben. 

Az iMac Pro napjaink egyik legmodernebb grafikus feldolgozó architektúráját és ennek egyik termékét, a Radeon Pro Vega grafikus kártyát használja. A kártya 64 darab következő generációs számítási egységet tartalmaz, amelyek összesen 4096 szálon képesek feldolgozni folyamatokat. A brutális számítási teljesítményt 16 GB nagy sávszélességű memória (High Bandwidth Memory 2) támogatja meg, amely elképesztő segédletet jelent a háromdimenziós tartalmak, animációk, videófeldologzás és más, arra optimalizált feladatok területén. Az Apple több hardvere és alkalmazási is nyitott a virtuális valóság tartalmak létrehozására, amelyek szintén nagy hasznát veszik ennek az erőforrásnak. 

A Vega architektúra abban tér el más videókártyáktól, hogy a memória nem különáll, hanem egybe van építve a chippel. Ez teszi lehetővé a 2048 bit szélességű adatcsatorna használatát, és a másodpercenként akár 400 MB átviteli sebesség elérését. A megoldás azt is jelenti, hogy a GPU kisebb, ezáltal kevesebb hőt termel, és könnyebb elhelyezni egy olyan tömör szerkezetben, mint az iMac. 

A grafikus kártya páratlan ereje sok területen hasznos, így például a gépi tanulást támogató alkalmazások területén. A Radeon Pro Vega 64 kártya egyszeres pontosságú számítások esetén 11 teraflops, egykettedes pontosságú számítások esetén 22 teraflops számítási teljesítményt biztosít.

Ez a grafikus képesség akár olyan egyszerű műveleteknél is bámulatos gyorsulást hoz, mint H.265 videó kódolás a Compressor alkalmazással, vagy az emberi test belső modellezésének megtekintése az OsiriX alkalmazással. Természetesen ereje a legszembetűnőbb a nagy számítási igényű alkalmazásoknál, mint például a Maxon Cinema 4D animációs program. 

Mindezen hatalmas teljesítmény mellé természetesen megfelelően gyors tárhely is szükséges. Az iMac Pro esetén nem is merült fel a forgó alkatrészt tartalmazó merevlemezek alkalmazása: az Apple eleve 1 TB-os szilárdtest meghajtóval kínálja a gépet, amely igény esetén előzetes rendeléssel 2 TB-os vagy 4 TB-os SSD-vel is rendelhető. Ezek a PCI Express technológiára épülő SSD-k akár 3,3 GB/s írási teljesítményt és 2,8 GB/s olvasási teljesítményt nyújtanak, vagyis kiváló kiegészítői az iparág leggyorsabb processzorának és videókártyájának. 

Az Apple az Intel Xeon-W chip mellett saját processzort is épített az iMac Pro modellekbe, amely több Apple specifikus feladatot ellát, így például biztonsági funkciókat foganatosít az iMac Pro modellek esetén. Ez az Apple által tervezett segédprocesszor kezeli például a korábbi Mac gépek System Management Controller (SMC) funkcióit, vezérlő az SSD-t, kezeli a gép hangtechnikáját és hangfeldolgozását, valamint a beépített FaceTime HD kamerát. Fontos funkciója a Secure Enclave, amely az iOS eszközöknél ismert megoldás, és titkosított, kívülről nem hozzáférhető tárhelyként szolgál, illetve a biztonságos rendszerindítás alapja. 

A T2 chip teszi lehetővé, hogy a FileVault titkosítású iMac Pro meghajtója speciális módon más gépbe átrakva se legyen olvasható, mivel a titkosítási kulcs a hardverhez kötődik, így nem kerülhető meg a hardver módosításával. A T2 kódolási motorja úgy dolgozik, hogy az élőben zajló titkosítás nem lassítja az Intel Xeon processzor teljesítményét, nem befolyásolja a rendszer egészét, hanem észrevétlen paraméter a háttérben. 

Apple T2 segédprocesszor.

Az iMac Pro esetén az Apple az iOS rendszernél bevált biztonságos rendszer indítási funkciókat mutatott be, amelynek alapját a T2 chip garantálja. Ez azt jelenti, hogy a rendszer legalacsonyabb szintű komponenseinek integritását és eredetiségét ellenőrzi a T2 processzor, így nem tudják rosszindulatú célból ezeket módosítva a macOS módosított verzióját betölteni. A képesség használatához a macOS Recovery / macOS Visszaállítás partícióról indítva tudjuk konfigurálni a Startup Security Utility alkalmazással a rendszerünket. 

Az iMac Pro hosszú évek óta először fejlődést mutat be a beépített kamerában: végre valóban nagy felbontású a FaceTime HD kamera, amely immáron 1080p felbontással rögzíti az előtte lévő személyt. Ez kiváló lehetőség, ha saját YouTube műsort, podcastot, interjút rögzítünk az iMac Pro előtt ülve. E kamera működését az Apple saját fejlesztésű képfeldolgozó processzora (image signal processor, ISP) kezeli, amelyet szintén a T2 chip vezérel. Ezáltal a FaceTime kamera precízebb arcbőr térképezést, jobb expozíció vezérlést és arckövetést tesz lehetővé, illetve intelligensen állítja a fehéregyensúlyt. 

Az iMac Pro belső paramétereit gyors külső kiegészítőkkel tudjuk fokozni - például a nagy mennyiségű adat tárolására gyors Thunderbolt 3 alapú külső meghajtókkal. A készülék hátoldalán négy darab USB-C formátumú Thunderbolt 3 kapu található, amelyek egyenként 40 Gb/s kétirányú átviteli sebességet kínálnak. Szintén négy darab USB 3 kapu található a gépen, amely 10 Gigabit Ethernet csatlakozóval (RJ-45 formátum), SD kártya olvasóval és a megszokott minijack csatlakozóval is kiegészül. A 10 Gigabit Ethernet csatlakozó mindenképpen említést érdemel, hiszen az iMac Pro esetén van először ilyen gyors hálózati kapu Mac gépen, amely az IEEE 802.3bz szabványnak megfelelő NBASE-T csatlakozó, és támogatja az 1, 2,5, 5 és 10 Gb Ethernet átviteli sebességeket rézkábel használatával. A csatlakozó önműködően érzékeli az elérhető legnagyobb átviteli sebességet a kábel és a hálózati eszközök függvényében. Ezáltal például a NAS rendszerekkel való kapcsolata látványosan gyorsabb. 

Thunderbolt 3 kapuk és a Radeon Pro Vega kártya jóvoltából az iMac Pro akár két darab 5K kijelzőt képes meghajtani, vagy négy darab 4K kijelzőt a saját kijelzőjén kívül. Ez azt jelenti, hogy akár 44 millió darab képpontot kezel a gép. 


Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24, 36, 48 és 60 hónapos futamidővel.

Bővebben…