DJI Osmo Mobile 4

Praktikus kézi állvány három kihajtható lábbal, aktív, elektronikus, három irányú stabilizátorral, mágneses rögzítő opcióval, intelligens követési képességekkel, USB-s vésztöltő megoldással a saját akkumulátoráról.

Ár: bruttó 51 990 Ft


Az iPhone az évek alatt tökéletes videó rögzítő megoldássá vált a felhasználók nagy többsége számára. Vannak azonban olyan élethelyzetek, ahol a tudását lehetőség van és célszerű bővíteni a szebb eredmény érdekében. E területre jelent megoldás a DJI Osmo Mobile állványa, amelynek negyedik változatát a gyártó egyszerűen rövidítve hozta forgalomba DJI OM 4 néven, és számos vonzó újítást vonultat fel elődeihez képest. 

A DJI Osmo Mobile kézi állvány nagyszerűsége, hogy azon a területen képes a legtöbbet hozzátenni a videókhoz, amelyen az átlagfelhasználónak arra szüksége van: a stabilizálás. Nincs is rosszabb, mint amikor egy amúgy érdekes amatőr videótól megfájdul a fejünk, mert a kép folyamatosan remeg, rángatózik, ahogyan a kézben tartott kamera felveszi a kar mozgásait. A DJI Osmo Mobile állvány ezt a feladatkört hivatott áthidalni páratlan stabilizációs képességével, amely egyszerűen kioltja a kezünk rezgéseit, és végül olyan felvételt játszhatunk vissza az iPhone készüléken, mint amit sínen guruló filmkamerákkal készítettek!

A DJI OM 4 minden képességet biztosít, amelyet elődei nyújtottak, ám egy teljesen új mágneses rögzítési konstrukciót mutat be, amely egyrészt a hagyományos univerzális tartóval, másrészt az iPhone tokjának hátára illeszthető, ragasztható rögzítő megoldással képes megfogni a készüléket, hogy még egyszerűbb és rugalmasabb legyen a felhelyezés és levétel, illetve a levételnél ne állítsuk el a tartókart akaratlanul. A mágneses kivitel ugyan elsőre aggodalmat kelt, ám kivitele rendkívül erős és stabil, így valódi előrelépés a megelőző szériákhoz képest. 

A DJI Osmo Mobile termékkör olyan képességeket biztosít az iPhone kameráinak, amelyek révén valóban profi szintű felvételeket készíthetünk, kiszűrve azon amatőr elemeket, mint a rázkódás vagy a téma követés hibái. Emellett olyan tartalmakat is készíthetünk, amelyeket csak a DJI Osmo Mobile segítségével lehet megalkotni, mert másként az iPhone nem tud ilyen módban rögzíteni. 

A DJI OM sorozathoz tartozóan az egyik legnépszerűbb tartalom a gyorsított felvétel, vagyis az iPhone angol nyelvezetével time-lapse, amelyből többfélét is képes készíteni a DJI által kínált szoftver. Fontos kiemelni, hogy az állvány képességeit nem tudjuk kiaknázni a gyári Camera / Kamera alkalmazással, hanem a DJI Mimo alkalmazás szükséges a használathoz - minden DJI Osmo Mobile állványhoz biztosít a cég alkalmazást. Néhány régebbi állvány még más szoftverrel használható.

A sima gyorsított felvételnél izgalmasabb tartalmat nyújt a Hyperlapse, amely egy bizonyos megjelölt ponthoz közeledésünket rögzíti gyorsított videóként - vagyis például városnéző túra során egy magas építmény megközelítését tudjuk így felvenni. Ennél a megoldásnál természetesen folyamatosan látnunk kell a témát, amelyet a DJI alkalmazása követ, az állvány pedig a megfelelő irányba fordítja az iPhone kameráját. A Hyperlapse elképesztően izgalmas felvételi mód, hiszen egy gyönyörű, a témát a maga mozdulatlanságában megörökítő, rezzenéstelenül közeledő felvétel jön létre, miközben az előtérben villámgyors mozgások zajlanak. 

Hasonlóan a stabilitást célozza a Motionlapse, amely egy olyan gyorsított videó, amelynél haladunk valahová, ám a gyorsítás eredményként nem egy élvezhetetlenül ugráló videót kapunk, hanem haladásunk sima, egy síkban zajló, ezáltal gyorsítva tudjuk végigtekinteni az utat. Ezzel igazán izgalmas túrákat, sétákat, kerékpározásokat, csónakázásokat hajthatunk végre, hiszen gyorsítva örökítjük meg az amúgy hosszas útvonalat. 

A gyors mozgások mellett a DJI Osmo Mobile segítségével rögzíthetünk lassított felvételt éppúgy, mint izgalmas panorámaképeket, amelyek nagyobb teret fognak át, mint az iOS saját Camera / Kamara alkalmazása. A 240°-os panoráma esetén csak tartanunk kell az állványt, a többit az megoldja: elforog a készülék úgy, hogy három képet rögzítsen fekvő módba, amelyből részletgazdag panorámát örökítünk meg. Még nagyobb betekintést enged a tájba a 3x3 Pano nevű funkció, amely nem csak balra és jobbra tekint el, hanem kicsit fentebb és lentebb is exponál hármat, ezáltal 9 képből áll össze a panoráma. Ezzel bámulatosan nagy felbontású, részletekben gazdag, hatalmas tájképeket tudunk rögzíteni! 

A gyors mozgások világában hasznos képesség az ActiveTrack 3.0, amely révén a DJI Osmo Mobile 4 képes követni a kiválasztott szereplőt, így ha a kutyánk futkározását vagy gyermekünk sport pillanatait rögzítjük, nem fordul elő, hogy kiszalad a téma a képből, és sietnünk kell, hogy a kezünkkel utolérjük a mozgást, mert az állványunk a lehetőségeinek megfelelően utána kanyarodik, és követi a témát.

Részletes technikai paraméterek

Méretek:
Összecsukva: 276 mm × 119,6 mm × 103,6 mm
Szétnyitva: 163 mm × 99,5 mm × 46,5 mm
Tömeg: 390 gramm
Kompatibilis telefon tömeg: 230 gramm ±60 gramm
Telefon vastagság: 6,9 - 10 mm
Telefon szélesség: 67-84 mm
Akkumulátor típus: lítiumion
Kapacitás: 2450 mAh - 17,64 Wattóra - 7,2 Volt feszültség
Töltési hőmérséklet: 5-40 °C
Üzemi hófok: 0-40 °C
Üzemidő maximum 15 óra (ez a rezgések nagyságától függően csökkenhet)
Töltési idő: 2,5 óra (10 Wattos töltővel)
Töltő kapu: USB-C
Külső töltésre szolgáló kapu: USB-A
Állványra szerelhetőség: 1/4" szabványos nyílás révén
Fogyasztás: 1,2 Watt ideális körülmények között
Hatósugár:
Dőlés: -161,2°-171,95°
Forgás: -136,7°-198°
Billenés: -106,54°-235,5°
Maximális sebesség: 120°/másodperc
Vezeték nélküli szabvány: Bluetooth 5.0 LE (low energy)
Alkalmazás: DJI Mimo
Háromlábú állvány kiterjedése: 138 mm magasság és 32 mm átmérő
Háromlábú állvány tömege: 72 gramm