iPhone XS és iPhone XS Max

Super Retina kijelző két méretben, amiből az egyik az eddigi legnagyobb iPhone kijelző. Még gyorsabb Face ID és a legokosabb, legerősebb okostelefonchip.

Indulóár: bruttó 379 990 Ft-tól


Az iPhone XS és iPhone XS Max készülékek kamera rendszere több tekintetben is elképesztően összetett és sokoldalú. 

Az előoldali kamera és a hozzá tartozó érzékelők biztosítják a Face ID hitelesítést, emiatt kiemelten fontos a precízió és megbízhatóság. A hátoldali duál-kamera pedig művészi alkotások megvalósítását teszi lehetővé a kreatív felhasználók számára éppúgy, mint az amatőr hobbifotósoknak. 

Előoldali TrueDepth kamera

A Face ID, azaz az arckép alapú hitelesítés megjelenése elhozta azt a változást, hogy az iPhone készülékek előoldali kamerája is látványosan javult, fejlődött, így immáron a szelfi készítésre használt kamera elemet is olyan extra képességekre használhatjuk, mint a portré mód. Illetőleg bármely olyan funkciót elérhetünk az előoldali kamerában, mint a hátoldali kamerában.

Ezen funkciókat a hátoldali kamera kapcsán bemutatjuk majd nagyobb részletességgel, ami azonban az előoldali kamera látványossága, az az Animoji és Memoji képességek, amelyek derült pillanatokat okoznak a felhasználók számára. 

Az iOS 11 és az iPhone X megjelenésekor az Apple egyik vicces új funkciója a Memoji nevű lehetőség volt: néhány népszerű és vidám Emoji karakter az arcunk mozgását, gesztusait, mosolyunkat vagy éppen nyelv nyújtásunkat követve animálni képes, és ezáltal sajátos módon a hangunk malacként, sárkányként, ufóként vagy éppen cuki kutyaként szólalhat meg. Ki tudna ellenállni egy jópofa kutyusnak, amikor bocsánatot kér, hogy 40 percet késett az esti randin? Ki ne teljesítené azt a kérést, amit egy ijesztő földönkívüli követel tőle szigorú üzenetben? Az Animoji az Apple újabb A sorozatú processzorainak tudását kiaknázva képes valós időben követni az arcunkat megfelelő fényviszonyok között, és kellő távolságban tartva akadásmentesen animálni a mozzanatokat. Érdemes kipróbálni, hogy az iOS 12 óta immáron a nyelvünk kiöltését is utánozzák a figurák, az Apple pedig néhány havonta egy-két újabb karaktert is bemutat, így már cápa és vadkan is elérhetővé vált.

Az Animoji megszemélyesített változata a Memoji nevű képesség, amely hasonló módon a TrueDepth kamera tudására épül, ám nem Emoji figurát jelenít meg, hanem a felhasználó saját magáról alkotott képét személyesíti meg. A Messages / Üzenetek alkalmazás szövegmezője alatt az alkalmazás extrák felületen a kis majom ikonra bökve érjük el az Animoji képességet, amelyen balra görgetve találjuk a plusz jelet, amellyel új Memoji karaktert hozhatunk létre. Itt saját énképünknek megfelelő paraméterek közül válogathatunk: a hölgyek sokféle hajviseletet, ruhadarabot, divatos napszemüveget, szép szemszínt állíthatnak be maguknak, míg a férfiak számos szakáll és bajusz divat közül is válogathatnak. 

Az így létrehozott Memoji karakter ezt követően ugyanúgy működik majd, mint az Animoji, vagyis az arcunk mozgását követi, és természetesen a nyelvünket is kinyújthatjuk.

Hátoldali duál-kamerarendszer

Az okos előoldali kamera mellett az iPhone XS és iPhone XS Max lenyűgöző képességeit a hátoldali kamerarendszer adja, amely egy nagy látószögű, kiemelkedő érzékenységű példányból, és egy kétszeres fix optikából áll össze. Ezek tudását képes egyesíteni a készülék a nagyerejű A12 Bionic chip révén, többek között olyan extra funkciókkal, mint a Smart HDR, amely minden korábbinál komolyabb dinamikatartományt képes egyetlen képben megjeleníteni. Az alap- és középkategóriás digitális fényképezőgépekkel szemben az iPhone fényképező képességének egyértelmű előnye a késés nélküli kioldás, amely révén azonnal elkészül a kép, így nem maradunk le témáról. 

Az iPhone készüléket felemelve már a zárolt képernyőn megtaláljuk a kamera ikont, így azonnal elérhetjük a fényképezőt, vagyis igazán gyorsan tudjuk megörökíteni az esetlegesen elillanó témákat is. 

Néhány beállítást praktikus az iOS rendszerben előzetesen elvégezni, amelyek segítik a kamerák hatékony napi használatát. Ilyen például az a lehetőség, hogy a megnyitás után a kamera visszaálljon az alapértelmezett fotó módra, vagy maradjon azon a módon, amelyen legutóbb használtuk - ha például főleg videókat rögzítünk, akkor ilyen formában nem kell mindig állítani a videó módot, hanem az iOS megőrzi a legutóbbi beállítást. Ezt a Settings / Beállítások alkalmazás Camera / Kamera felületén a Preserve Settings / Beállítások megtartása paraméter alatt tudjuk szabályozni. Itt nem csak a legutolsó kamera módot, hanem akár a fotóknál alkalmazott kreatív szűrőket is megtarthatjuk - ezeket természetesen utólag bármikor alkalmazhatjuk a képeken.

Hasonlóan praktikus lehet a Grid / Rács alkalmazása, amelyet szintén ezen a beállítási felületen találunk meg, és az iOS az ókori Hellász világából származó, harmadok szabályának nevezett technológiát valósítja meg olyan formán, hogy a fényképezéskor a látvány kilenc téglalapra van osztva, így módunk van a témát a középsőbe összpontosítani. 

Köszönhetően az iPhone XS és iPhone XS Max duál-kamerarendszerének, a klasszikus digitális közelítés mellett lehetőségünk van a másik kamera segítségével 2x-es fix optikai közelítésre is. Ezáltal közelebb kerülünk bizonyos témákhoz anélkül, hogy a fizikai helyzetünket módosítanánk. Ez sokszor segít jobb képet kapni egy-egy látványról, és természetesen ez a kamera is rendelkezik optikai képstabilizálással, így a rezgésekre kétszeresen érzékenyebb kamera is stabil képeket eredményez. A közelítéshez a fénykép készítésekor a keresőn megjelenő 2x feliratra kell böknünk, amellyel az iPhone átvált a másik kamerára, és annak tudásával alkotja meg a fényképet. 

A duál-kamerarendszer fő vonzerejét természetesen a portrémód adja, amely finoman állítható bokeh effektussal teszi professzionális hatásúvá a fényképeinket egy személy arcáról vagy éppen egy fénykép jól elkülöníthető központi tárgyáról. A portré mód mellé az Apple portré megvilágítási effektusokat is alkotott, amelyek szintén a profi világot idéző hatásúak: a természetesen fény mellett stúdiófény, kontúrfény, színpadi fény és utóbbi fekete-fehér változata is elérhető. Az Apple ezek alkotásához valóban profi fénytechnikus szakemberek tudását használta fel, az eredmény pedig sokszor bámulatos. 

Portré módban egy tulipán
Portré megvilágításban egy rózsa

A portré mód használatához viszonylag jó fényekre van szükség, és a háttértől valamennyire eltávolodó témára. Az iOS tudása az A12 Bionic processzorral kiegészítve képes arra, hogy kiemelje a kamera képéből az előtérben lévő személyt (vagy tárgyat), illetve elkülönítse a hátteret. A többi már szoftveres tudás: a háttér elmosásra kerül, míg az élőtér éles marad, a látvány pedig magáért beszél. Az iOS 12 rendszertől és az iPhone XS és iPhone XS Max modellektől nem csupán a portré mód nyújtotta bokeh effektus használatára nyílik mód, hanem olyasmire, amely a klasszikus fotótechnikában elképzelhetetlen: a mélységélesség intenzitása utólagosan állítható. 

Portré felvételek készítéséhez a Camera / Kamera alkalmazást elindítva jobbra legyintve érhetjük el a Portrait / Portré lehetőséget. Ez sárga kerettel jelzi, ha talált egy témát, amelyet ki tud emelni a háttérből - ez lehet arc, de akár egy virág vagy egy tárgy is. Az így kiemelt téma hátterét finoman elmossa az alkalmazás. 

A kijelző alján megvilágítási módok közül válogathatunk: itt érjük el a portré megvilágítás fentebb felsorolt effektusait. Ezek egyedi fényelést kínálnak a képeink számára. A jobb felső sarokban lévő ƒ ikonra bökve a bokeh effektust tudjuk akár élőben szabályozni, ez azonban utólag is végrehajtható, mint a fentebbi Apple reklámban viccesen demonstrálják is a működését. 

A portré fényképezés révén rendkívül kreatív képeket alkothatunk gyönyörű kivitelben. Ezek a típusú fényképek arra is alkalmasak, hogy nagy nyilvánosság előtt megjelenjenek - mi sem példázza ezt jobban, mint hogy iPhone portré fotó szerepelt már a Time magazin címlapján is. 

A portré mód mellett a készüléken megtaláljuk a Square / Négyzet opciót, amely révén profilképeket készíthetünk közösségi oldalakra, ahol hagyományosan a négyzet alakú fénykép az elvárás. 

Manapság már kevésbé számít extrának, ám rendkívül izgalmas lehetőség a panoráma készítés, amely révén 270°-os panorámaképet készíthetünk nagyon nagy társaságot megörökítve, vagy éppen izgalmas természeti helyszínt felfedezve. Az illusztrációként használt képen például a visontai lignitbánya óriási „krátere” látható, amely a panoráma felvételen mutatja meg igazi méretét. 

A panoráma készítéshez ideális testhelyzetet felvéve félkör alakú mozdulatot kell leírnunk a kezdőponttól a végpontig. Ha nem elég a fényerő, akkor az alkalmazás jelez, hogy lassítsunk. Középen egy vonal segíti, hogy vízszintben maradjunk. Ha a vízszinttől eltérünk, akkor a felvétel alsó és felső része némileg levágásra kerül.  

Tipp: Panorámaképet készíthetünk a zoom kamerával is, ugyanis e felületen is elérhető a 2x gomb, amely révén kétszeres közelítéssel nézhetünk végig a tájon. Ezzel csak 135°-ot ölelünk fel, ám közelebb hozhatjuk a témát, és részletgazdagabb felvételt készíthetünk esetleg távolabb fekvő területekről is. 

Bővebben az iOS rendszerek panoráma készítési lehetőségeiről…

Izgalmas mozgóképes funkciók

A fényképezés mellett az iPhone készülékek fontos paramétere a videó rögzítése, amelyre kiválóan alkalmasak a fejlett kamerák, és az általuk megvalósított, a szokványosnál nagyobb látószög. Az iPhone közelebb tehető a témához, mert többet lát, mint egy tipikus kézi kamera, ráadásul a videók esetén is támogatott az optikai stabilizálás a hátoldali kamera esetén, és legalább 60 képkockás percenkénti képrögzítés. 

Az előoldali TrueDepth kamera 1080p-s videókat tud rögzíteni 60 fps képkocka gyakorisággal, míg a hátoldali kamera 4K felvételeket is támogat szintén 60 fps gyakorisággal. A hátoldali kamerák mindegyikét használhatjuk, vagyis a telefotó lencsével is rögzíthetünk videókat, illetve a digitális közelítés használatával átmenetet is megvalósíthatunk a kettő között. A közelítés és távolítás használatához az ujjunkat a 2x gombon nyomva kell tartani, amely hatására és hüvelykujjal könnyedén lekövethető ív jelenik meg, amellyel finoman leírhatjuk a közelítést és távolítást. 

A kamerák segítségével nem csak fantasztikus videókat rögzíthetünk életünk fontos eseményeiről, hanem olyan kreatív megoldásokat is elérünk, mint a lassított felvétel vagy a gyorsított felvétel.

A pocsolyába hulló esőcseppek lassítva igazán izgalmasan mutatnak.

A lassított felvétel segítségével elképesztően hatásos, 240 fps gyakoriságú, azaz a normál videólejátszás nyolcadára lassítható videókat alkothatunk olyan eseményekről, amelyek alapból gyorsan zajlanak le: gyermekünk becsúszik a stand vizébe a csúszdán vagy fejest ugrik a medencébe, a kutyánk át szökken egy árok felett vagy farol egyet a porban futás után. Számtalan kiváló felvételt készíthetünk így, ha a Slo-Mo / Lassított elemet választjuk ki balra görgetve a kamera rögzítési módok között. 

A lassított felvétel esetén az iPhone intelligensen elemzi a felvétel tartalmát, és csak azt a részt lassítja le, amely lassításra érdemes információt tartalmaz, vagyis nem az egész felvételt kell lassan végigszenvednünk, hanem a normál tempójú visszajátszásból lelassulnak azok a szakaszok, amelyeknél dinamikus, ám részleteiben is érdekes mozzanat történik. (A lassítást módosíthatjuk később a Photos / Fotók alkalmazásban, ha az iOS elemzésével nem vagyunk tökéletesen elégedettek. A lassítás nem destruktív művelet, hanem metaadat, vagyis egy külön információs fájlban tárolja el a rendszer a lassítás paramétereit.)

A lassítás ellenkezdője a gyorsított felvétel, amely elsősorban az állványt használók számára praktikus, hiszen huzamosabb ideig kell egy helyen állnia a telefonnak a felvétel elkészítéséhez. A gyorsított felvétel lényege, hogy hosszabb idő kerül összetömörítésre, és ezáltal sokkal gyorsabban lejátszásra. Fantasztikus felvételeket készíthetünk például tavasszal arról, hogy egy virág kinyílik a felkelő nap sugarainak érintésére, de egy hegyi túra alkalmával a felhők vonulásáról is készíthetünk szép felvételt, vagy éppen egy forgalmas térre is kihelyezhetjük a készüléket egy órára, és aztán csodálhatjuk a rohanó emberek és járművek forgatagát. A gyorsított felvételt úgy készíti az iPhone, hogy valamivel kisebb képkocka rátával dolgozik, a végén pedig némi számítás keretében ezeket egy videóvá fűzi össze. 

Állvány ajánlatunk a gyorsított felvételekhez: iKlip Grip Pro.