iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max

A14 Bionic processzor. 5G vezeték nélküli kapcsolat. Kerámia pajzzsal erősített üveglap. Új formaterv. Még nagyobb felbontású Super Retina XDR kijelző.

Indulóár: bruttó 439 990 Ft-tól


Az Apple számára a felhasználói adatok biztonsága mindig is kiemelten fontos terület volt, ez pedig az utóbbi években, amikor az internet alapú támadások elsődleges célpontja a felhasználók személyes adatainak összessége lett, még hangsúlyosabbá vált. 

A Touch ID, vagyis az ujjlenyomat alapú hitelesítés kitűnő biztonsági megoldást jelent, hiszen 1:50.000 az esélye, hogy valaki más fel tudja oldani a készülékünket, ennyi ugyanis az ujjlenyomat hasonlóság esélye. Vagyis ez alapján Magyarországon van elméletileg 199 olyan ember, aki feloldhatja a saját ujjlenyomatunkkal védett eszközt. Nem meglepő, hogy az Apple tovább fejlesztette az adatvédelem elsődleges védvonalát, és megteremtett egy olyan azonosítást, amely még egyedibb, mint az ujjlenyomat: az arckép alapú hitelesítést, amelyet Face ID névvel illet. 

Meglepő módon az arcunk megjelenését szinte teljes mértékben leutánozó egyedekből is létezik a bolygón számos személy, ám jóval kisebb számban valószínű a hasonlóság, mint az ujjlenyomat esetén: az arckép azonosságnak 1:1.000.000 az esélye, vagyis Magyarországon elvben még kilenc olyan ember van, aki fel tudja oldani ilyen módon a készülékünket. Ez tehát sokkal komolyabb biztonságot jelent. 

A Face ID nem egyszerűen az arcképet vizsgálja, tehát képpel, fotóval nem tudjuk becsapni: a TrueDepth kamerarendszer lézerek segítségével pásztázza az arcunkat, figyelembe veszi a kamera által látott kép alapján a térbeli távolság torzulást, és arcunk formája alapján hitelesít. A kamera azt is képes figyelni, hogy odapillantunk-e, és alapértelmezés szerint nem oldódik fel a készülék, ha nem nézünk rá, vagyis nem fordulhat elő, hogy alvás közben illetéktelenek odatartják az arcunkhoz a telefont, és feloldják azt, hiszen csukott szemmel nem működik a feloldás. 

A Face ID alapja nem csak a kamerarendszer, hanem a fejlett processzorok, amelyek képesek késés nélkül elemezni a látott a képet, és ez alapján feloldani a készüléket. Ennek alapja az A11 és újabb processzorok teljesítménye és neurális motorja, amely gépi tanulási képességgel egészül ki. A gépi tanulás révén a mimikánk, az eltérő frizuránk vagy éppen a napszemüvegünk is olyan paraméterekké válnak, amelyeket az eszköz figyelembe tud venni, és az idő múlásával egyre precízebben azonosítja az arcunkat. Ez azért is fontos, mert az arcunk más reggel, amikor felébredünk, amikor napfényben hunyorgunk vagy éppen amikor baráti társaságban kacagunk. A neurális motor ezt a gépi tanulást segíti, amely révén precízebbé és gyorsabbá válik a feloldás. 

Fontos adatvédelmi kérdés, hogy hol tárolódnak az arcunkról készült adatok. Az Apple számára alapvető igény, hogy ezeket soha semmilyen módon nem küldi ki a rendszer a telefonról: 

az A-processzorok rendelkeznek egy úgynevezett Secure Enclave nevű szekcióval, amelyek arcunk domborzati térképét és az infravörös képet kódolják, matematikailag leképezik. Vagyis az arc sem idegen szerveren, sem az iCloud felületén, sem a telefonon nem kerül eltárolásra, csupán az arcot leíró adatok tömege kerül titkosított tárolásra a processzoron belül. Ez újraállításkor automatikusan törlődik, tehát a készülék eladását követően nem marad rajta az eszközön. 

Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max kettő arckép rögzítését teszi lehetővé, vagyis ha szeretnénk, hogy kedvesünk, gyermekünk, kollégánk is fel tudja oldani a telefonunkat, akkor az ő arcát is hozzá tudjuk adni a készülék legelső beállításakor megadott arcképünkön alapuló hitelesítési rendszerhez. 

Ehhez a Settings / Beállítások alkalmazás Face ID & Passcode / Face ID és jelkód felületére kell belépnünk, ahol a jelkód megadását követően a Set Up Alternative Appearance / Alternatív megjelenés beállítása opciót választva van mód arra, hogy második arc számára is engedélyezzük a telefon feloldását.