iPhone 6s és iPhone 6s Plus

A legkedvezőbb árú iOS 14 élmény 4K kamerával, 3D Touch kijelzővel, Touch ID hitelesítéssel és minijack csatlakozóval.

Indulóár: bruttó 75 000 Ft-tól


Nem túlzott az Apple reklámszlogen, amikor azt mondta 2015. őszén, hogy csak egyetlen dolog változott: minden. Az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus készülékek ránézésre nem sokban különböznek elődeiktől, de komoly belső átalakuláson mentek keresztül, és külsejük is fejlődött. Napjainkban ezek az iOS 13 futtatására alkalmas készülékek a legolcsóbb belépőt jelentik az Apple mobil platform világába, és olyan modern funkciókat is támogatnak, mint a 4K videófelvétel és a 3D Touch képesség a kijelzőn.

Az évek alatt a mobiltelefonokból okostelefonok lettek, az iPhone pedig szinte külön kategóriát képez a telefon készülékek között. Az Apple a hagyományosan a legnagyobb aprólékossággal alkotta meg a készülékeit, kiemelve egy-egy célt, remekül pozicionálva a terméket. Az utóbbi időszak változása egyértelműen tetten érhető: a felhasználók kevesebb eszközt szeretnének, de azokon több dolgot kívánnak elvégezni, lehetőleg kényelmesebben, hatékonyabban. Az Apple nem azt tette, amit riválisai: egyszerűen belerakott az ismert formába pár új funkciót, egyre nagyobb kijelzőket és kész - szinte tudományosan közelítették meg a kihívást, olyasmit alkotva meg, amely a cél felhasználói kör számára a legideálisabbá teszi a terméket. 

Kijelenthetjük, hogy az érintőkijelzőre épülő okostelefont a kijelzője határoz meg. Az iPhone 6s és iPhone 6s Plus esetén ez nem egyszerűen egy jó kijelző, hanem a valaha alkotott legjobb telefon kijelző: az Apple Retina HD típusnak jelöli a panelt, amely az iPhone 6s esetén 4,7 hüvelykes (11,89 cm), és 1334 x 750 képpont a felbontása (326 ppi képpont sűrűséggel), míg az iPhone 6s Plus esetén 5,5 hüvelykes (13,91 cm), és elképesztő 1920 x 1080 képpont felbontású (401 ppi képpont sűrűséggel). 

A többujjas kézmozdulatokat érzékelő kijelző azonban nem csak az érintést érzékeli, hanem a MacBook modellek ujjkövetőjében bemutatott technológiát átültetve a kijelzőbe immáron a nyomás erejét is. Ezt a megoldást hívja az Apple 3D Touch technológiának, amelynek lényege, hogy bizonyos kontextusokban erősebb hosszanti nyomásra nem a bökéssel egyenértékű művelet történik, hanem menü jön elő, címre nyomva a térkép töltődik be, képre nyomva a fotó nagyban megjelenik, majd az ujjunkat felengedve visszacsúszik az üzenetben anélkül, hogy alkalmazást váltanánk, vagy elhagynánk az aktuális felületet. 

Az iPhone 6s Plus készülékben egy HD felbontású panel található, alig 14 centiméternyi átlóval rendelkező téglalapba sűrítve. Mindkét modell esetén elképesztő élességet tapasztalhatunk, amely olvasásnál, weblapok megtekintésekor, levelek olvasásakor rendkívül kellemes a szemünk számára, sőt, képek megjelenítésekor sem érzékeljük többé azt, hogy kijelzőt nézünk, hanem tényleg egy képet látunk magunk előtt - eltűnik a figyelem a közvetítő közegről, mert az olyan minőségben szolgáltatja a tartalmat, hogy nem hivalkodik a jelenléte. A jó kijelzőnek fontos paramétere a feketeség is: az iPhone 6s 1400:1 kontraszt arányú, míg az iPhone 6s Plus 1300:1 kontraszt aránnyal rendelkezik, vagyis a feketék tényleg sötétek, és nem valamiféle megtört sötétbarnát látunk helyettük. 

Az Apple számára alapvető érték a vékonyság: az iPhone 6s alig 6,9 milliméter, míg az iPhone 6s Plus 7,1 milliméter vékonyságú. A masszív, immáron 7000 sorozatú alumínium burkolat és a kemény üveg kijelző páratlanul erős tartást biztosít a készülékeknek, a kezünkben tartva úgy érezzük, mintha egy lenne a két anyag, és nem érzékeljük, hogy gyártási eljárás során egyesítették őket. 

Az Apple a készülékek tervezésekor továbbra is alapvető célnak tekinti a kényelmes egykezes használatot, így például a kijelzőt elaltató gomb a készülékek oldalára került, hogy a hüvelykujjunkkal megfelelően hozzáférjünk. Az iOS emellett további újításokat tartalmaz, amelyek révén a tartalmak közelebb húzhatóak, hogy kényelmesebben elérjük azokat - a nagy kijelzőn különféle tartalmak lentebb húzhatók, így egy kézzel is szerkeszteni tudunk egy-egy bejegyzést, hívni egy számot a címtárunkból. 

A páratlan kijelzőkhöz az ismert három szín (az asztroszürke, az ezüst és az arany) mellett a rozéarany (vagy más fordításban rózsaarany) társul. A készülékek lenyűgöző külseje mellett azonban nem elhanyagolhatóak a belső értékek: az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus immáron hagyománynak számító módon 64-bites processzorokra épül. Az Apple új A9 chipje asztali számítógép kaliberű teljesítményt nyújt, mindezt rendkívül energiatakarékos módon teszi. Az erőforrást segíti az M9 mozgásérzékelő segédprocesszor, amely mindenféle fitnesz alkalmazás működésében nyújt segédletet, de a jóvoltából a készülék nem jelentkezget fel nagy gyakorisággal az adótoronyra, ha nem érzékeli, hogy változna a helyzete, hiszen nincsen szükség az állapot ellenőrzésére olyan gyakran, ha nem változik a helyszín. Az A9 processzor tárolja el a készülék egy fontos biztonsági képességét, az ujjlenyomatunkat. Az Apple Touch ID technológiája révén a jelkód mellett az ujjlenyomatunkkal van mód hozzáférni a telefon tartalmához, de akár vásárlásokat is végrehajthatunk a segítségével. Ezt a bizalmas információt a készülék tanulja meg, és sosem szinkronizálja, azaz az ujjlenyomat adatunk nem kerül ki a készülékről. 

Az Apple A9 processzora egyébként 14, illetve 16 nanométeres gyártási technológiával készül, és több mint kétmilliárd tranzisztort tartalmaz. Fogyasztása a korábbi A7 processzorokénak alig fele, de az A8-hoz képest is csökkent, vagyis ezen a téren is jelentőset fejlesztett az Apple. Az iPhone 6s és az iPhone 6s Plus többek között ezen fejlesztések révén tud meggyőző akkumulátor időt biztosítani: az iPhone 6s esetén a beszélgetési idő 14 óra, a videó lejátszás 11 óra, a mobilinternetes böngészés 10 óra. Az iPhone 6s Plus ezzel szemben 24 óra beszélgetési időt, 14 óra videó lejátszást és 12 óra mobilinternetes böngészést kínál. 

Az Apple érdekes grafikonokat is bemutatott a processzor és grafikus teljesítmény kapcsán az iPhone első generációja és az aktuális generációk közt: a processzor teljesítmény 70x lett gyorsabb, míg a grafikus teljesítmény a 90x-esére fejlődött. Szükség is van ezekre a fejlesztésekre, hiszen az App Store tele van olyan alkalmazásokkal, amelyek látványos tudással egészítik ki az eszközeinket, és komoly erőforrásokat is igényelnek mindehhez. Ráadásul az iOS régóta képes egy időben több alkalmazást futtatni, vagyis az erőforrások egy részét akár folyamatosan leköthetjük. 

Metal keretrendszer

Hogy még gazdagabb legyen az élmény, az Apple a fejlesztői számára megalkotta a Metal nevű környezetet, amely révén egyszerűbbé vált a nagy részletgazdagságú videó megjelenítés programozása az iOS eszközökre, optimalizált végeredményt van mód alkotni, amely egyrészt energiahatékony, másrészt sokkal valósághűbb. 

Főegységcserés iPhone 6s Plus 32 GB modellek