iPhone 8

Az Apple gyönyörű kivitelű, A11 Bionic processzorral szerelt, ragyogó Retina kijelzős telefon készülékei 64 és 128 GB kapacitással.

Indulóár: bruttó 187 990 Ft-tól


Az iPhone 8 elődeinél még kívánatosabb megjelenésű: nem csak az eleje, hanem a hátlapja is ragyogó üveg felület, ennek köszönhetően a színei még csillogóbb módon érvényesülnek. A külső varázs természetesen nem minden: az Apple számtalan fejlesztéssel örvendezteti meg a termék felhasználóit, mint a vezeték nélküli Qi töltés lehetősége, a tovább fejlesztett kamera több vonzó portré effektussal, a True Tone Retine HD kijelző, illetve a bámulatos teljesítményű A11 Bionic processzor, amely az egész élményt lehetővé teszi. 

Külső

Az Apple az iPhone 6 bemutatásakor olyan formát alkotott, amelyet egy iparág igyekezett lemásolni. Ez a kiforrott, mondhatni tökéletes megjelenés annyira bevált, hogy a következő iPhone modellek finomítottak ugyan rajta, de drámai változtatásra nem volt szükség. Az iPhone 8 esetén is hasonló a helyzet: az Apple a már megkedvelt, kiváló formavilágot csiszolta tökéletesebbre: a korábbi fém hátlap helyett minden idők legellenállóbb üveg felületét alkotta meg, így az iPhone hátoldala is üveg bevonatú. A készülék váza és oldala Series 7000 alumínium - olyan anyag, amelyet a repülőgépeknél is alkalmaznak. A hétrétegű festésnek köszönhetően az iPhone 8 modellek színe tökéletesen azonos és tartós, illetve természetesen egyeztetve vannak az oldalsó fém felülettel, hogy egységes legyen a megjelenés.

True Tone Retina kijelző

Az iPhone modellek kijelzője az elmúlt években elérte azt a szintet, amelyet már igen nehéz meghaladni képminőségben. Az Apple az iPhone 8 modellekbe 1334 x 750 képpontos, míg az iPhone 8 Plus modellekbe 1920 x 1080 képpontos, HD kijelzőt helyezett. A Retina kijelzők részletgazdagok és nagy fényerejűek, illetve a P3 színskála támogatásának köszönhetően elképesztően élénk színvilágot jelenítenek meg. A P3 színskála a filmes világban használatos standard, amely sokkal több árnyalatot képes ábrázolni, mint a hagyományos RGB tartomány. Ez a valós használati körülmények között több átmeneti árnyalatot jelent az élénk színek világában: egy-egy narancssárga, zöld, kék vagy vörös tartomány sokkal részletgazdagabb, mint a hagyományos kijelzőkön.

 Az Apple emellett felruházta az iPhone 8 szériát az iPad Pro modelleknél bemutatott TrueTone képességgel, amikor a kamera figyeli a környezetet, és annak fehéregyensúlyához igazítja a megjelenést. Ez természetesen eltér a pontos színektől, hiszen a háttérfényhez igazodik, viszont a látványa, a szubjektív élménye sokkal kellemesebb, hiszen nem üt el a környezetétől nagy mértékben.

Kibővített valóság, valós időben

Az Apple a 2017-es WWDC fejlesztői konferenciáján jelentette be új keretrendszerét, az ARKit nevű megoldást, amely elképesztő lehetőségeket nyit meg a tartalom szolgáltatóknak, a játékok készítőinek, a térképek és ismeretterjesztő szoftverek fejlesztőinek, de akár a kereskedéseknek is.

Az Augmented Reality, azaz kibővített valóság lényege, hogy a kamera által látott képet az iPhone kijelzőjén plusz információkkal egészíti ki az iOS rendszer. Ez az információ egy térkép esetén lehet az, hogy az előttünk lévő irodaházban melyik emeleten van a keresett helyszín, vagy hogy egy pályaudvaron állva merre sétáljunk a nemzetközi pénztár felé. De az Apple reklámokban látható extrém megoldásokra is lehetőség van, például hogy egy Tyrannosaurus rex szaladjon be a kosárlabdázó srácok közé.

A kibővített valóság megjelenése számtalan módon teszi izgalmassá az alkalmazásaink egy részét, és sok fejlesztő számára nyit meg teljesen új lehetőségeket. Összességében az iPhone használati élményét nagyban fokozza, hiszen több információhoz jutunk ugyanazon eszközről. 

Kamerák

Az iPhone a világ legnépszerűbb fényképezőgépe. Az Apple az iPhone 4-től komoly erőforrásokat fordít a kamerák fejlesztésére, és az iPhone 7 Plus esetén már-már professzionális szintre emelték a készülék tudását. Ezt a hagyományt folytatja az Apple egy év fejlesztésével: az iPhone 8 Plus készüléknek immáron a nagy látószögű és a tele lencséje is optikai képstabilizátorral van ellátva. Egy évvel korábban még nem volt eléggé miniatürizálva a technika, de 2017. őszére már megérett arra, hogy mindkét lencsét ilyen módon lehessen stabilizálni, kiszűrve a kézremegésünket. 

Az Apple mind az iPhone 8, mind az iPhone 8 Plus esetén nagyobb és gyorsabb érzékelőket használt, a főlencse esetén alapvető az ƒ1.8-as érzékenységű zár. A fényképezőgép támogatja a nagy színskálás képrögzítést, vagyis az iPhone bámulatos kijelzőjéhez színtérben illeszkedő fényképeket rögzít. 

A vaku az Apple számára kiemelten fontos terület, hiszen a legtöbb kézi méretű fényképezőgép esetén a vaku arra jó, hogy borzalmas képet rögzítsünk a használatával. Az Apple évek óta finomítja a vakut, és idén sem maradtak el a fejlesztések: a négy LED fénnyel működő, valós tónusú vaku most még precízebb kiegészítője a fényképezőnek, és törekszik arra, hogy a legkevésbé észrevehető legyen a hatása a mesterséges fénynek. A Slow Sync nevű technológia révén a hosszú záridő alkalmazása esetén a vaku rövidet villan az ideális pillanatban, amely révén a háttér sötét marad, az előtér viszont jól megvilágított, eredeti színeiben pompázó. Az iPhone 8 vakuja a korábbi verzióhoz képest 40%-kal egyenletesebb színképet rögzít, és szinte teljesen kiszűri az erős fényből adódó kiégéseket a képen. 

A fényképezés mellett az iPhone a videó felvételre is kiváló: a 4K videók rögzítése az iPhone 6s óta rendelkezésünkre áll, de immáron 60 fps rátával tudjuk megörökíteni ilyen nagy felbontásban a témát. Ez egyenletesebb videót, jobb szerkeszthetőségi lehetőséget és szebb végeredményt biztosít. 

A népszerű lassított felvétel (Slo-mo) is fejlődött: a rendkívüli lassítási effektusokat kínáló 240 fps rögzítésnél immáron 1080p felbontásra is lehetőségünk van a korábbi 720p helyett. 

A javított stabilizálás révén a videók kellemetlen rezgései is jelentősen tompulnak, még a gyenge fényviszonyok között is stabil videót rögzíthetünk. 

Az iPhone 8 Plus tulajdonosok örömére az Apple tovább fejlesztette a portré módot, és megalkotta a portré világítás nevű funkciót, amely révén valós időben, nem utólag módosítva tudunk különféle szoftveres trükköket alkalmazni a portré megvilágítására. Művészi hatású eredményeket érhetünk el akár a hátlapi, akár az előoldali kamera használatával. 

A11 Bionic processzor

Mindezen felsorolt képességek igen komoly erőforrásokat igényelnek, amelyekre az Apple több év alatt kifejlesztett hatmagos processzorával adta meg a választ. Az A11 Bionic elnevezésű chip két nagy teljesítményű és négy energiahatékony maggal rendelkezik, amely révén a kiemelkedő terhelésekre és az általános használatra is vannak processzor magok. A digitális fényképek feldolgozását, valós idejű vizuális effektelését tekinthetjük erőforrás igényes feladatnak, de a kibővített valóság jelentette adatfeldolgozási igény sem mindennapi. 

Az Apple által tervezett A11 Bionic chip 4,3 milliárd tranzisztort tartalmaz. Az energiahatékony magok 70%-kal gyorsabbak, mint az A10 Fusion processzorban voltak, ám a fogyasztásuk közel azonos. A nagy teljesítményű magok 25%-kal nyújtanak komolyabb teljesítményt. Mindezekhez egy Apple tervezésű grafikus vezérlő társul, amely szintén 30% többletet hoz a korábbi generációhoz képest. 

A nagy teljesítményű processzor önmagában még nem lenne elegendő, de az Apple a szokott módon úgy írta meg az operációs rendszerét, hogy az maximálisan optimalizálva legyen az alatta dolgozó hardverre. Ennek köszönhetően az iOS 11 képes arra, hogy különböző feladatokat megfelelően ossza el a magok között, és az iPhone akkor is válaszkész legyen, ha éppen nagy számítási igényű feladatot végez. 

Az optimalizálás egyik eleme a Metal 2 keretrendszer, amely révén a fejlesztőknek erőteljesen hardver optimalizált játékokat van lehetősége létrehozni. A másik Apple fejlesztés a Core ML nevű keretrendszer, amely a gépi tanulást teszi lehetővé: a szoftvernek lehetősége van bizonyos felhasználói szokásokat tanulnia és ehhez idomulnia. Ezeket teljesítményigényesen elsősorban a játékok aknázzák ki, de minden alkalmazás hasznát veszi, amelyik a kibővített valóságra épít. 

Vezeték nélküli töltés

Az Android alapú készülékek felhasználói gyakran cikizik az iPhone felhasználókat, amiért a szokásosnál többször töltik a készülékeiket. Ennek oka azonban elsősorban az, hogy egy iPhone annyira sokrétű módon épül bele a felhasználójának életébe, hogy sokkal aktívabban van használva, mint más márkák - semelyik másik telefonnal nem készül annyi fénykép, mint az iPhone segítségével (derül ki a Flickr listájáról), és az Apple telefonjait megtaláljuk olykor élő fellépéseknél is, mint zenei kiegészítő. A felhasználók interjúkat készítenek az iPhone-nal, árajánlatot írnak, könyvet olvasnak, médiában gazdag üzenetet küldenek egymásnak és egy sor izgalmas dolgot végeznek a készülék segítségével. 

Az iPhone jól optimalizált hardvere és szoftvere révén intenzív használat mellett is igen jól bírja az akkumulátor még úgy is, hogy a készülék szürreálisan vékony. Az Apple azonban meg szerette volna könnyíteni a felhasználók életét azzal, hogy a vezetékes töltés mellett az ipari szabvánnyá váló Qi vezeték nélküli töltést is beépített az iPhone modellekbe. Egyre több hotel, kávézó, étterem, reptér és gépjármű kezdi el alkalmazni a kényelmes Qi töltő megoldást, mivel nem kell hozzá speciális kábeleket biztosítani, csupán a beépített dokk egységet, amely vezeték nélkül képes tölteni a vele kompatibilis eszközöket. Az iPhone 8 és iPhone 8 Plus képes fogadni ezt a fajta vezeték nélküli töltést, ráadásul akár gyorstöltésre is fel vannak készítve. 


Az iPhone 8 egyébként 14 órányi telefonálási időt, 12 óra internet használatot, 13 óra videó lejátszást, 40 óra zenehallgatást kínál egy feltöltéssel, míg az iPhone 8 Plus 21 óra beszélgetést, 13 óra internet használatot, 14 óra videó lejátszást, 60 óra zenehallgatást. Mindkét készülék 30 perc alatt képes feltöltődni a támogatott gyors töltők segítségével. Az akku idő természetesen függ a mobil szolgáltató térerejétől - a rossz térerő gyorsabb merülést jelenthet. 

Akkumulátoridő

Mindkét készülék 30 perc alatt képes feltöltődni a támogatott gyors töltők segítségével. Az akku idő természetesen függ a mobil szolgáltató térerejétől - a rossz térerő gyorsabb merülést jelenthet. A gyári adatok azonban az alábbiak:

iPhone 8:

  • 14 órányi telefonálási idő
  • 12 óra internethasználat
  • 13 óra videólejátszás
  • 40 óra zenehallgatás

iPhone 8 Plus:

  • 21 óra beszélgetés
  • 13 óra internethasználat
  • 14 óra videólejátszás
  • 60 óra zenehallgatás

Vezetéknélküli kommunikáció

Az Apple évről évre építi bele az iPhone modellekbe az iparág legújabb fejlesztéseit a vezeték nélküli technika területéről. A befelé és kifelé is több szálon kommunikálni képes (MIMO) 802.11ac WiFi kapcsolat mellett a készülék a legmodernebb mobilinternet szabványokat támogatja az LTE Advanced jóvoltából, sokfelé ez hang alapú hívásoknál is kiváló élményt nyújt. Emellett az iPhone 8 és iPhone 8 Plus a két első olyan eszköz, amelyek Bluetooth 5.0 vezeték nélküli szabvánnyal egészülnek ki. Erről ugyan kevés szó esik, de az új Bluetooth szabvány négyszeresére növeli a hatótávolságát és duplázza a sebességét, miközben stabilabbá teszi a Bluetooth LE eszközök kommunikációját. 

iPhone 8 64 GB modellek

Főegységcserés új és használt készülékek kedvező áron


Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24, 36, 48 és 60 hónapos futamidővel.

Bővebben…