iPhone 13 és iPhone 13 mini

Az iPhone modellek legújabb generációja A15 Bionic processzorral, a filmszerű mód bámulatos rögzítési lehetőségével, normál és mini méretben.

Indulóár: bruttó 294 990 Ft-tól


iPhone 13 és iPhone 13 mini

Az iPhone 13 és iPhone 13 mini modellek megjelenésükben az iPhone 12 szériát idézik, ám az Apple az elődökhöz hasonlatosan ezen készülékek esetén is ugyanazon erőforrásokat és vezeték nélküli képességeket biztosítja a felhasználóknak, amelyek a csúcskategóriás készülékeket is üzemeltetik. Ennek köszönhetően az OLED kijelzők alatt az A15 Bionic 64-bites, 6-magos processzor dolgozik, és természetesen mindkét méretű készülék kiegészül az 5G és WiFi 6 képességekkel is. 

iPhone 13 és iPhone 13 mini

Az iPhone 13 sorozat csúcskategóriás OLED panellel van szerelve, így a Super Retina XDR kijelző még nagyobb kontraszt arányt és valódibb fekete árnyalatot biztosít, miközben a P3 megfelelősége révén gazdag színskálát jelenít meg. Az eszköz kijelzőjét ellenálló Ceramic Shield nevű, atomi vastagságú bevonat védi, amely a hátlapot is strapabíróbbá teszi. 

Az iPhone 13 a legkedveltebb köztes méretben, 6,1 hüvelykes átlóval érhető el, míg az iPhone 13 mini az iPhone 5s-nél kicsivel nagyobb, az iPhone 6s, 7, 8, SE2 modelleknél kisebb méretű, 5,4 hüvelykes, ám egész előlapja kijelző, így ezen készülékeknél jóval nagyobb hasznos felülettel rendelkezik.

Design és kijelző

Az iPhone 13 védjegye a megjelenése: a készülékek formavilága elődjét idézi, az oldaluk lapos - ez az iPhone 12 sorozat előtt ismerős lehet az iPhone 4 és iPhone 5 korszakból, ám immáron az egész előlapot kitölti a kijelző, illetve a telefon oldala a repülőgépeknél is használatos minőségű alumínium. A korábban hajlított oldalak területére az Apple kihúzta a telefon kereteit, vagyis az iPhone 13 nagyobb felbontású és felületű 6,1 hüvelykes átlójú, 2532 x 1170 képpontos, 460 ppi sűrűségű kijelzővel rendelkezik. Az iPhone 13 mini pedig 2340 x 1080 képpontos, 476 ppi képpont sűrűségű kijelzővel van felszerelve.

Az iPhone 13 és iPhone 13 mini készülék kijelzője is támogatja a szokásos Apple extrákat: a True Tone kijelző jóvoltából a háttérfényhez igazodik a fehéregyensúly, ezáltal egészségesebbé válik az alvásunk, mert a kijelző nem bombázza a szemünket hideg fényekkel, és nem hiszi azt az agyunk, hogy napfényt lát. Ez a funkció különösen előnyös azok számára, akik késő este még aktívan használják az iPhone készüléket üzenetváltásra, filmnézésre, Apple Books könyvek olvasására.

Az iPhone 13 széria esetén az Apple végre a tartósság terén is előre lépett: a korábbi telefonok kijelzőjét viszonylag könnyedén meg lehetett karcolni, és leejtésnél jó eséllyel tudtak betörni. Az üvegeket gyártó amerikai Corning cég most tovább fokozta az üvegek ellenállóságát: a Ceramic Shield, azaz magyarul kerámiapajzs marketing nevű megoldás egy nano méretű réteg az üveg felületén. A speciális kristályszerkezet védi és ellenállóbbá teszi az üveg felületét, így a kijelzőre ejtésnél keményebb az ütődésekkel szemben, illetve általánosan jobban reagál a karcolásokra. 

A dupla ioncserés eljárás révén az üveg felülete a kisebb karcoknál az eredeti helyzetébe rendeződik vissza, vagyis a karcok képesek eltűnni, mint a modernebb fóliáknál - ez a gyakorlatban természetesen a mikrókarcokra vonatkozik, nem a mély vágásokra. 

iPhone 13 és iPhone 13 mini

Mindezen fejlesztések eredményeként az Apple úgy ígéri, hogy négyszer ellenállóbb lesz az előoldali üveg, mint a korábbi iPhone modellek esetén, a hátoldali üveg pedig kétszer masszívabb. Továbbra sem érdemes dobálni a készüléket, mert karcmentes üveg egyetlen telefonon sincs, és bizony ezen kijelzőket is meg lehet karcolni és be is lehet törni, ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak. 

5G - Az iPhone készülékek standard mobilinternet technológiája

Az iPhone 13 sorozat is támogatja azt az 5G mobilinternet technológiát, amely valóban képes akár gyors otthoni vagy nyilvános WiFi szintű adatátviteli sebességet biztosítani. Természetesen ehhez lefedettség szükséges, illetve fontos kiemelni, hogy az Amerikai Egyesült Államokban kiépített mmWave technológia a világ más régióiban nem jellemző, tehát az elméleti csúcssebességektől a gyakorlatban általában elmarad az elérés sebessége. 

Mindettől függetlenül az Apple szoftveresen és hardveresen úgy alkotta meg az 5G képességet, hogy az maximálisan kiaknázza a szolgáltató nyújtotta lehetőségeket, illetve ahol csak 4G elérhető, ott visszaessen az alacsonyabb fogyasztású LTE hálózatra, és ne merítse feleslegesen a készüléket a nagyobb fogyasztású 5G hardver használatával. Az iOS arra is ügyel, hogy az önműködő frissítések során ne használjon 5G-t, csak LTE-t, ezzel is kímélve az akkumulátort. Míg a FaceTime hívások és a TV tartalmak letöltésekor igyekszik a legnagyobb sávszélességet elérni. 

A használat során jelenleg az iPhone 13 sorozat alapvetően 4G (LTE) képességet fog használni Magyarországon, mivel a szolgáltatók lefedettsége még viszonylag kezdetleges.

A15 Bionic - A mobil iparág leggyorsabb processzora - folyamatosan

Az Apple A-sorozatú processzorai elképesztő teljesítmények elérésére váltak képessé az évek alatt, miközben energiatakarékosságuk egyre javult. Az Apple az ARM (Advanced RISC Machine) architektúra alkalmazásával visszatért a RISC processzorok világába, amely a Mac teljesítmény fölényét biztosított a kilencvenes évek végétől. Az elképesztő fejlesztési ütem jóvoltából a processzorok évről évre jelentős többlet teljesítményt nyújtottak úgy, hogy közben alkalmasak maradtak a mobil eszközökben való, természetesen aktív hűtéstől mentes felhasználásra. 

Az iPhone 13 és iPhone 13 mini  modellekben lévő A15 Bionic processzor elődjéhez hasonlóan hatmagos: két nagy teljesítményű és négy nagy hatékonyságú maggal rendelkezik. A két előbbi akkor aktív, ha kiugró számítási igényű feladatokat kell elvégezni, míg a négy utóbbi dolgozik minden más esetben, amikor kiegyensúlyozott teljesítmény szükséges energiatakarékos üzemelés mellett. Az iOS páratlan intelligenciája, illetve a hardver és az operációs rendszer tökéletes együttműködésének eredménye, hogy az erőforrások ideálisan vannak kiaknázva, így nem merül drámai mértékben a készülék akkor sem, ha aktívan használjuk azt. Számos olyan feladat pedig, amely erőforrás igényes, kifejezetten akkor fut le, amikor nem használjuk a készüléket, és az töltőre van csatlakoztatva - például a Photos / Fotók elemzései, emlékek generálása, arcfelismerés is ilyenkor zajlik le. 

Az A15 Bionic processzor 64-bites, úgynevezett System-on-Chip (SoC) megoldás, amelyet az Apple saját mérnökei terveztek kimondottan a cég mobil eszközeibe. A processzor eldőjéhez, az A14-hez hasonlatosan 5-nanométeres tranzisztorokat tartalmaz, amelynek méreteinél valóban atom szintű megoldásokról beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy 11,8 milliárd darab tranzisztort tartalmaz az A15 Bionic CPU. A processzor része a grafikus megjelenítést koordináló chip, a GPU, amely immáron 5 magos, ezáltal 50%-kal hatékonyabb, mint az A14 Bionic chip volt - illetve az Apple megfogalmazása szerint mint bármely okostelefon chip a piacon, de mivel eddig az A14 Bionic volt a leggyorsabb, így azt tekinthetjük összehasonlítási alapnak. Többek között ez a kulcsa az olyan vizuális tartalmak megjelenítésének, mint a kibővített valóság, amikor a valós, kamera által látott térbe virtuálisan tárgyakat, tartalmakat helyezünk el. De számít a GPU teljesítmény például a kamerák Filmszerű mód / Cinematic Mode funkciójának használatakor.

Az A15 Bionic processzornak kiemelten fontos része a korábbi generációk tapasztalatai nyomán tovább fejlesztett neurális motor, amely gyakorlatilag egy segédprocesszor a processzoron belül. A Neural Engine az A15 Bionic esetén a korábbival azonos 16-magos lett. Ez a segédprocesszor vezérli a kamerákat, segíti a kibővített valóság alkalmazások tájékozódását, azonosítja a Face ID működéséhez az arcunkat, és számos egyéb területen egészíti ki a rendszer tudását.

Az A15 Bionic processzor és az iOS 15 operációs rendszer még több területen épít a gépi tanulásra, amelynek hardver oldalát a processzor két új gépi tanulás motorja segíti - teljesítményük tudományos mértékű: több mint tizenötezer-nyolcszáz-milliárd számítást képesek elvégezni másodpercenként. (Igen, 15,8 billió műveletet, amelyet például a Camera / Kamera alkalmazás használ a Deep Fusion technológia alkalmazásakor fényképezésnél.)

A gépi tanulás révén az előoldali TrueDepth kamera adatai alapján folyamatosan frissül az arcunkról készült kép, vagyis javul, gyorsul a felismerés. De olyan területen is segít a gépi tanulás, mint az akkumulátor kíméletes töltése: az iOS 13 új funkciója volt, amely az iOS 15-ben is finomodott, hogy megtanulja a telefonunk töltési szokásait, és ha azt tapasztalja, hogy például éjjel folyamatosan töltőn hagyjuk az eszközt, akkor abban az időszakban lassan tölti az akkut, hogy kíméletesebb legyen hozzá, növelje az élettartamát. 

A gépi tanulást a Core ML 3 technológia segíti, amely nyomán a processzor automatikusan a gépi tanulási motorokhoz küldi a számukra értékes információkat, és innen kerülnek azok a processzorhoz, a grafikus processzorhoz vagy a neurális motorhoz továbbításra. 

Az Apple egyébként a fejlesztők számára operációs rendszer szinten lehetőséget ad ezen hardveres tudás hatékonya kiaknázásához, így felhasználói alkalmazások és játékok egész sora él ezzel a tudással. Az iOS a legnagyobb kibővített valóság platform minden területen. 

Az iPhone 13 és az iPhone 13 mini számára a processzor ereje teszi lehetővé, hogy a teljesítmény növekedés révén megjelenhetett a Smart HDR 4 technológia, amely még okosabban képes az ellenfényes képeket részletgazdag módon, információ vesztés nélkül megörökíteni úgy, hogy a kamera sok-sok eltérő beállítással rögzített képét a processzor elemzi, és kombinálja a végeredményben. Ez a képesség volt szükséges ahhoz, hogy az iPhone 13 széria képes legyen Dolby Vision minőségű felvételeket létrehozni: ezek az átlagos színmennyiségnél 60x több árnyalatot képesek rögzíteni, ezáltal lényegesen gazdagabb, élethűbb, élénkebb színképet kapunk. A Dolby Vision felvételek a szokásos 8-bites kódolás helyett 10-bites színmélységet alkalmaznak, ezáltal 700 millió színárnyalatot képesek rögzíteni.

Az A15 Bionic chip kiemelkedő teljesítménye az alapja a mozgókép rögzítési újításoknak is, mint a ProRes formátum támogatása, amely rendkívül erőforrás igényes funkció. Illetve a processzor a kulcsa a Cinematic Mode / Filmszerű mód támogatásának is: a mozgóképeken utólag állítható Bokeh effektus már az állóképeknél is bámulatos paraméter volt, ám ez a páratlan hardver a kezünkben immáron a mozgóképeknél is tud ilyen szolgáltatást, megnyitva számos kreatív kaput a többszereplős felvételek készítése során.

MagSafe - Az Apple forradalmasítja a vezeték nélküli töltést

Az iPhone 8 óta az Apple telefonjait lehetőség van a Qi szabvány szerint vezeték nélkül tölteni. Ez a rendkívül népszerű töltési megoldás azonban hagyományosan lassabb, mint a vezetékes töltés - egyrészt azért, mert az Apple 7,5 Wattban korlátozza a töltésfelvételt, másrészt azért, mert ha nem tökéletes az illeszkedés a tekercs és a töltő között, akkor a töltés hatékonysága látványosan lecsökken. Ez a lassú töltés egyébként az akkumulátornak általában kedvező, de ha gyorsan szeretnénk életet lehelni a telefonunkba, akkor kevésbé szerencsés. 

Az Apple felismerte az itt rejlő piaci űrt, és egy régebbi márkanevét leporolva egészen más szerepben is bemutatta a MagSafe kiegészítők sorát. Az iPhone hátlapjába vékony mágnesezhető fémlapokat helyezett, amelyek egyrészt a cég saját MagSafe alapú vezeték nélküli töltőkábelével is összebarátkozik, másrészt külső gyártók számára is nyitva áll a fejlesztés lehetősége ilyen töltő megoldások alkotására. A mágneses kapcsolat révén a töltés a leghatékonyabb, ami elérhető, hiszen a tekercs pontosan a töltő fölé kerül, így a vezeték nélküli áram átvitel a legtökéletesebben zajlik - az Apple saját eszközeivel akár 15 Watt teljesítménnyel, más gyártók kínálatából pedig továbbra is 7,5 Watt teljesítménnyel. 

A MagSafe képességet nem csak töltők, hanem tokok és saját kis kártyatartós bőrtok is kiaknázza, az Apple egy egész termékkört épített a márkanév köré. 

További népszerű vezeték nélküli töltő megoldások 7,5 Watt teljesítménnyel

Állvány funkcióval is rendelkező Qi töltők:

Twelve South HiRise Wireless vezeték nélküli töltő…

Twelve South PowerPic vezeték nélküli töltő és képkeret…

Asztali fekvő töltő megoldások:

Just Mobile AluBase Wireless…

Moshi Otto Q vezeték nélküli töltő…

AIINO Wireless Charging Base…iPhone 13 mini modellek

128 GB

256 GB

512 GB

iPhone 13 modellek

128 GB

256 GB

512 GB


Finanszírozási lehetőség vállalkozások és intézmények számára

Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24 és 36 hónapos futamidővel.

Bővebben a GRENKE tartós bérleti megoldásokról…

Biztosítás és garanciabővítés


Az iJoe.hu AAR nagyon fontosnak tartja, hogy ügyfeleink értékes befektetései a lehető legjobb védelmet élvezhessék, és egy-egy véletlen hiba, kellemetlen baleset miatt ne keletkezzék jelentős kár. Fontos kiemelni, hogy a BusinessBox Vásárlói Gondoskodás keretében a javítás minden esetben gyári alkatrészekkel, az Apple irányelveivel egyező módon kerül elvégzésre, amely nagyon fontos a vásárolt termék élményének hosszú távú megőrzéséhez.

A BusinessBox Vásárlói Gondoskodás nem számol avulással, vagyis ha két és fél évesen sérül meg egy készülék javíthatatlanul, akkor nem a vásárláskori érték 20%-ának kifizetésével rendelkezik a káreseményt, hanem egy típusban és funkciókban azonos termékre történő cserével.  

Garanciabővítési és biztosítási lehetőség az iPhone készülékekre kettő vagy három éves konstrukciókban a BusinessBox Vásárlói Gondoskodás nevű szolgáltatás jóvoltából.

Bővebben a konstrukcióról ezen a lapon olvashat…