iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max

A14 Bionic processzor. 5G vezeték nélküli kapcsolat. Kerámia pajzzsal erősített üveglap. Új formaterv. Még nagyobb felbontású Super Retina XDR kijelző.

Indulóár: bruttó 439 990 Ft-tól


Professzionális kamerarendszer

Az iPhone az évek alatt a világ legnépszerűbb fényképezőgépe lett. Az Apple komolyan veszi a fényképészek és videós szakemberek igényeit is, ennek érdekében évről évre komoly fejlesztéseket mutatnak be mind az álló-, mind pedig a mozgókép alkotás területén. Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max tovább viszi ezt a hagyományt: a fényképezés területén például immáron minden kamera képes éjjeli módban fotózni, illetve a látószög növelése révén bővült a zoom tartomány, valamint megjelent a 10-bites Dolby Vision színskála alkalmazása, amely azt jelenti, hogy a mozgóképeket akár 700 millió színárnyalat alkothatja. 

A fejlesztések kulcsa, hogy egy cég alkotja a hardvert és az operációs rendszert, illetve a szoftvert.

Az előoldali kamera és a hozzá tartozó érzékelők biztosítják a Face ID hitelesítést, emiatt kiemelten fontos a precízió és megbízhatóság. A hátoldali tripla-kamera pedig művészi alkotások megvalósítását teszi lehetővé a kreatív felhasználók számára éppúgy, mint az amatőr hobbifotósoknak. 

Előoldali TrueDepth kamera

A Face ID, azaz az arckép alapú hitelesítés megjelenése elhozta azt a változást, hogy az iPhone készülékek előoldali kamerája is látványosan javult, fejlődött, így immáron a szelfi készítésre használt kamera elemet is olyan extra képességekre használhatjuk, mint a portré mód. Illetőleg bármely olyan funkciót elérhetünk az előoldali kamerában, mint a hátoldali kamerában.

Ezen funkciókat a hátoldali kamera kapcsán bemutatjuk majd nagyobb részletességgel, ami azonban az előoldali kamera látványossága, az az Animoji és Memoji képességek, amelyek derült pillanatokat okoznak a felhasználók számára. 

Az iOS 11 és az iPhone X megjelenésekor az Apple egyik vicces új funkciója a Memoji nevű lehetőség volt: néhány népszerű és vidám Emoji karakter az arcunk mozgását, gesztusait, mosolyunkat vagy éppen nyelv nyújtásunkat követve animálni képes, és ezáltal sajátos módon a hangunk malacként, sárkányként, ufóként vagy éppen cuki kutyaként szólalhat meg. Ki tudna ellenállni egy jópofa kutyusnak, amikor bocsánatot kér, hogy 40 percet késett az esti randin? Ki ne teljesítené azt a kérést, amit egy ijesztő földönkívüli követel tőle szigorú üzenetben? Az Animoji az Apple újabb A sorozatú processzorainak tudását kiaknázva képes valós időben követni az arcunkat megfelelő fényviszonyok között, és kellő távolságban tartva akadás mentesen animálni a mozzanatokat. Érdemes kipróbálni, hogy az iOS 12 óta immáron a nyelvünk kiöltését is utánozzák a figurák, az Apple pedig néhány havonta egy-két újabb karaktert is bemutat, így már cápa és vadkan is elérhetővé vált. Az iOS 13 rendszerben ezen kívül számos meglévő Emoji karakter megjelenését is képesek felvenni az Animoji karakterek, hogy viccesebbé tegyék az üzenetváltásainkat.

Az Animoji megszemélyesített változata a Memoji nevű képesség, amely hasonló módon a TrueDepth kamera tudására épül, ám nem Emoji figurát jelenít meg, hanem a felhasználó saját magáról alkotott képét személyesíti meg. A Messages / Üzenetek alkalmazás szövegmezője alatt az alkalmazás extrák felületen a kis majom ikonra bökve érjük el az Animoji képességet, amelyen balra görgetve találjuk a plusz jelet, amellyel új Memoji karaktert hozhatunk létre. Itt saját énképünknek megfelelő paraméterek közül válogathatunk: a hölgyek sokféle hajviseletet, ruhadarabot, divatos napszemüveget, szép szemszínt állíthatnak be maguknak, míg a férfiak számos szakáll és bajusz divat közül is válogathatnak. 

Az így létrehozott Memoji karakter ezt követően ugyanúgy működik majd, mint az Animoji, vagyis az arcunk mozgását követi, és természetesen a nyelvünket is kinyújthatjuk. Az iOS 13 rendszerben számos újdonsággal találkozhatunk - például AirPods fülhallgatót is helyezhetünk karakterün fülébe! 

Az iOS 13 rendszertől kezdődően Memoji karakterünk néhány Emoji karakter képébe is illeszkedik, így például tud szívecske puszit küldeni, kacsintani, integetni, álomba szenderülni és számos olyan hangulatot megjeleníteni, amely Emoji karakterként népszerű, és Memojiként is viccesen hat. Ezzel garantáltan derűt csalhatunk beszélgető partnerünk arcára.

Hátoldali tripla-kamerarendszer és LiDAR - Éjjeli mód minden kamerában

Az okos előoldali kamera mellett a modern iPhone készülékek lenyűgöző képességeit a hátoldali kamerarendszer adja, amely egy nagy látószögű, kiemelkedő érzékenységű példányból, egy kétszeres telefotó optikából, valamint egy ultra nagy látószögű lencséből áll össze. Ezek tudását képes egyesíteni a készülék a nagy erejű A14 Bionic chip révén, többek között olyan extra funkciókkal, mint a Smart HDR 3 vagy Night Mode / Éjszakai mód, amely minden korábbinál komolyabb dinamikatartományt képes egyetlen képben megjeleníteni. Újdonságot jelentenek a sötétben készíthető portrék, amelyek a LiDAR lézeres érzékelését használják fel a precíz arc azonosításhoz.

Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max esetén az Apple újfajta megjelölést alkalmaz, behozza a zoom tartomány forgalmát, amely nemes egyszerűséggel a normál széles látószögű kamerán kívüli telefotó kamera 2x-es zoom képességét, illetve az ultra széles látszószögű kamera képességét immáron nem egynél kisebb számmal való szorzással jelöli, hanem egynél nagyobb ellenértékként definiálja: vagyis az iPhone 12 Pro 2x-es kizoomolásra képes, míg az iPhone 12 Pro Max 2,5x-ös kizoomolásra képes az ultra széles látószögű lencsék révén. Ezeket összeszorozva a 2x-es közelítő zoomra képes telefotó lencse értékével az iPhone 12 Pro esetén 4x-es zoom tartományt, az iPhone 12 Pro Max esetén 5x-ös zoom tartományt kapunk. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az iPhone 12 Pro 0,5x-ös ultra széles látószöggel rendelkezik, míg az iPhone 12 Pro ennél valamivel nagyobb, 0,4x-es ultra széles látószöget kínál. Fontos azonban tudnunk, hogy a telefotó lencse minden modell esetén 2x-es fix közelítést tesz lehetővé, ennél nagyobb mértékű közelítést csak az úgynevezett digitális zoom, azaz a látott kép szoftveres felnagyítása útján érhetünk el.  

Kamerarendszer

Az alap- és középkategóriás digitális fényképezőgépekkel szemben az iPhone fényképező képességének egyértelmű előnye a késés nélküli kioldás, amely révén azonnal elkészül a kép, így nem maradunk le témáról. 

Az iPhone készüléket felemelve már a zárolt képernyőn megtaláljuk a kamera ikont, így azonnal elérhetjük a fényképezőt, vagyis igazán gyorsan tudjuk megörökíteni az esetlegesen elillanó témákat is. 

Néhány beállítást praktikus az iOS rendszerben előzetesen elvégezni, amelyek segítik a kamerák hatékony napi használatát. Ilyen például az a lehetőség, hogy a megnyitás után a kamera visszaálljon az alapértelmezett fotó módra, vagy maradjon azon a módon, amelyen legutóbb használtuk - ha például főleg videókat rögzítünk, akkor ilyen formában nem kell mindig állítani a videó módot, hanem az iOS megőrzi a legutóbbi beállítást. Ezt a Settings / Beállítások alkalmazás Camera / Kamera felületén a Preserve Settings / Beállítások megtartása paraméter alatt tudjuk szabályozni. Itt nem csak a legutolsó kamera módot, hanem akár a fotóknál alkalmazott kreatív szűrőket is megtarthatjuk - ezeket természetesen utólag bármikor alkalmazhatjuk a képeken.

Hasonlóan praktikus lehet a Grid / Rács alkalmazása, amelyet szintén ezen a beállítási felületen találunk meg, és az iOS az ókori Hellász világából származó, harmadok szabályának nevezett technológiát valósítja meg olyan formán, hogy a fényképezéskor a látvány kilenc téglalapra van osztva, így módunk van a témát a középsőbe összpontosítani. 

Köszönhetően az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max tripla-kamerarendszerének, a klasszikus digitális közelítés mellett lehetőségünk van a telefotó lencse segítségével 2x-es fix optikai közelítésre is. Ezáltal közelebb kerülünk bizonyos témákhoz anélkül, hogy a fizikai helyzetünket módosítanánk. Ez sokszor segít jobb képet kapni egy-egy látványról, és természetesen ez a kamera is rendelkezik optikai képstabilizálással, így a rezgésekre kétszeresen érzékenyebb kamera is stabil képeket eredményez. A közelítéshez a fénykép készítésekor a keresőn megjelenő 2x feliratra kell böknünk, amellyel az iPhone átvált a másik kamerára, és annak tudásával alkotja meg a fényképet. 

Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max esetén is immáron standard az iPhone 11 szériánál bemutatkozott ultra széles látószögű lencse, és amely képes arra, hogy ne közelebb hozza, hanem kicsit összesűrítse a témát, valójában ugyanabból a nézőpontból többet mutat meg. Ennek használatához a 0,5x feliratra kell böknünk - ez bármikor elérhető, amikor az 1x-es vagy 2x-es módban fotózunk: ilyenkor a tripla kamerás eszközökön a Camera / Kamera alkalmazás a korábban fekete szoftver elemek mögött a harmadik, ultraszéles kamera által látott részekből jelenít meg áttetsző részleteket, amely révén így érzékeljük, hogy van lehetőség szélesebb terület befogására is. (Az iPhone 12 Pro esetén 0,5x-es, az iPhone 12 Pro Max esetén 0,4x-es a látószög kiszélesítése, vagy a nagyobbik modell valamivel többet lát.)

Az iPhone 12 Pro Max esetén mozog az érzékelő is, nem csupán a lencsetag, ezáltal stabilabb a felvétel.

Az ultra széles kamera előnye, hogy olyan helyeken készíthetünk a teljes képet átölelő fotót, ahol korábban nem volt lehetőségünk hátrébb menni, mert nem volt terünk arra, hogy más pozícióból fotózzunk. Beltéri fotók esetén vagy nagyobb méretű tárgyak közeli fotózásakor ez rendkívül hasznos lehet, de készíthetünk egész alakos képet egy autóban ülve, vagy éppen közeli fotót úgy, hogy a téma minden része szerepel a fotón, semelyik része nem marad le. 

Az ultra széles lencse középső része nagyjából torzítás mentes, a szélső részei valamennyire torzulnak a lencse jellege miatt, így érdemes ügyelnünk arra, hogy az arcok a középső harmadban maradjanak. Ennek kapcsán érdemes megismerni a harmadok szabályát, amely még a hellén kultúrából maradt ránk, mint ábrázoláselméleti alaptézis.

Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max ultraszéles lencséjével garantáltan olyan képeket alkothatunk, amilyeneket eddig iPhone segítségével még sosem! 

A tripla-kamerarendszer sokak számára legfőbb vonzerejét természetesen a portrémód adja, amely finoman állítható bokeh effektussal teszi professzionális hatásúvá a fényképeinket egy személy arcáról vagy éppen egy fénykép jól elkülöníthető központi tárgyáról. A portré mód mellé az Apple portré megvilágítási effektusokat is alkotott, amelyek szintén a profi világot idéző hatásúak: a természetesen fény mellett stúdiófény, kontúrfény, színpadi fény és utóbbi fekete-fehér változata is elérhető. Az Apple ezek alkotásához valóban profi fénytechnikus szakemberek tudását használta fel, az eredmény pedig sokszor bámulatos. 

Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max sorozatban az Apple bemutatta az iPad Pro modelleknél debütált lézeres távolságmérő hardvert, a LiDAR egységet. Ez arra képes, hogy a láthatatlan lézernyalábok visszaverődési idejéből felméri az előtte lévő objektum távolságát. Köszönhetően a LiDAR működésének, immáron sötétben, gyenge fényviszonyok között is tudunk portré módban fényképezni, amely az előző szériájú telefonok esetén nem volt lehetséges - a korábbi készülékeknél az iPhone a széles látószögű és a telefotó kamera képének együtteséből élesre állította a széles látószögű kamera által látott tartalmat, és elmosta a telefotó kamera által hozzáadott hátteret. Ez a funkció most is így működik, ám már nem kell arra várnunk, hogy a széles látószögű kamera a fényérzékelését csúcsra járatva élesíteni tudjon az előtérben lévő tartalomra, hanem a LiDAR érzékelése révén egyszerűen tudja a kamera rendszer, hogy hol található a téma, és arra a távolságra kerül beállításra a kamera fókusza. Ennek köszönetően anélkül is éles képet tudunk készíteni portré módban, hogy a kamera megfelelő mennyiségű fényt gyűjtve a processzor számára értelmezhető távolság adatot gyűjtött volna be. E területen tehát forradalmi változást hoz a LiDAR alkalmazása.     

Portré mód

A portré mód használatához így már csak annyira van szükség, hogy a téma valamennyire távol legyen a háttértől, azaz a téma - tipikusan az arc, előtérben lévő tárgy, kisállat, stb.. Az iOS tudása az A14 Bionic processzorral kiegészítve képes arra, hogy kiemelje a kamera képéből az előtérben lévő személyt (vagy tárgyat), illetve elkülönítse a hátteret. A többi már szoftveres tudás: a háttér elmosásra kerül, míg az élőtér éles marad, a látvány pedig magáért beszél. Az iOS 12 rendszertől és a modern iPhone készülékeknél nem csupán a portré mód nyújtotta bokeh effektus használatára nyílik mód, hanem olyasmire, amely a klasszikus fotótechnikában elképzelhetetlen: a mélységélesség intenzitása utólagosan állítható. Ennek kulcsa egyrészt az A14  Bionic chip ereje, másrészt a HEIC kép formátum azon képessége, hogy külön rétegként tudja kezelni a témát és a hátteret, harmadrészt pedig az iPhone készülékek kiemelkedő tudású optikája, amely mindennek az alapja.

Portré felvételek készítéséhez a Camera / Kamera alkalmazást elindítva jobbra legyintve érhetjük el a Portrait / Portré lehetőséget. Ez sárga kerettel jelzi, ha talált egy témát, amelyet ki tud emelni a háttérből - ez lehet arc, de akár egy virág vagy egy tárgy is. Az így kiemelt téma hátterét finoman elmossa az alkalmazás. 

A kijelző alján megvilágítási módok közül válogathatunk: itt érjük el a portré megvilágítás fentebb felsorolt effektusait. Ezek egyedi fényelést kínálnak a képeink számára. A jobb felső sarokban lévő ƒ ikonra bökve a bokeh effektust tudjuk akár élőben szabályozni, ez azonban utólag is végrehajtható, mint a fentebbi Apple reklámban viccesen demonstrálják is a működését. 

A portré fényképezés révén rendkívül kreatív képeket alkothatunk gyönyörű kivitelben. Ezek a típusú fényképek arra is alkalmasak, hogy nagy nyilvánosság előtt megjelenjenek - mi sem példázza ezt jobban, mint hogy iPhone portré fotó szerepelt már a Time magazin címlapján is.

A portré mód mellett a készüléken megtaláljuk a Square / Négyzet opciót, amely révén profilképeket készíthetünk közösségi oldalakra, ahol hagyományosan a négyzet alakú fénykép az elvárás. 

Manapság már kevésbé számít extrának, ám rendkívül izgalmas lehetőség a panoráma készítés, amely révén 270°-os panorámaképet készíthetünk nagyon nagy társaságot megörökítve, vagy éppen izgalmas természeti helyszínt felfedezve. Az illusztrációként használt képen például a visontai lignitbánya óriási „krátere” látható, amely a panoráma felvételen mutatja meg igazi méretét. 

A panoráma készítéshez ideális testhelyzetet felvéve félkör alakú mozdulatot kell leírnunk a kezdőponttól a végpontig. Ha nem elég a fényerő, akkor az alkalmazás jelez, hogy lassítsunk. Középen egy vonal segíti, hogy vízszintben maradjunk. Ha a vízszinttől eltérünk, akkor a felvétel alsó és felső része némileg levágásra kerül.

Tipp: Panorámaképet készíthetünk a zoom kamerával is, ugyanis e felületen is elérhető a 2x gomb, amely révén kétszeres közelítéssel nézhetünk végig a tájon. Ezzel csak 135°-ot ölelünk fel, ám közelebb hozhatjuk a témát, és részletgazdagabb felvételt készíthetünk esetleg távolabb fekvő területekről is.

Éjjeli mód - minden kamerán

Az iPhone modellek egyik bámulatos képessége a Night Mode / Éjjeli mód, amely révén kevésbé ideális fényviszonyok között is tudunk jó képeket készíteni. A fényképészet tudománya természetesen nem tart ott, hogy a hirtelen mozgásokat sötétben tökéletes fotón örökítsük meg, de álló csoportképet, esti városi fotót, izgalmas fényjátékú tárgyfotókat minden további nélkül készíthetünk az új, önműködően aktiválódni képes megoldás révén, amelynek működéséhez a hardver, a processzor és a szoftver együttműködése szükséges.

Az éjjeli mód működését egy kis hold ikon jelzi a bal felső részen, beállításai pedig az exponáló gomb környékén megjelenő felületen érhetőek el. Az önműködő megoldás révén nagyjából olyan képet kapunk, amilyet látunk: ha gyenge lámpafénynél látunk valamit, azt ez a mód visszaadja viszonylag hatékonyan. Lehetőségünk van azonban az alapból 1 másodperces exponálási időt kettő vagy három másodpercre növelni, amikor is dupla vagy tripla annyi fényt gyűjt be az optika, illetve több optika. Ez egy fényképezőgép esetén már állványt igényelne, és borzalmas elmosódott képeket készítenénk, az iPhone azonban az A14 Bionic processzorának elképesztő teljesítménye révén képes arra, hogy a képek közti minimális elmosódást elemezve mégis éles képet alkot, a másodperc töredéke alatt a képek sorozatából egyetlen fényképet hoz létre, amely éles, és amelyen ideálisabb megvilágításba kerül a téma. 

Ez elképesztően sok lehetőséget nyit meg az esti fotók készítése során, és nem egy sor selejtes képet lövünk esti tengerparti sétánk során a nyaraláskor, hanem számos remek fotót. A megoldás a téli ünnepi időszakban is remek, hiszen nem kompromisszumosan elfogadott, hanem akár parádésan jó képek elkészítésére ad módot.

Ezt a módot akkor tudjuk igazán jól alkalmazni, amikor minimális megvilágítás van, és a téma nem mozog - a lámpafényes fotóknál normál záridőt alkalmaz a telefon, tehát ott nem lesz több részlet a képen, a mozgások esetén pedig elmosódik a téma, hiszen nem lesz meg az azonosság a fotón. A képen jobbra látszik, hogy a szellő által rázott levelek el vannak mosódva, amely természetesen adott minden mozgás esetén - ugráló gyermeket nem tudunk így megörökíteni. A kép álló része, tehát a híd azonban annak ellenére pengeéles, hogy szabad kézből készült a fénykép, és 3 másodpercig készültek az egymáshoz adott képek. Az iPhone Camera / Kamera alkalmazása látványos animáción mutatja, ahogy a képek összeadása révén a fény gyűlik, és egyre láthatóbb lesz a téma. Fontos kiemelni, hogy az iPhone nem szoftveresen trükközik, mint több Android alapú készülék, hanem a hardvert használja, ennek köszönhető, hogy 100%-ra nagyítva sem durván szemcsés, ISO-erőszakkal fényessé tett fotót kapunk. 

Apple ProRAW - Rendelkezés a hardveres nyersanyag fölött

Az Apple az iPhone 12 sorozatot bemutató 2020. őszi sajtóeseményen egy új fogalmat is megismertetett a készülékeket haladó szinten használók számára. Az Apple ProRAW egy olyan formátum, amelyen ugyanúgy elérhetőek a hardveres képfeldolgozás eredményei, mint a HEIC vagy JPEG formátumú anyagokon, ám lehetőségünk van arra, hogy ezeket a hardver által végrehajtott beállításokat módosítsuk, és ezáltal a nyers képet szerkesszük.

A bejelentés kapcsán több helyen is félreértelmezték a funkció lényegét: itt nem valami kötelezően szerkesztendő, nem kezelt nyersképről van szó, ami alap állapotában használhatatlan, és mindenképpen feldolgozást igényel. Az Apple megközelítése éppen az, hogy ugyan az iPhone értékelhető és élvezetes végeredményt hoz létre, ám ha a kreatív igényünk azt megköveteli, akkor mód van annak változtatására. 

Vagyis az Apple ProRAW egy olyan formátum, amely nyitva hagyja ezeket a mélyebb szerkesztési lehetőségeket a számunkra: a Deep Fusion technológia által feldolgozott, gazdagon texturált képeket lehetőségünk van utólag, nem csak a már feldolgozott kép vonatkozásában, hanem a hardveres nyerskép vonatkozásában élesíteni, fehéregyensúlyt állítani, tónusokat módosítani, a színek csatornáit változtatni, illetve az árnyak és fények egyensúlyát módosítani.

Az Apple ProRAW formátum tehát nem nehezíti meg a lelkes amatőrök vagy hobbifényképészek dolgát, és nem egy kezeletlen nyersképet eredményez, hanem lehetőséget ad arra, hogy a processzor által intelligensen feldolgozott képet mélyebben, hardver szinten módosítsuk. 

Köszönhetően ennek a rugalmasságnak, immáron nem igényel a rendszer külső alkalmazásokat erre a célra, hanem a Photos / Fotók alkalmazás el tudja végezni a feldolgozást. 

Intelligens képelemzés - Az A14 Bionic chip ereje

Az Apple teljes ökoszisztémájának egyik alapvető jellemzője, hogy a fényképeket nem fájlokként kezeli, hanem képi tartalomként. Legyen szó akár egy iPad Pro készülékről, akár egy Mac-ről vagy iPhone-ról, amikor az eszköz töltés alatt áll, az eszköz elemzi a fényképeket számos paraméter szerint, hogy ezzel különféle gyűjtemények és keresési kritériumok gazdag válogatásával lásson el.

Ezen a területen tetten érhetőek különbségek más gyártók termékeitől: míg az Android vagy Windows alapú rendszerek feltöltik valahová a képeket, hogy nagy teljesítményű számítógépek elemezzék és ismerjék meg, esetleg tárolják el a fotóinkat, addig az Apple képelemzése minden esetben az eszközön történik. Az elemzés nagy erőforrás igényű, ezért csak olyankor zajlik, ha a telefont nem használjuk, és az töltőn van. Ilyenkor az iPhone inaktív, tehát lehetőség van a processzor nagy hatékonyságú magjaival képeket elemezni. 

Ennek a háttérben futó képelemzésnek számos olyan eredménye van, amely csak az Apple világ felhasználói számára elérhető, például egy rendkívül kifinomult, intelligens és gépi tanulással finomodó arcfelismerési mechanizmus, amely révén a képeinkből gyűjtemény születik a szereplőik szerint. Ennek előnye, hogy több hónap vagy év távlatából sokkal egyszerűbb visszakeresni egy képet, ha tudjuk, hogy ki a szereplője, mintha próbáljuk felidézni, hogy 2014. vagy 2013. nyarán volt az az esemény. 

A másik igazán vonzó paramétere az elemzésnek, hogy a Photos / Fotók képes témák, a képeken szereplő tárgyak, tartalmak alapján keresni. Ez úgy lehetséges, hogy a fotókat az A14 Bionic processzor a 16-magos Neural Engine / Neurális motor nevű segédprocesszor közreműködésével vizsgálja, és nem mint pixelek összessége, hanem mint tartalom kezeli. Ezáltal a Photos / Fotók nem csak arról tud, hogy mekkora egy kép vagy milyen színek találhatóak rajta, hanem azt is megtanulja, hogy mi a képek tartalma.

A fényképek elemzésének eredményeként jönnek létre bizonyos különleges zenés diabemutatók, az úgynevezett emlékek, ahol egy bizonyos dátum, helyszín, téma vagy személy alapján az iPhone és a rajta futó Photos / Fotók alkalmazás generál egy válogatást a számunkra. Ennek feltétele szintén az, hogy a készülék töltőn legyen huzamosabb ideig, amikor a háttér elemzések lezajlanak, és ebből jön létre a gyűjtemény. Ez valóban számos tartalom lehet, hiszen nem csak egy dátum vagy hely, hanem egy bizonyos ismerősünkkel közös képeink, háziállatunk vagy autónk fotói, évfordulós válogatások is előfordulhatnak az emlékek között. Ezeket az iOS értesítés formájában közli, illetve a Photos / Fotók alkalmazás For You / Önnek felületén is elérhetjük, menthetjük és megoszthatjuk őket. 

Izgalmas mozgóképes funkciók: Dolby Vision 700 millió színárnyalattal

A fényképezés mellett az iPhone készülékek fontos paramétere a videó rögzítése, amelyre kiválóan alkalmasak a fejlett kamerák, és az általuk megvalósított, a szokványosnál nagyobb látószög. Az iPhone közelebb tehető a témához, mert többet lát, mint egy tipikus kézi kamera, ráadásul a videók esetén is támogatott az optikai stabilizálás a hátoldali kamera esetén, és legalább 60 képkockás percenkénti képrögzítés. 

Az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max kamerái a hardver erejének köszönhetően képessé váltak arra, hogy 10-bites színmélységű, Dolby Vision technológiájú felvételeket rögzítsenek. Ennek nem a szenzorok voltak eddig sem a gátjai, hanem az jelentett kihívást, hogy az elképesztően színgazdag, akár 700 millió színárnyalatot megjeleníteni képes technológia hatalmas processzor erőforrást igényel. Az Apple A14 Bionic processzora immáron képes arra, hogy ezt a teljesítményt biztosítani tudja a Camera / Kamera alkalmazásnak, és így valóban mozi minőségű, 30 fps képkocka sűrűségű felvételeket készíthessünk.

Az előoldali TrueDepth kamera 1080p-s videókat tud rögzíteni 60 fps képkocka gyakorisággal, míg a hátoldali kamera 4K felvételeket is támogat szintén 60 fps gyakorisággal. Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max esetén a videó felvételek készítése során is lehetőségünk van mindhárom kamerát használni. A hátoldali kamerák mindegyikét használhatjuk, vagyis a telefotó lencsével is rögzíthetünk videókat, illetve a digitális közelítés használatával átmenetet is megvalósíthatunk a kettő között. A közelítés és távolítás használatához az ujjunkat a 2x gombon nyomva kell tartani, amely hatására és hüvelykujjal könnyedén lekövethető ív jelenik meg, amellyel finoman leírhatjuk a közelítést és távolítást.

A kamerák segítségével nem csak fantasztikus videókat rögzíthetünk életünk fontos eseményeiről, hanem olyan kreatív megoldásokat is elérünk, mint a lassított felvétel vagy a gyorsított felvétel.

A lassított felvétel segítségével elképesztően hatásos, 240 fps gyakoriságú, azaz a normál videólejátszás nyolcadára lassítható videókat alkothatunk olyan eseményekről, amelyek alapból gyorsan zajlanak le: gyermekünk becsúszik a stand vizébe a csúszdán vagy fejest ugrik a medencébe, a kutyánk át szökken egy árok felett vagy farol egyet a porban futás után. Számtalan kiváló felvételt készíthetünk így, ha a Slo-Mo / Lassított elemet választjuk ki balra görgetve a kamera rögzítési módok között. 

A lassított felvétel esetén az iPhone intelligensen elemzi a felvétel tartalmát, és csak azt a részt lassítja le, amely lassításra érdemes információt tartalmaz, vagyis nem az egész felvételt kell lassan végigszenvednünk, hanem a normál tempójú visszajátszásból lelassulnak azok a szakaszok, amelyeknél dinamikus, ám részleteiben is érdekes mozzanat történik. (A lassítást módosíthatjuk később a Photos / Fotók alkalmazásban, ha az iOS elemzésével nem vagyunk tökéletesen elégedettek. A lassítás nem destruktív művelet, hanem metaadat, vagyis egy külön információs fájlban tárolja el a rendszer a lassítás paramétereit.)

A lassítás ellenkezdője a gyorsított felvétel, amely elsősorban az állványt használók számára praktikus, hiszen huzamosabb ideig kell egy helyen állnia a telefonnak a felvétel elkészítéséhez. A gyorsított felvétel lényege, hogy hosszabb idő kerül összetömörítésre, és ezáltal sokkal gyorsabban lejátszásra. Fantasztikus felvételeket készíthetünk például tavasszal arról, hogy egy virág kinyílik a felkelő nap sugarainak érintésére, de egy hegyi túra alkalmával a felhők vonulásáról is készíthetünk szép felvételt, vagy éppen egy forgalmas térre is kihelyezhetjük a készüléket egy órára, és aztán csodálhatjuk a rohanó emberek és járművek forgatagát. A gyorsított felvételt úgy készíti az iPhone, hogy valamivel kisebb képkocka rátával dolgozik, a végén pedig némi számítás keretében ezeket egy videóvá fűzi össze.

Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max A14 Bionic processzora kellő teljesítményt nyújt ahhoz, hogy a Photos / Fotók alkalmazásban már lehetőségünk legyen sokféle olyan műveletet elvégezni a videókon, amelyeket eddig csak a fényképeken végezhettük el. Ennek köszönhetően például az enyhén ferde videókat vízszintesre fordíthatjuk be, szűrőket alkalmazhatunk, javíthatjuk a fehéregyensúlyt és a színtelítettséget. 

Állvány ajánlatunk a gyorsított felvételekhez: iKlip Grip Pro.