iPhone 12 és iPhone 12 mini

A14 Bionic processzor. 5G mobilinternet képesség. OLED kijelzők. Face ID hitelesítés. Öt magával ragadó szín.

Indulóár: bruttó 299 990 Ft-tól


Az iPhone 12 számos igazán átütő újítást tartogat az elődjéhez képest: az A14 Bionic processzor révén a készülék számítási teljesítménye a legnagyobb, amit okostelefon eszközben elérhetünk, és ennek nem csak a fényképeink és mozgóképeink feldolgozásakor vesszük hasznát, hanem számos olyan funkciónál, amikor a gépi tanulás révén a készülék alkalmazkodik a szokásainkhoz, hogy jobban szolgálja mindennapi igényeinket. Az iPhone 12 emellett csúcskategóriás OLED panellel van szerelve, így a Super Retina XDR kijelző még nagyobb kontraszt arányt és valódibb fekete árnyalatot biztosít, miközben a P3 megfelelősége révén gazdag színskálát jelenít meg. Az eszköz kijelzőjét négyszer ellenállóbb Ceramic Shield nevű bevonat védi, amely a hátlapot is kétszer strapabíróbbá teszi. Az éjjeli mód pedig immáron az összes kamerán elérhető, így az előoldali kamerán és az ultraszéles látószögű lencsén is. 

És ha ez nem lenne elegendő újdonság, az Apple a kis méretű telefonok kedvelőinek bemutatott egy olyan, minden értékes funkciót kínáló modellt, amely kisebb, mint az iPhone 6-6s-7-8-SE (2) modellek voltak, ám nagyobb kijelzővel rendelkezik az egész előlapot betöltő kijelzője révén. Ez az iPhone 12 mini.

Design és kijelző

Az iPhone 12 legelső látványos változása a megjelenése: a készülékek formavilága átalakult, az oldaluk lapossá vált - ez ismerős lehet az iPhone 4 és iPhone 5 korszakból, ám fontos változás, hogy immáron az egész előlapot kitölti a kijelző, illetve a telefon oldala a repülőgépeknél is használatos minőségű alumínium. A hajlított oldalak területére az Apple kihúzta a telefon kereteit, vagyis az iPhone 12 nagyobb felbontású és felületű 6,1 hüvelykes átlójú kijelzővel rendelkezik: 2532 x 1170 képpontos, 460 ppi sűrűségű kijelzővel rendelkezik. A teljesen új iPhone 12 mini pedig 2340 x 1080 képpontos, 476 ppi képpont sűrűségű kijelzővel van felszerelve.

A kézbe vétel élményében az iPhone 12 és az iPhone 11 között minimális a különbség, hiszen a korábbi telefonok nagysága hasonló volt, ám a lapos szélek révén a kijelzők annyit növekedtek, amely igazán látványos fejlődésnek mondható. 

Az iPhone 12 és iPhone 12 mini készülék kijelzője is támogatja a szokásos Apple extrákat: a True Tone kijelző jóvoltából a háttérfényhez igazodik a fehéregyensúly, ezáltal egészségesebbé válik az alvásunk, mert a kijelző nem bombázza a szemünket hideg fényekkel, és nem hiszi azt az agyunk, hogy napfényt lát. Ez a funkció különösen előnyös azok számára, akik késő este még aktívan használják az iPhone készüléket üzenetváltásra, filmnézésre, Apple Books könyvek olvasására.

Az iPhone 12 széria esetén az Apple végre a tartósság terén is előre lépett: a korábbi telefonok kijelzőjét viszonylag könnyedén meg lehetett karcolni, és leejtésnél jó eséllyel tudtak betörni. Az üvegeket gyártó amerikai Corning cég most tovább fokozta az üvegek ellenállóságát: a Ceramic Shield, azaz magyarul kerámiapajzs marketing nevű megoldás egy nano méretű réteg az üveg felületén. A speciális kristályszerkezet védi és ellenállóbbá teszi az üveg felületét, így a kijelzőre ejtésnél keményebb az ütődésekkel szemben, illetve általánosan jobban reagál a karcolásokra. 

A dupla ioncserés eljárás révén az üveg felülete a kisebb karcoknál az eredeti helyzetébe rendeződik vissza, vagyis a karcok képesek eltűnni, mint a modernebb fóliáknál - ez a gyakorlatban természetesen a mikrókarcokra vonatkozik, nem a mély vágásokra. 

Mindezen fejlesztések eredményeként az Apple úgy ígéri, hogy négyszer ellenállóbb lesz az előoldali üveg, mint a korábbi iPhone modellek esetén, a hátoldali üveg pedig kétszer masszívabb. Ezt az Apple az iPhone 11 és iPhone 12 leejtés tesztjeire alapozza. Továbbra sem érdemes dobálni a készüléket, és a rozsdamentes acél keretről érdemes tudni, hogy akár zsebben is jól össze tud karcolódni, ahogyan az Apple átlátszó polikarbonát tokjaiban is nyomot hagynak rajta a porszemek. 

5G - Az új mobilinternet szabvány

Az iPhone 12 sorozat Tim Cook által történelminek nevezett fejlesztése abban rejlik, hogy immáron támogatja azt a fajta mobilinternet technológiát, amely valóban képes akár gyors otthoni vagy nyilvános WiFi szintű adatátviteli sebességet biztosítani. Természetesen ehhez lefedettség szükséges, illetve fontos kiemelni, hogy az Amerikai Egyesült Államokban kiépített mmWave technológia a világ más régióiban nem jellemző, tehát az elméleti csúcssebességektől a gyakorlatban általában elmarad az elérés sebessége. Mindettől függetlenül az Apple szoftveresen és hardveresen úgy alkotta meg az 5G képességet, hogy az maximálisan kiaknázza a szolgáltató nyújtotta lehetőségeket, illetve ahol csak 4G elérhető, ott visszaessen az alacsonyabb fogyasztású LTE hálózatra, és ne merítse feleslegesen a készüléket a nagyobb fogyasztású 5G hardver használatával. Az iOS arra is ügyel, hogy az önműködő frissítések során ne használjon 5G-t, csak LTE-t, ezzel is kímélve az akkumulátort. Míg a FaceTime hívások és a TV tartalmak letöltésekor igyekszik a legnagyobb sávszélességet elérni. 

A használat során jelenleg az iPhone 12 sorozat alapvetően 4G (LTE) képességet fog használni Magyarországon, mivel a szolgáltatók lefedettsége még viszonylag kezdetleges. 

A Telekom jelenlegi kiépítettsége itt figyelhető meg…

A14 Bionic - A mobil iparág leggyorsabb processzora - ismét

Az Apple A-sorozatú processzorai elképesztő teljesítmények elérésére váltak képessé az évek alatt, miközben energiatakarékosságuk egyre javult. Az Apple az ARM (Advanced RISC Machine) architektúra alkalmazásával visszatért a RISC processzorok világába, amely a Mac teljesítmény fölényét biztosított a kilencvenes évek végétől. Az elképesztő fejlesztési ütem jóvoltából a processzorok évről évre jelentős többlet teljesítményt nyújtottak úgy, hogy közben alkalmasak maradtak a mobil eszközökben való, természetesen aktív hűtéstől mentes felhasználásra. 

Az iPhone 12 és iPhone 12 mini modellekben lévő A14 Bionic processzor elődjéhez hasonlóan hatmagos: két nagy teljesítményű és négy nagy hatékonyságú maggal rendelkezik. A két előbbi akkor aktív, ha kiugró számítási igényű feladatokat kell elvégezni, míg a négy utóbbi dolgozik minden más esetben, amikor kiegyensúlyozott teljesítmény szükséges energiatakarékos üzemelés mellett. Az iOS páratlan intelligenciája, illetve a hardver és az operációs rendszer tökéletes együttműködésének eredménye, hogy az erőforrások ideálisan vannak kiaknázva, így nem merül drámai mértékben a készülék akkor sem, ha aktívan használjuk azt. Számos olyan feladat pedig, amely erőforrás igényes, kifejezetten akkor fut le, amikor nem használjuk a készüléket, és az töltőre van csatlakoztatva - például a Photos / Fotók elemzései, emlékek generálása, arcfelismerés is ilyenkor zajlik le. 

Az iPhone 12 és iPhone 12 mini modellekben lévő A14 Bionic processzor elődjéhez hasonlóan hatmagos: két nagy teljesítményű és négy nagy hatékonyságú maggal rendelkezik. A két előbbi akkor aktív, ha kiugró számítási igényű feladatokat kell elvégezni, míg a négy utóbbi dolgozik minden más esetben, amikor kiegyensúlyozott teljesítmény szükséges energiatakarékos üzemelés mellett. Az iOS páratlan intelligenciája, illetve a hardver és az operációs rendszer tökéletes együttműködésének eredménye, hogy az erőforrások ideálisan vannak kiaknázva, így nem merül drámai mértékben a készülék akkor sem, ha aktívan használjuk azt. Számos olyan feladat pedig, amely erőforrás igényes, kifejezetten akkor fut le, amikor nem használjuk a készüléket, és az töltőre van csatlakoztatva - például a Photos / Fotók elemzései, emlékek generálása, arcfelismerés is ilyenkor zajlik le. 

Az A14 Bionic processzor 64-bites, úgynevezett System-on-Chip (SoC) megoldás, amelyet az Apple saját mérnökei terveztek kimondottan a cég mobil eszközeibe. A processzor a világ első 5-nanométeres erőforrása az iparágban, amelynek méreteinél valóban atom szintű megoldásokról beszélhetünk. Az A13-hoz képest ez a processzor ugyanannyi helyen 40%-kal több tranzisztort tartalmaz, így a fogyasztása azonos teljesítményen jóval alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy 11,8 milliárd darab tranzisztort tartalmaz az A14 Bionic CPU. A processzor része a grafikus megjelenítést koordináló chip, a GPU, amely 50%-kal hatékonyabb, mint az A13 Bionic chip volt - illetve az Apple megfogalmazása szerint mint bármely okostelefon chip a piacon, de mivel eddig az A13 Bionic volt a leggyorsabb, így azt tekinthetjük összehasonlítási alapnak. Többek között ez a kulcsa az olyan vizuális tartalmak megjelenítésének, mint a kibővített valóság, amikor a valós, kamera által látott térbe virtuálisan tárgyakat, tartalmakat helyezünk el. 

Az A14 Bionic processzornak kiemelten fontos része a korábbi generációk tapasztalatai nyomán tovább fejlesztett neurális motor, amely gyakorlatilag egy segédprocesszor a processzoron belül. A Neural Engine az A14 Bionic esetén a korábbi 8-magos kivitellel szemben 16-magos lett, amely révén 70%-kal gyorsabb gépi tanulás és 80%-kal gyorsabb Neural Engine működés érhető el. Ez a segédprocesszor vezérli a kamerákat, segíti a kibővített valóság alkalmazások tájékozódását, azonosítja a Face ID működéséhez az arcunkat, és számos egyéb területen egészíti ki a rendszer tudását. 

Az A14 Bionic processzor és az iOS 14 operációs rendszer még több területen épít a gépi tanulásra, amelynek hardver oldalát a processzor két új gépi tanulás motorja segíti - ezek átlagban 70%-kal gyorsabbak, mint az A13 processzorban voltak, teljesítményük pedig tudományos mértékű: több mint tizenegyezer-milliárd számítást képesek elvégezni másodpercenként. (Igen, 11 billió műveletet, amelyet például a Camera alkalmazás használ a Deep Fusion technológia alkalmazásakor fényképezésnél.)

A gépi tanulás révén az előoldali TrueDepth kamera adatai alapján folyamatosan frissül az arcunkról készült kép, vagyis javul, gyorsul a felismerés. De olyan területen is segít a gépi tanulás, mint az akkumulátor kíméletes töltése: az iOS 13 új funkciója volt, amely az iOS 14-ben is finomodott, hogy megtanulja a telefonunk töltési szokásait, és ha azt tapasztalja, hogy például éjjel folyamatosan töltőn hagyjuk az eszközt, akkor abban az időszakban lassan tölti az akkut, hogy kíméletesebb legyen hozzá, növelje az élettartamát. 

A gépi tanulást a Core ML 3 technológia segíti, amely nyomán a processzor automatikusan a gépi tanulási motorokhoz küldi a számukra értékes információkat, és innen kerülnek azok a processzorhoz, a grafikus processzorhoz vagy a neurális motorhoz továbbításra. 

Az Apple egyébként a fejlesztők számára operációs rendszer szinten lehetőséget ad ezen hardveres tudás hatékonya kiaknázásához, így felhasználói alkalmazások és játékok egész sora él ezzel a tudással. Az iOS a legnagyobb kibővített valóság platform minden területen. 

Az iPhone 12 és az iPhone 12 mini számára a processzor ereje teszi lehetővé, hogy a teljesítmény növekedés révén megjelenhetett a Smart HDR 3 technológia, amely még okosabban képes az ellenfényes képeket részletgazdag módon, információ vesztés nélkül megörökíteni úgy, hogy a kamera sok-sok eltérő beállítással rögzített képét a processzor elemzi, és kombinálja a végeredményben. Ez a képesség volt szükséges ahhoz, hogy az iPhone 12 széria képes legyen Dolby Vision minőségű felvételeket létrehozni: ezek az átlagos színmennyiségnél 60x több árnyalatot képesek rögzíteni, ezáltal lényegesen gazdagabb, élethűbb, élénkebb színképet kapunk. A Dolby Vision felvételek a szokásos 8-bites kódolás helyett 10-bites színmélységet alkalmaznak, ezáltal 700 millió színárnyalatot képesek rögzíteni.

MagSafe töltőkábel

MagSafe - Az Apple forradalmasítja a vezeték nélküli töltést

Az iPhone 8 óta az Apple telefonjait lehetőség van a Qi szabvány szerint vezeték nélkül tölteni. Ez a rendkívül népszerű töltési megoldás azonban hagyományosan lassabb, mint a vezetékes töltés - egyrészt azért, mert az Apple 7,5 Wattban korlátozza a töltésfelvételt, másrészt azért, mert ha nem tökéletes az illeszkedés a tekercs és a töltő között, akkor a töltés hatékonysága látványosan lecsökken. Ez a lassú töltés egyébként az akkumulátornak általában kedvező, de ha gyorsan szeretnénk életet lehelni a telefonunkba, akkor kevésbé szerencsés. 

Qi töltők az iPhone készülékekhez

Az Apple felismerte az itt rejlő piaci űrt, és egy régebbi márkanevét leporolva egészen más szerepben is bemutatta a MagSafe kiegészítők sorát. Az iPhone hátlapjába vékony mágnesezhető fémlapokat helyezett, amelyek egyrészt a cég saját MagSafe alapú vezeték nélküli töltőkábelével is összebarátkozik, másrészt külső gyártók számára is nyitva áll a fejlesztés lehetősége ilyen töltő megoldások alkotására. A mágneses kapcsolat révén a töltés a leghatékonyabb, ami elérhető, hiszen a tekercs pontosan a töltő fölé kerül, így a vezeték nélküli áram átvitel a legtökéletesebben zajlik - az Apple saját eszközeivel akár 15 Watt teljesítménnyel, más gyártók kínálatából pedig továbbra is 7,5 Watt teljesítménnyel. 

A MagSafe képességet nem csak töltők, hanem tokok és saját kis kártyatartós bőrtok is kiaknázza, az Apple egy egész termékkört épített a márkanév köré. 

MagSafe rögzítésű tokok

További népszerű vezeték nélküli töltő megoldások 7,5 Watt teljesítménnyel

Állvány funkcióval is rendelkező Qi töltők:

Twelve South HiRise Wireless vezeték nélküli töltő…

Twelve South PowerPic vezeték nélküli töltő és képkeret…

Autós tartó megoldás:

AIINO autós tartó Qi töltő képességgel…

Asztali fekvő töltő megoldások:

Just Mobile AluBase Wireless…

Moshi Otto Q vezeték nélküli töltő…

XtremeMac fa asztali emelvény Qi töltővel…

AIINO Wireless Charging Base…

Kamerarendszer

Az iPhone 12 alapja a bámulatos teljesítményű, a mobiltelefon üzletágban legerősebbnek számító A14 Bionic processzor, amely egyrészt a tudásával, másrészt a neurális motorjával nyújt fantasztikus képességeket. A hatmagos processzor két csúcs teljesítményű maggal és négy nagy hatékonyságú maggal rendelkezik, amelyek az alkalmazások igényeitől függően dolgoznak.

Amikor nem kell sietnie egy alkalmazásnak, akkor a nagy hatékonyságú, ám energiatakarékos magok dolgoznak, ám amikor hirtelen van szükség teljesítményre, akkor a nagy teljesítményű magok lépnek akcióba. A neurális motor pedig olyan funkciókat segít, mint a gépi tanulás, amely képességet egyre több alkalmazás használ. Többek között a Face ID alapú hitelesítés gyorsaságának egyik kulcsa ez: a processzor segítségével az iPhone 12 megtanulja az arcunk változásait, megbirkózik a férfiak borostájával vagy éppen leborotvált szakállával, a hölgyek elegáns színes sáljainak takarása ellenére mégis megismeri őket az arcukról és a szemüregükről, és nem okozhat kihívás egy új frizura sem a telefon feloldásához.  Ezen intelligens képességek természetesen a szelfi készítésnél is jó szolgáltatot tesznek. 

Az iPhone 12 hátoldali kamerája kettő, a készülék házából finoman kiemelkedő 12 megapixeles, széles látószögű és ultra széles látószögű lencséből áll, amelyek optikai képstabilizátorral egészülnek ki. Az 1,4 mikrométeres képpontok alkotta új szenzor a széles látószögű kamerában meggyőző ƒ/1,6 érzékenységű, míg az ultraszéles lencse esetén ƒ/2,4 érzékenységű. A széles látószögű alap lencse hételemes, amely hibrid infravörös szűrővel is kiegészül, amely például az emberi alakok jobb azonosítását célozza. Az ultraszéles lencse ötelemes és 120° a látószöge. A széles látószögű kamera a már megszokott iPhone kamera látványt nyújtja, míg az ultraszéles kamera négyszer nagyobb teret enged látni ugyanabból a helyzetből, ezáltal jóval közelebbi témákat is ízlésesen megörökíthetünk. Mi több, az A14 Bionic processzor teljesítménye révén már a videófelvételeknél is végrehajthatunk olyan szerkesztéseket, mint a fotóknál: például az enyhén ferde felvételt beforgathatjuk, illetve méretre vághatjuk, vagy akár effektelhetjük is, közvetlenül a Photos / Fotók alkalmazásból.

 Az előoldali kamera a Face ID hitelesítés érdekében szintén rendkívül fejlett, és szintén rendelkezik infravörös érzékelővel, az arcfelismerés pedig egy pontvetítő végzi, amely azt garantálja, hogy például egy fényképpel ne tudjuk becsapni az eszközt, és ne legyen ilyen módon feloldható. 

Egyéb adatok

Az Apple természetesen hozza a megszokott tudást is: Gigabit szintű LTE képességgel rendelkezik a termék ott, ahol nincsen 5G, illetve támogatja a duál-SIM használatot egy darab nano-SIM kártya és egy virtuális eSIM konfigurációval. Az iPhone 11 802.11ax WiFi 6 képességgel rendelkezik egyszerre több befelé és kifelé haladó sávval, valamint Bluetooth 5.0 technológiával a modern hangtechnikai eszközök és sok-sok külső periféria csatlakoztatásához - többek között az energiatakarékos okos otthon kiegészítők Bluetooth LE képességéhez. 

Az iPhone 12 számottevő akkumulátor időt is kínál a felhasználói számára: 11 óra WiFi alapú videó visszajátszást, 17 óra H.265 (HEVC) videó visszajátszást, 65 óra zenehallgatást tesz lehetővé. Az iPhone 12 mini pedig 10 óra WiFi alapú médiafolyamot, 15 óra HEVC videót és 50 óra zenét képes játszani. (A beszélgetési időt nem részletezi az Apple, mivel az erőteljesen függ a szolgáltató térerejétől az adott helyen.)

Az iPhone 12 és iPhone 12 mini beépített lítium-ion akkumulátora úgy lett megalkotva, hogy lemerült állapotból 30 perc alatt félig feltölthető. Az iPhone 12 természetesen támogatja a Qi szabvány szerinti vezeték nélküli töltést, amely egyre több helyen elérhető a felhasználók számára, illetve saját otthonunkba is beépíthető akár íróasztali lámpa, akár asztali töltőállomás formájában. Illetve megvásárolható az Apple által kínált MagSafe kiegészítők formájában is. 

Az iPhone 12 legkülönlegesebb paramétere azonban az egyedi színek páratlanul gyönyörű megjelenése: a hófehér és a fekete mellett sötétkék, halványzöld és karitatív piros színben is elérhető. Az iPhone kerete anyagában színezett, eloxált alumínium, hátlapja pedig az üveg bevonat révén páratlan tapintási és látványélményt nyújtó élénk árnyalatot képez. 

Vásárlás

iPhone 12

iPhone 12 64 GB modellek

iPhone 12 128 GB modellek

iPhone 12 256 GB modellek

iPhone 12 mini

iPhone 12 mini 64 GB modellek

iPhone 12 mini 128 GB modellek

iPhone 12 mini 256 GB modellek

Finanszírozási lehetőség vállalkozások és intézmények számára

Finanszírozási lehetőség vállalkozások és intézmények számára

Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24 és 36 hónapos futamidővel.

Bővebben a GRENKE tartós bérleti megoldásokról…

Biztosítás és garanciabővítés

BusinessBox Vásárlói Gondoskodás

Az iJoe.hu AAR nagyon fontosnak tartja, hogy ügyfeleink értékes befektetései a lehető legjobb védelmet élvezhessék, és egy-egy véletlen hiba, kellemetlen baleset miatt ne keletkezzék jelentős kár. Fontos kiemelni, hogy a BusinessBox Vásárlói Gondoskodás keretében a javítás minden esetben gyári alkatrészekkel, az Apple irányelveivel egyező módon kerül elvégzésre, amely nagyon fontos a vásárolt termék élményének hosszú távú megőrzéséhez.

A BusinessBox Vásárlói Gondoskodás nem számol avulással, vagyis ha két és fél évesen sérül meg egy készülék javíthatatlanul, akkor nem a vásárláskori érték 20%-ának kifizetésével rendelkezik a káreseményt, hanem egy típusban és funkciókban azonos termékre történő cserével.  

Garanciabővítési és biztosítási lehetőség az iPhone készülékekre kettő vagy három éves konstrukciókban a BusinessBox Vásárlói Gondoskodás nevű szolgáltatás jóvoltából.

Bővebben a konstrukcióról ezen a lapon olvashat…