Linksys Velop Intelligent Mesh WiFi Router csomag

Sokoldalú, HomeKit hosszabbító képességgel is kiegészült WiFi elosztó csomag akár 3 darab, együttműködni képes darabbal, 802.11ac szabvánnyal.

Ár: bruttó 59 990 Ft


Amikor az Apple 2013-ban befejezte a WiFi routerei fejlesztését, majd kivezette a termékcsaládot a piacról, a Linksys volt az a gyártó, amely vállalta, hogy a helyére lép. A Linksys Velop termékcsalád olyan routereket foglal magában, amelyek nem csupán a legmodernebb WiFi megoldásokat vonultatják fel, és emellett képesek HomeKit jeltovábbítóként is működni, vagyis meghosszabbítják a WiFi és Bluetooth kapcsolatot a HomeKit központ és az okos kiegészítők között.

Hogy az Apple termékek felhasználóit megnyerje, a Linksys törekedett olyan terméket tervezni, amely megjelenésével eléri azt a színvonalat, amelyet a célközönség megszokott. Ennek köszönhetően a Linksys Velop routerek az elsők a nem Apple-gyártotta megoldások körében, amelyek dekoratívak, a kategóriájukban abszolút jól néznek ki, és nem lóg ki belőlük számos antenna. A hófehér megjelenésű termék passzív hűtését lyukacsos oldalsó rácsozat biztosítja, a termék pedig jól elhelyezhető akár falra szerelve is, ahol szintén visszafogottan mutat a fehérsége révén. 

Az igazi különlegesség azonban belül található: az egység a kornak megfelelően 802.11ac szabványú, és képes 5 GHz-es hálózatot létrehozni 867 Mb/s elméleti sávszélességgel, illetve 2,4 GHz-es hálózatot 400 Mb/s elméleti sávszélességgel. A Linksys által alkotott Mesh WiFi márkanevű technológia révén minden eszköz mindig a lehető legjobb sávszélességgel gazdálkodhat, és optimalizálva van arra a célra, ha számos egység használja ugyanazt a hálózatot. Manapság ez standardnak mondható, hiszen a Mac és iPhone mellett sok-sok egyéb WiFi eszköz található meg egy hálózatban. A Mesh WiFi technológia része a gépi tanulás is, amely révén a hálózati szolgáltatás képes alkalmazkodni az eszköz igényeihez, és így biztosítja a leggyorsabb internet kapcsolatot. 

A stabil hálózati kapcsolat úgy építhető ki, ha lehetőség szerint mindenütt magas a térerő, vagyis nem egy eszköz jelét próbáljuk kihúzni az ingatlan széléig, hanem jól átfedik egymást a routerek, és mindenütt magas a jelszint. E célból a Linksys Velop termékcsalád az egydarabos verzió mellett kedvezően árazott kettő- vagy hárompéldányos kiszerelésben is elérhető. A hálózat a Linksys iOS rendszerre is elérhető alkalmazásával könnyedén felépíthető, és a több elemből álló szolgáltatás életre hívható. A hálózati eszközök kommunikálnak egymással, és villámgyorsan átadják egymásnak azokat a klienseket, amelyek hálózati kiszolgálása egy másik routeren keresztül optimális. Ha valami okból egy router kiesik a rendszerből, a többi zavartalanul működik tovább, vagyis nem kezd el a hálózat hibajelzéseket dobálva szétesni, csupán értesítést kapunk arról, hogy valami okból a hálózat leállt. 

A Linksys Velop rendszere azért is kiváló, mert az ingatlan sajátosságaihoz kalibrálja magát, így ha jól megtervezzük a hálózatot, az nagy eséllyel kiválóan fog működni elsőre. Ha mégis bővítésre van szükség, az alkalmazás segítségével könnyedén tudunk a rendszerhez újabb egységeket hozzáadni. A bővítés során célszerű a további egységet úgy elhelyezni, hogy az adott helyen még jó legyen a WiFi szolgáltatás, és azt bővítse, tehát ne a határvonalra tegyük ki, ahol már gyenge a jel. Ezzel jelentős mértékben növelhetjük a lefedettséget, és akár a kertünk végiég, akár a pincébe, akár a tetőtérbe zavartalanul eljut a WiFi szolgáltatás.

A Linksys Velop család az első, amely magában foglalja a HomeKit kommunikációs képességet. Ez azt jelenti, hogy a Linksys router képes továbbítani a jelet, ezáltal hosszabbítóként működni az otthonunkban a HomeKit központ és az eszközök között. Előfordul, hogy egy-egy Bluetooth eszköz például távolabb van a hatósugarának maximumánál a HomeKit központtól. A Linksys Velop megoldások ilyenkor képesek továbbítani a jelet, és úgy működni, mint a külön megvásárolható Eve Extend egység.

A Linksys Velop az App Store-ból letölthető Linksys alkalmazás segítségével konfigurálható, és ezen alkalmazás révén távolról is hozzá tudunk férni a routerekhez, ellenőrizni és konfigurálni tudjuk őket. Az alkalmazáson belül vendég hozzáférés is beállítható, valamint megadhatjuk, hogy mely eszközök számára adunk prioritást a leterhelt hálózaton (device priorization). A szülői felügyeleti funkciók révén egyes eszközök számára korlátozhatjuk a hozzáférést, illetve időhöz köthetjük az internet elérését.