iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max

A14 Bionic processzor. 5G vezeték nélküli kapcsolat. Kerámia pajzzsal erősített üveglap. Új formaterv. Még nagyobb felbontású Super Retina XDR kijelző.

Indulóár: bruttó 439 990 Ft-tól


Az Apple vezetője történelmi mérföldkőnek nevezte az iPhone 12 készülékek bemutatását, amelynek több oka is van: az eszköz az iPhone 6 óta most először ment keresztül olyan komoly design váltáson, amely hatással van a készülékek fogás élményére és arculatára, illetve az 5G képességgel ha nem is ma, de a jövőben mindenképp elérhetővé válhat egy olyan mobilinternet élmény, amely a szolgáltatás lefedettsége függvényében valóban teljes szabadságot nyújt az internet kínálta lehetőségek elérése és használata kapcsán. Mindezek mellett jelent meg az iPhone 12 modellekben az A14 Bionic processzor a maga számottevő fejlődésével és a 16-magos Neural Engine nevű segédprocesszorral, az új, nagyobb felbontású és még kiválóbb minőségű OLED kijelzők, valamint a továbbfejlesztett kamerák.

Design és kijelző

Az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max legelső látványos változása a megjelenése: a készülékek formavilága átalakult, az oldaluk lapossá vált - ez ismerős lehet az iPhone 4 és iPhone 5 korszakból, ám fontos változás, hogy immáron az egész előlapot kitölti a kijelző, illetve a telefon oldala csúcskategóriás rozsdamentes nemesacél. A hajlított oldalak területére az Apple kihúzta a telefon kereteit, vagyis az iPhone 12 Pro nagyobb, az iPhone 11 Pro modell 5,8 hüvelykes átlójához képest 6,1 hüvelykes átlóval rendelkezik, míg az iPhone 12 Pro Max az iPhone 11 Pro Max 6,5 hüvelykes átlójával szemben 6,7 hüvelykesre növekedett. A kézbe vétel élményében ez minimális különbség, hiszen a korábbi telefonok nagysága hasonló volt, ám a lapos szélek révén a kijelzők annyit növekedtek, amely igazán látványos fejlődésnek mondható. 

És ha már nagyobb kijelzők, az Apple ezen a téren is tovább vitte a tudást: az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max Super Retina XDR kijelzői 2.000.000:1 kontraszt arányú, a kisebb modell esetén 460 ppi, a nagyobb modell esetén 458 ppi képpont sűrűségű panelt kaptak. Ez 2532 x 1170 képpontos felbontást jelent az iPhone 12 Pro és 2778 x 1284 képpontos felbontást az iPhone 12 Pro Max esetén. Az eredmény, hogy részletgazdagabb képeket és filmeket, illetve jobban olvasható karaktereket kapunk. 

Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max készülék kijelzője is támogatja a szokásos Apple extrákat: a True Tone kijelző jóvoltából a háttérfényhez igazodik a fehéregyensúly, ezáltal egészségesebbé válik az alvásunk, mert a kijelző nem bombázza a szemünket hideg fényekkel, és nem hiszi azt az agyunk, hogy napfényt lát. Ez a funkció különösen előnyös azok számára, akik késő este még aktívan használják az iPhone készüléket üzenetváltásra, filmnézésre, Apple Books könyvek olvasására.

Az iPhone 12 Pro Super Retina XDR Display panele képes arra, hogy az energiatakarékosság és a kijelző élettartamának növelése érdekében dinamikusan szabályozza a frissítési frekvenciát. A modern TFT kijelzők 60 Herz képfrissítési rátával üzemelnek, amely azt jelenti, hogy egy másodperc alatt hatvanszor frissül a kijelző a szemünk előtt. Ezt természetesen a szemünk nem érzékeli, hiszen az emberi szem csak a 24 Hz alatti frissítést látja szaggatottnak. Ha azonban a tartalom a képen mozog - például lefelé görgetünk egy weblapon, vagy finom áttűnések animálódnak a fényképeink diabemutatójából -, akkor már előfordulhat, hogy a 30 Herzes frissítést is szaggatottnak látjuk, hiszen a kijelző a mozgással kevert frissítést nem tudja olyan dinamizmussal lekövetni, amit a szemünk igényelne. 

Ceramic Shield

Erre az eshetőségre alkotta meg az Apple azt a lehetőséget, hogy az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max modellek Super Retina XDR kijelzője akár 60 Herz képfrissítéssel is képes működni, vagyis egy másodperc alatt hatvanszor rajzolja újra a tartalmát. Ennek persze csak akkor van haszna, ha valóban mozgások vannak a kijelzőn, vagy például az ujjunkkal végzünk műveleteket, és kritikus fontosságú a gyors visszajelzés az ujjunk mozzanatairól.

Az iPhone 12 széria esetén az Apple végre a tartósság terén is előre lépett: a korábbi telefonok kijelzőjét viszonylag könnyedén meg lehetett karcolni, és leejtésnél jó eséllyel tudtak betörni. Az üvegeket gyártó amerikai Corning cég most tovább fokozta az üvegek ellenállóságát: a Ceramic Shield, azaz magyarul kerámiapajzs marketing nevű megoldás egy nano méretű réteg az üveg felületén. A speciális kristályszerkezet védi és ellenállóbbá teszi az üveg felületét, így a kijelzőre ejtésnél keményebb az ütődésekkel szemben, illetve általánosan jobban reagál a karcolásokra. 

A dupla ioncserés eljárás révén az üveg felülete a kisebb karcoknál az eredeti helyzetébe rendeződik vissza, vagyis a karcok képesek eltűnni, mint a modernebb fóliáknál - ez a gyakorlatban természetesen a mikrókarcokra vonatkozik, nem a mély vágásokra. 

Mindezen fejlesztések eredményeként az Apple úgy ígéri, hogy négyszer ellenállóbb lesz az üveg, mint a korábbi iPhone modellek esetén. Ezt az Apple az iPhone 11 Pro és iPhone 12 Pro leejtés tesztjeire alapozza. Továbbra sem érdemes dobálni a készüléket, és a rozsdamentes acél keretről érdemes tudni, hogy akár zsebben is jól össze tud karcolódni, ahogyan az Apple átlátszó polikarbonát tokjaiban is nyomot hagynak rajta a porszemek. 

5G - Az új mobilinternet szabvány

Az iPhone 12 sorozat Tim Cook által történelminek nevezett fejlesztése abban rejlik, hogy immáron támogatja azt a fajta mobilinternet technológiát, amely valóban képes akár gyors otthoni vagy nyilvános WiFi szintű adatátviteli sebességet biztosítani. Természetesen ehhez lefedettség szükséges, illetve fontos kiemelni, hogy az Amerikai Egyesült Államokban kiépített mmWave technológia a világ más régióiban nem jellemző, tehát az elméleti csúcssebességektől a gyakorlatban általában elmarad az elérés sebessége. Mindettől függetlenül az Apple szoftveresen és hardveresen úgy alkotta meg az 5G képességet, hogy az maximálisan kiaknázza a szolgáltató nyújtotta lehetőségeket, illetve ahol csak 4G elérhető, ott visszaessen az alacsonyabb fogyasztású LTE hálózatra, és ne merítse feleslegesen a készüléket a nagyobb fogyasztású 5G hardver használatával. Az iOS arra is ügyel, hogy az önműködő frissítések során ne használjon 5G-t, csak LTE-t, ezzel is kímélve az akkumulátort. Míg a FaceTime hívások és a TV tartalmak letöltésekor igyekszik a legnagyobb sávszélességet elérni. 

A használat során jelenleg az iPhone 12 sorozat alapvetően 4G (LTE) képességet fog használni Magyarországon, mivel a szolgáltatók lefedettsége még viszonylag kezdetleges. 

A Telekom jelenlegi kiépítettsége itt figyelhető meg…

Új kamera technológia és LiDAR

Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max még tovább fejlesztette elődje kamera technológiáját, mégpedig a már kialakított megoldások finomításával, továbbfejlesztésével, illetve az iPad Pro modellekben már bemutatott LiDAR távolságmérő alkalmazásával, amelyet többek között a fényképezés terén is kiaknáz a rendszer.

A kijelző nyújtotta egységet csupán egy vékonyka sáv töri meg, ahol minden idők legösszetettebb kamera technológiája kapott helyet: az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max készülék immáron megszokott, az iPhone X modellekben bemutatott azonosítási mechanizmusa az arcképünk alapján működik, a Face ID nevű technológia segítségével.

Az Apple számára a biztonság és a kényelem egyaránt kiemelten fontos területek a készülékek használata kapcsán. A két fogalom azonban gyakorta szembehelyezkedik egymással: a jelszavak alkalmazása egyáltalán nem kényelmes, a biztonságunk szempontjából azonban elengedhetetlenek. Mi sem kényelmesebb, mint ha nem kell jelszavakat használnunk? Az Apple volt az első cég, amely villámgyorsan működő ujjlenyomat alapú azonosítást tett lehetővé, a több évig fejlesztett, maszkmesterek bevonásával tesztelt TrueDepth kamerarendszer segítségével pedig immáron az arcunk alapján képes azonosítani a rendszer.

A Face ID azonosítás előnye, hogy a gépi tanulás jóvoltából folyamatosan fejlődik, így ha szakállat növeszünk vagy sálat veszünk fel, akkor is tökéletesen azonosít a mechanizmus. Köszönhetően a TrueDepth kamera működési mechanizmusának az azonosítás sötétben is jól működik: a kamerarendszer 30.000 önálló pontot készít az arcunkról, és ez alapján képes azonosítani. Ennek köszönhetően egymillió az egyhez az esélye, hogy valamilyen illetéktelen személy fel tudja nyitni a telefont - ilyen eséllyel van szinte tökéletes hasonmásunk a világban.

Az új hitelesítési megoldás akkor működik, ha rápillantunk a telefonra, vagyis nem kell attól rettegni, hogy valaki álmunkban felénk tartja a telefont, és hozzáfér a bizalmas anyagainkhoz. A Face ID természetesen nem csak a készülék zárolásának feloldására alkalmas, hanem a vásárlások során is használhatjuk - egyetlen pillantással jóváhagyhatunk egy App Store letöltést.

Az előoldali kamera mellett természetesen a készülék hátoldalán lévő professzionális kamerarendszer mozgatja meg leginkább a felhasználók fantáziáját, hiszen az Apple ezt a területet fejleszti talán a legintenzívebben. 

A készülékek hátoldalán három kamera, egy széles látószögű, egy ultraszéles látószögű és egy telefotó kamera található, valamint kiegészülnek egy LiDAR szkennerrel, amely lézeres távolságmérésre szolgál.

Az iPhone 12 Pro széria esetén az eszköz fejlődésének következő állomásaként immáron mindegyik kamera, így az előoldali kamera is képes éjjeli módban fényképezni: a processzor elképesztő számítási teljesítménye révén az aktuális látvány révén készült fényképeket az eszköz összerakja, így a fényerő értékek összeadódnak, vagyis látványos fotó jön létre nagyon alacsony megvilágítás esetén is. 

E területen a LiDAR is bekapcsolódik a műveletbe, ugyanis például alacsony fényerőnél készített portréfotók esetén nem a processzor elemzi a kép témájának távolságát, hanem a LiDAR adatokkal kerül összevetésre a fényképező által látott kép, így már gyenge fényben is tudunk látványos portrékat készíteni. A LiDAR révén az önműködő élesítés (autofocus) hatszor gyorsabb, mint az iPhone 11 sorozatnál. 

Az iPhone 12 Pro Max emellett nagyobb méretű érzékelőkkel és képpontokkal rendelkezik: a 47%-kal nagyobb méretű szenzor ráadásul képes elmozdulni a stabilitás érdekében, tehát nem csak a lencse képes mozdulni a stabil kép érdekében, hanem a szenzor is meg tud mozdulni.

A fényképezés mellett az Apple a mozgóképek terén is fejlesztett a kamerarendszeren: ennek révén például 10-bites színmélységű, Dolby Vision minőségi kategóriájú felvételeket készíthetünk. A hangzatos márkanév nagyobb színmélységet, árnyalatokban gazdagabb felvételt jelent, amelyet az iPhone 12 Pro megnövelt teljesítmény tesz lehetővé.

Az iPhone 12 Pro esetén négyszeres zoom tartományt (2x ultraszéles látószög, 2x optikai közelítés), míg az iPhone 12 Pro Max esetén ötszörös zoom tartományt (2,5x ultraszéles látószög, 2x optikai közelítés) fed le a kamerarendszer.

A kamerákról és a képalkotásról bővebben egy külön oldalon készítettünk összefoglalót…

A14 Bionic - A mobil iparág leggyorsabb processzora - ismét

Az Apple A-sorozatú processzorai elképesztő teljesítmények elérésére váltak képessé az évek alatt, miközben energiatakarékosságuk egyre javult. Az Apple az ARM (Advanced RISC Machine) architektúra alkalmazásával visszatért a RISC processzorok világába, amely a Mac teljesítmény fölényét biztosított a kilencvenes évek végétől. Az elképesztő fejlesztési ütem jóvoltából a processzorok évről évre jelentős többlet teljesítményt nyújtottak úgy, hogy közben alkalmasak maradtak a mobil eszközökben való, természetesen aktív hűtéstől mentes felhasználásra. 

Az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max modellekben lévő A14 Bionic processzor elődjéhez hasonlóan hatmagos: két nagy teljesítményű és négy nagy hatékonyságú maggal rendelkezik. A két előbbi akkor aktív, ha kiugró számítási igényű feladatokat kell elvégezni, míg a négy utóbbi dolgozik minden más esetben, amikor kiegyensúlyozott teljesítmény szükséges energiatakarékos üzemelés mellett. Az iOS páratlan intelligenciája, illetve a hardver és az operációs rendszer tökéletes együttműködésének eredménye, hogy az erőforrások ideálisan vannak kiaknázva, így nem merül drámai mértékben a készülék akkor sem, ha aktívan használjuk azt. Számos olyan feladat pedig, amely erőforrás igényes, kifejezetten akkor fut le, amikor nem használjuk a készüléket, és az töltőre van csatlakoztatva - például a Photos / Fotók elemzései, emlékek generálása, arcfelismerés is ilyenkor zajlik le. 

Az A14 Bionic processzor 64-bites, úgynevezett System-on-Chip (SoC) megoldás, amelyet az Apple saját mérnökei terveztek kimondottan a cég mobil eszközeibe. A processzor a világ első 5-nanométeres erőforrása az iparágban, amelynek méreteinél valóban atom szintű megoldásokról beszélhetünk. Az A13-hoz képest ez a processzor ugyanannyi helyen 40%-kal több tranzisztort tartalmaz, így a fogyasztása azonos teljesítményen jóval alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy 11,8 milliárd darab tranzisztort tartalmaz az A14 Bionic CPU. A processzor része a grafikus megjelenítést koordináló chip, a GPU, amely 50%-kal hatékonyabb, mint az A13 Bionic chip volt - illetve az Apple megfogalmazása szerint mint bármely okostelefon chip a piacon, de mivel eddig az A13 Bionic volt a leggyorsabb, így azt tekinthetjük összehasonlítási alapnak. Többek között ez a kulcsa az olyan vizuális tartalmak megjelenítésének, mint a kibővített valóság, amikor a valós, kamera által látott térbe virtuálisan tárgyakat, tartalmakat helyezünk el. 

Az A14 Bionic processzornak kiemelten fontos része a korábbi generációk tapasztalatai nyomán tovább fejlesztett neurális motor, amely gyakorlatilag egy segédprocesszor a processzoron belül. A Neural Engine az A14 Bionic esetén a korábbi 8-magos kivitellel szemben 16-magos lett, amely révén 70%-kal gyorsabb gépi tanulás és 80%-kal gyorsabb Neural Engine működés érhető el. Ez a segédprocesszor vezérli a kamerákat, segíti a kibővített valóság alkalmazások tájékozódását, azonosítja a Face ID működéséhez az arcunkat, és számos egyéb területen egészíti ki a rendszer tudását. 

Az A14 Bionic processzor és az iOS 14 operációs rendszer még több területen épít a gépi tanulásra, amelynek hardver oldalát a processzor két új gépi tanulás motorja segíti - ezek átlagban 70%-kal gyorsabbak, mint az A13 processzorban voltak, teljesítményük pedig tudományos mértékű: több mint tizenegyezer-milliárd számítást képesek elvégezni másodpercenként. (Igen, 11 billió műveletet, amelyet például a Camera alkalmazás használ a Deep Fusion technológia alkalmazásakor fényképezésnél.)

A gépi tanulás révén az előoldali TrueDepth kamera adatai alapján folyamatosan frissül az arcunkról készült kép, vagyis javul, gyorsul a felismerés. De olyan területen is segít a gépi tanulás, mint az akkumulátor kíméletes töltése: az iOS 13 új funkciója volt, amely az iOS 14-ben is finomodott, hogy megtanulja a telefonunk töltési szokásait, és ha azt tapasztalja, hogy például éjjel folyamatosan töltőn hagyjuk az eszközt, akkor abban az időszakban lassan tölti az akkut, hogy kíméletesebb legyen hozzá, növelje az élettartamát. 

A gépi tanulást a Core ML 3 technológia segíti, amely nyomán a processzor automatikusan a gépi tanulási motorokhoz küldi a számukra értékes információkat, és innen kerülnek azok a processzorhoz, a grafikus processzorhoz vagy a neurális motorhoz továbbításra. 

Az Apple egyébként a fejlesztők számára operációs rendszer szinten lehetőséget ad ezen hardveres tudás hatékonya kiaknázásához, így felhasználói alkalmazások és játékok egész sora él ezzel a tudással. Az iOS a legnagyobb kibővített valóság platform minden területen. 

Az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max számára a processzor ereje teszi lehetővé, hogy a teljesítmény növekedés révén megjelenhetett a Smart HDR 3 technológia, amely még okosabban képes az ellenfényes képeket részletgazdag módon, információ vesztés nélkül megörökíteni úgy, hogy a kamera sok-sok eltérő beállítással rögzített képét a processzor elemzi, és kombinálja a végeredményben. Ez a képesség volt szükséges ahhoz, hogy az iPhone 12 Pro széria képes legyen Dolby Vision minőségű felvételeket létrehozni: ezek az átlagos színmennyiségnél 60x több árnyalatot képesek rögzíteni, ezáltal lényegesen gazdagabb, élethűbb, élénkebb színképet kapunk. A Dolby Vision felvételek a szokásos 8-bites kódolás helyett 10-bites színmélységet alkalmaznak, ezáltal 700 millió színárnyalatot képesek rögzíteni.

MagSafe - Az Apple forradalmasítja a vezeték nélküli töltést

Az iPhone 8 óta az Apple telefonjait lehetőség van a Qi szabvány szerint vezeték nélkül tölteni. Ez a rendkívül népszerű töltési megoldás azonban hagyományosan lassabb, mint a vezetékes töltés - egyrészt azért, mert az Apple 7,5 Wattban korlátozza a töltésfelvételt, másrészt azért, mert ha nem tökéletes az illeszkedés a tekercs és a töltő között, akkor a töltés hatékonysága látványosan lecsökken. Ez a lassú töltés egyébként az akkumulátornak általában kedvező, de ha gyorsan szeretnénk életet lehelni a telefonunkba, akkor kevésbé szerencsés. 

Az Apple felismerte az itt rejlő piaci űrt, és egy régebbi márkanevét leporolva egészen más szerepben is bemutatta a MagSafe kiegészítők sorát. Az iPhone hátlapjába vékony mágnesezhető fémlapokat helyezett, amelyek egyrészt a cég saját MagSafe alapú vezeték nélküli töltőkábelével is összebarátkozik, másrészt külső gyártók számára is nyitva áll a fejlesztés lehetősége ilyen töltő megoldások alkotására. A mágneses kapcsolat révén a töltés a leghatékonyabb, ami elérhető, hiszen a tekercs pontosan a töltő fölé kerül, így a vezeték nélküli áram átvitel a legtökéletesebben zajlik - az Apple saját eszközeivel akár 15 Watt teljesítménnyel, más gyártók kínálatából pedig továbbra is 7,5 Watt teljesítménnyel. 

A MagSafe képességet nem csak töltők, hanem tokok és saját kis kártyatartós bőrtok is kiaknázza, az Apple egy egész termékkört épített a márkanév köré. 

További népszerű vezeték nélküli töltő megoldások 7,5 Watt teljesítménnyel

Twelve South HiRise Wireless

Állvány funkcióval is rendelkező Qi töltők:

Twelve South HiRise Wireless vezeték nélküli töltő…

Twelve South PowerPic vezeték nélküli töltő és képkeret…

Autós tartó megoldás:

AIINO autós tartó Qi töltő képességgel…

Asztali fekvő töltő megoldások:

Just Mobile AluBase Wireless…

Moshi Otto Q vezeték nélküli töltő…

XtremeMac fa asztali emelvény Qi töltővel…

AIINO Wireless Charging Base…

Asztali fekvő megoldás beépített akkumulátorral:

Moshi Porto Q vezeték nélküli töltő…


Vásárlás

iPhone 12 Pro 128 GB modellek

iPhone 12 Pro 256 GB modellek

iPhone 12 Pro 512 GB modellek

iPhone 12 Pro Max 128 GB modellek

iPhone 12 Pro Max 256 GB modellek

iPhone 12 Pro Max 512 GB modellek

Finanszírozási lehetőség vállalkozások és intézmények számára

Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24 és 36 hónapos futamidővel.

Bővebben a GRENKE tartós bérleti megoldásokról…

BusinessBox Vásárlói Gondoskodás

Biztosítás és garanciabővítés

Az iJoe.hu AAR nagyon fontosnak tartja, hogy ügyfeleink értékes befektetései a lehető legjobb védelmet élvezhessék, és egy-egy véletlen hiba, kellemetlen baleset miatt ne keletkezzék jelentős kár. Fontos kiemelni, hogy a BusinessBox Vásárlói Gondoskodás keretében a javítás minden esetben gyári alkatrészekkel, az Apple irányelveivel egyező módon kerül elvégzésre, amely nagyon fontos a vásárolt termék élményének hosszú távú megőrzéséhez.

A BusinessBox Vásárlói Gondoskodás nem számol avulással, vagyis ha két és fél évesen sérül meg egy készülék javíthatatlanul, akkor nem a vásárláskori érték 20%-ának kifizetésével rendelkezik a káreseményt, hanem egy típusban és funkciókban azonos termékre történő cserével.  

Garanciabővítési és biztosítási lehetőség az iPhone készülékekre kettő vagy három éves konstrukciókban a BusinessBox Vásárlói Gondoskodás nevű szolgáltatás jóvoltából.

Bővebben a konstrukcióról ezen a lapon olvashat…