olloclip Essential iPhone XS Max lencseszett

Az olloclip iPhone XS Max modellekhez kínált csomagja benne az illesztéshez szükséges Connect-X műanyag rögzítő elemmel, szuper széles nagylátószögű lencsével, makró optikával és lecsavarva halszem optikával, amely 180°-os látószöget kínál.

Ár: bruttó 38 990 Ft

Az olloclip az iPhone XS Max készülékekhez alkotott kínálatát némileg átgondolta, és mindenképpen kedvező irányba változtatta. Ha ugyanis sokféle lencsével szeretnénk kiegészíteni a gyűjteményünket, nem szükséges vagyonokat költenünk arra, hogy ugyanúgy tartó szerkezetet vásároljunk minden egyes optika mellé, hanem elegendő egyszer megvennünk a drágább csomagot, és ezt követően kedvezőbben árazott lencsék széles kínálatából válogathatunk. Mi több, ha később módosul az Apple telefonok alakja, mérete, vastagsága, akkor is elegendő a tartót lecserélnünk, és nem kell új optikákat vásárolnunk, ahogyan az az iPhone 4, iPhone 5, iPhone 6 szériánál költséges mozzanat volt sokunk számára. 

Az iPhone XS Max készüléket kiegészítő fényképész felszerelésünk alapja az olloclip Essential Lenses, amely a rögzítő szerkezet mellett egy nagy látószögű, 0,75x-ös, körülbelül 120°-ban szélesen látó optikát, valamint egy 180°-os halszemoptikát tartalmaz, amelynek felső lencséje lecsavarozásával egy 15x-ös makró optikát kapunk a bámulatos virágfotók létrehozásához. (A lecsavarás irányát nyíl mutatja. Elsőre komolyabb erőt kell kifejteni a csavaráshoz, de ha úgy is tűnik, hogy a lencse sehogyan nem jön szét, nyugodtan próbálkozzunk, mert meg fogja adni magát.) 

Az olloclip Essential Lenses hosszabb fejlesztés eredményének tekinthető: a tartó szerkezetről való leemelés során tapaszthatjuk, hogy milyen kiválóan sikerült a rugós tartó rögzítés. A rugós megoldás révén a felhelyezés finom, nem kell az iPhone XS Max felületére feszíteni az optikát, hanem simán felhelyezhető, ha pedig már felhelyeztük az egységet, masszívan kapaszkodik, nem csúszkál el, nem mozdul be, ami egy optika esetén előny. A rugós kivitel eléggé kitágul ahhoz, hogy az üvegfóliák védelmi hatásáról se kelljen lemondanunk a készülék elején. A hátlap esetén ez nem szerencsés, de a hátoldalra általában nem üveget szokás rakni, hanem normál fóliát, amelyet kicsit jobban kivágva a kamera körül szintén tolerálni tud a szerkezet. 

Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha védőtokban használjuk a készüléket. Nos, az olloclip lencsék használata sosem tette lehetővé a tokok széles körének alkalmazását. Az olloclip gyártott egy tokot, amely alkalmas arra, hogy a lencse tartóval együtt állandó jelleggel viselhessük. Ez a minimalista kiegészítő külön megvásárolható, ha igényünk van a tokra. 

Az olloclip lencse tartó felhelyezése úgy történik, hogy a hátsó oldalt azonosítjuk, majd finoman felcsippentjük az iPhone-ra a tartót. A hátsó oldalon található a W és T jelölés, amely a széles és tele optikára utal, amely az iPhone hátoldali kameráját jellemzi. A használat során a széles optikát kell használnunk, mivel az iOS kikapcsolja a kamerát, ha ez az optika el van fedve, így a tele optikával nem tudnánk fotózni, mert az hiába lát ki zavartalanul, az iPhone nem ad képet. (Felmerül a kérdés a felhasználóban, hogy ezzel vajon mi volt a célja az Apple-nek, hiszen különálló processzorok dolgozzák fel a két kamera képét, és teljesen önálló alrendszerekként működik a két kamera, vagyis nem szorul az egyik egység a másik érzékelésére, sajnos azonban ilyen módon mégsem tudjuk használni a lencséket. Tény persze, hogy sok haszna nem is lenne a dolognak, mivel a vizuális élmény mindenképpen a nagyobb látószögű lencsére épül.)

Igény esetén felrakhatjuk mindkét lencsét a tartóra, vagyis hátra a széles látószöget, előre a halszemet, amely utóbbi paraméter révén garantáltan nem marad le senki egy csoportképről. Amennyiben a makró optikát használjuk, azt célszerű hátra felrakni, amelyet a Connect X technológia rugós illesztésének szétpattintásával érünk el. A makró lencsét is felfelé, vagyis a W irányába kell felhelyezni. Rendkívüli képeket készíthetünk a segítségével akár kedvesünk igéző szivárvány hártyájáról, a kertünkben nyíló nőszirom belsejéről, vagy akár egy ruhadarab szálairól. 

Mivel a halszem optika általában nem mindennapi használatú termék, így természetesen nem kötelező az előoldalon viselni, kímélés céljából eltehetjük, hogy alkalmi jelleggel elővegyük. A halszem optika használatának velejárója, hogy a sarkok lemaradnak, hiszen ott az optika görbülete már a saját kereteit örökíti meg. Cserébe azonban valóban minden belefér, amit egy hal látna. 

A legpraktikusabb és legvonzóbb eleme az olloclip Essential Lenses csomagnak a széles látószögű optika. Valamennyit ez is torzít természetesen a képen, hiszen ugyanakkora helyre több információt zsúfol, de beltéri fotóknál, szűk helyek megörökítésekor hihetetlenül praktikus és rendkívüli képeket tudunk létrehozni vele. Minden olyan élethelyzetben hasznát vesszük, amikor hátrébb kellene hajolnunk, hogy minden rajta legyen a képen, de már nincsen helyünk: családi kép a schaffhauseni vízesés egy teraszán, portré kedvesünkről egy könyvtár szűk sorai között, egy szerverterem kábelekkel teli szűkös szerelő környezete, egy jármű motortere, egy várkastély rejtélyes folyosórendszere mind-mind olyan helyszínek, ahol nincsen hely arra, hogy hátrébb álljunk, és csak a látószög növelésével tudunk nagyobb teret befogni. Ez is az oka, hogy az olloclip ezt a 120°-nál kicsivel nagyobb látószöget kínáló lencsét teszi a csomag alapjának, ennek felhelyezését veszi alapértelmezettnek az iPhone XS Max hátoldalára. 

A nagy látószög alkalmazása persze nem csak kényszer lehet, hanem kreatív cél is: sok esetben jól mutat a képen, ha egy témához közelebb tudunk menni, hangsúlyosabb egy-egy eleme, de cserébe az egész benne van a képben, mivel a nagyobb látószög révén azok az elemek sem maradnak le, amik az adott közelségből fotózva a sima optikán át már nem látszódnának. 

Az olloclip Essential Lenses csomag kitűnő választás azok számára, akik szeretnénk kiteljesíteni az iPhone XS Max készülékhez kapcsolódó kreatív fényképészeti vágyaikat, és a Connect X csatoló technológia révén a későbbiek során a meglévő csatoló egységhez további lencsék vásárlását is tervezik. 

A lencsét szállítani hivatott karabineres tartó ötletes széthajtása révén pedig bármikor kéznél van egy tartó állvány, amelyre sokan szorulunk rá, ha éppen nincsen nálunk egy jófajta állvány. Ez az extra már csak azért is hasznos, mert így nem csak egy darab haszontalan műanyagot viszünk magunkkal, hanem egy praktikus minimállványt. 

További Connect-X lencsék