Joby Beamo mini - LED fényforrás

470 lumen fényerejű, 40-130 perc akku idejű, mini kivitelű LED fényforrás, amely hideg papucs segítségével a Joby állványaira.

Ár: bruttó 25 000 Ft


A kiemelkedő minőségű videófelvételeknek alapvető eleme a jó megvilágítás. Ez nappal általában garantált, de szürkületkor vagy esti sötétben már komoly kihívásokat jelent. Az iPhone érzékelői ugyan bámulatos teljesítményre képesek, a digitális képrögzítésnek alapeleme a fény, tehát kevés fény esetén nem lesz olyan kiváló a felvétel, még akkor sem, ha az iPhone kis kijelzőjén jónak látszik. 

Az állványok területén számos rendkívül praktikus megoldással előrukkolt Joby cég erre a területre is alkotott megoldást, mégpedig úgy tervezve meg a LED alapú lámpát, hogy az illeszkedjen a fotós és videós eszköztárunkba. Bemutatjuk a Joby Beamo Mini LED lámpát! 

A Joby Beamo Mini egy akkumulátoros LED lámpa, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül párosítható egy iPhone készülékhez, és a myJoby alkalmazás segítségével számos beállítást is végrehajthatunk rajta az alkalmazáson keresztül. Már az elején ki kell emelni, hogy gombjai segítségével teljesen önálló lámpaként használható, tehát ha nem szeretnénk még egy alkalmazást telepíteni, akkor is használhatjuk a LED-fényt, az eszköz külsején lévő gombok segítségével vezérelve.

A Joby tervezőiben az ad elismerésre okot, hogy vélhetőleg van közöttük fényképész, így az iparágban hasonló kreatív kiegészítőkkel megjelent további cégekkel ellentétben a termékek a fényképészeti kiegészítők világában megszokott logika szerint működnek, számos extrával kiegészülve. 

A Joby Beamo Mini 1/4”-es csavarnyílással rendelkezik, amely révén bármely klasszikus fotós állványra és a Joby legtöbb állványára is ráhelyezhető. Vagy összekapcsolható más 1/4”-es csavarral rögzülő eszközzel. További előnye, hogy két oldalán úgynevezett hideg papucs található, vagyis a fényképezőgépek tetején a vaku rögzítésére szolgáló csatoló felület tápellátás nélküli variációját érhetjük el. 

Ennek pedig az az előnye, hogy a csomagban lévő hideg papucs összekötő megoldás révén további Joby Beamo Mini fények csatlakoztathatóak egy LED lámpához, így akár több fényforrás is összekapcsolható, hogy még nagyobb erejű fényt érjünk el. De a hideg papucsra természetesen mikrofon is illeszthető. Mivel a Joby Beamo Mini USB-C kapcsolattal töltődik - szintén ragaszkodva a szabványokhoz -, így a Mac vagy az iPad Pro töltőjével is fel tudjuk tölteni, de a csomagban USB-A USB-C töltőkábel is található erre a célra.

Ami pedig külön zseniális, hogy a Joby Beamo Mini hátoldalán erős mágnes található, vagyis a LED fényünket valamilyen fém felülethez is rögzíthetjük, ha éppen az áll rendelkezésünkre, illetve a rögzítéshez használt iPhone készüléknél távolabb szeretnénk elhelyezni a világítást. 

De lássuk a használatot! Elsőként párosítás nélkül, önálló eszközként üzemeltetve a terméket. Az egységet a legelején természetesen tölteni szükség, amely teljes lemerültség állapotából 140 percet vesz igénybe. Töltés közben egy halovány vörös LED mutatja, hogy az akkumulátor áramot vesz fel. Ez a LED a gombok között található. A Joby Beamo Mini előnye, hogy töltés közben is használható, vagyis ha több órás igénybevételnek van kitéve, amikor is lemerülne, akkor külső táp forrásról vagy USB külső akkuról is el tudjuk látni a működéshez szükséges árammal. A Joby Beamo Mini LED fényforrás 5 Voltos, 1 Amperes töltést igényel. Természetesen ennél hatékonyabban is tölthetjük, de ez nem befolyásolja a töltés felvételét. 

A töltést követően egyszerűen az egyik hideg papucs melletti gombokkal tudjuk vezérelni: egy másodpercig nyomva tartva a „felső” gombot a termék bekapcsol. Ugyanezen módon tudjuk kikapcsolni is. Így bekapcsolva a lámpát az 20%-os fényerőn világít, amely 200 lumennek felel meg. 

Az „alsó” gomb nyomására a fényerő növelhető, egészen nagy erejű, 1000 lumen fényerőre képes világítást érhetünk így el. Ügyeljünk rá, hogy ne a szemünk felé fordítva kapcsoljuk a világítást, mivel ilyen nagy erejű fény kellemetlenül hat a retinánkra. Fontos az is, hogyha portré módban filmezünk, akkor használjuk a gyárilag a lámpán lévő fehér tompító gumiréteget, amely ezáltal szórja a fényt, és kevésbé kellemetlenül süti ki a megörökített szereplő szemét. 

A Joby Beamo Mini viszonylag koncentrált fényt szór: 55°-ban teríti szét a fényét, tehát emiatt is erőteljes a megvilágítás hatása. 

A termék színhőmérséklete standard 5100 Kelvin. Ez a nyári napfénynek megfelelő színhőmérséklet, amely nem zavaróan sárga, de nem is túlságosan mesterséges hatású kékes fehér. 

Az eszköz használata kényelmesebbé válik, ha Bluetooth kapcsolattal párosítjuk az iPhone modellhez, amellyel filmet vagy fotót készítünk. A párosítás nem a szokásos módon a Settings / Beállítások alkalmazás Bluetooth részén történik, hanem a myJoby alkalmazásban fog megjelenni az eszköz. Ehhez a bekapcsoló gombot kell 5 másodpercig nyomva tartani kikapcsolt állapotról indulva - vagyis nem a bekapcsolt lámpa esetén kell nyomva tartani a gombot, hiszen 1 másodperc nyomásra kikapcsol a vaku. Ha azonban kikapcsolt állapotban tartjuk nyomva a bekapcsoló gombot, akkor a lámpa előbb bekapcsol, majd kommunikálni próbál az iPhone készülékkel. Itt a myJoby alkalmazás kiiírja, hogy egy Joby Beamo Mini párosítási kérést küldött, amelyet elfogadva hozzárendelhetjük az iPhone készülékhez a lámpát. 

Ennek semmilyen kizárólagos funkciója nincsen, vagyis ha évek múltán az alkalmazás valamiért nem lenne elérhető vagy nem működne az iOS aktuális verziójával, akkor sem kell eldobni a lámpát, mivel minden funkciója elérhető a gombjai segítségével is. Ez rendkívül előrelátó tervezésre utal a Joby részéről. Az alkalmazás inkább csak kényelmi funkciót jelent: a segítségével ki- és bekapcsolhatjuk a terméket, állíthatjuk a fényerőt, némileg finomabban szabályozhatjuk az erejét, mint a gombokkal, illetve egyes beállításokat jelenetként menthetünk el, hogy a későbbiekben bizonyos felvétel típusoknál könnyen visszaállítsuk az adott beállítást. 

A Joby Beamo Mini a világítás mellett tud villogó fényt is kiadni (Strobe), illetve vakuként funkcionálni a myJoby alkalmazással való fényképezés esetén. Ilyenkor valóban csak villan a fény - előbb egy jelző villanást hajt végre, majd egyötöd másodperc múlva ténylegesen vakuzik. 

A fényerő állítás természetesen kihatással van az akkumulátor üzemidőre: a legkisebb fényerő, a bekapcsoláskor tapasztalt 20% esetén 380 perc az akku üzemidő, amely 40% esetén 130 percre csökken, 60% esetén 75 perc, 80% esetén 55 perc és maximális fényerő esetén 40 perc. Mint fentebb említésre került, nagy fényerő igény esetén a lámpát tölteni tudjuk, így folyamatosan ellátható árammal. Az egység használat közben valamelyest melegszik, töltés közben pedig természetesen még jobban melegszik, üzemeltetési hőfokának maximuma pedig 35°, vagyis ha napos környezetben használjuk, akkor védelmi okból kikapcsolhat. Természetesen egy LED fényforrást tipikusan sötétebb, ezáltal általában hűvösebb környezetben használunk, de érdemes figyelembe venni, hogy a magas hőmérsékletet csak korlátozott ideig tolerálja a termék. A használat alsó határa 0°, tehát fagyban nem várhatunk el hosszabb működést, ahogy általában a lítiumionos akkumulátorral szerelt eszközök többségétől. 

A Joby Beamo Mini kvázi extra képessége, hogy vízálló kivitelű. IP68 megfelelősége révén akár 30 méter mélységig is levihetjük, ha például egy Catalyst Total Protection Case belsejében védett iPhone segítségével készítünk vízalatti felvételeket. A víz alatt számos esetben különösen hasznos lehet a világítás, hiszen a fény sokkal gyengébben terjed, így hasznos az a képesség, hogy meg tudjuk világítani a témát. A merülés előtt azonban fontos, hogy az USB-C konnektor megfelelően le legyen zárva a benne lévő fekete gumipajzzsal, és rá legyen csukva a piros színű zár, amely védi a készüléket a beázástól. 

Mielőtt az eszközt újra feltöltenénk, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy nem jutott víz az USB-C konnektorba, illetve lehetőség szerint töröljük teljesen szárazra a terméket. 

A vízbe merített eszközt természetesen nem tölthetjük használat közben, az otthoni medencében, kádban pedig csak a töltőről leválasztott, zárt USB-C kapuval használjuk víz közelében a terméket. Kerüljük a víz közelében a készülékeink töltését, hiszen az ilyesmi áramütés veszélyével járhat.

A Joby Beami Mini LED fényforrás révén számos olyan élethelyzetben készíthetünk igazán jó felvételeket, ahol korábban erre nem volt mód vagy csak szemcsés, gyengén megvilágított végeredményt kaphattunk. A gyártó által biztosított alkalmazás révén némileg könnyíthetjük az eszköz egyes használati módja közti váltást, de minden funkciót elérünk magán a lámpán lévő gombok segítségével is. 

Részletes technikai paraméterek

Tömeg: 110 gramm
Akkumulátor: lítiumion
Telefonos kapcsolat: Bluetooth
CRI (Colour Rendition Index): 95+/-
Lux@1 m: 470
Csomag tartalma: LED, tompító gumi burkolat, hideg papucs adapter, USB-A USB-C töltőkábel

Akku idő:
20% fényerő esetén 380 perc az akku üzemidő
40% fényerő esetén 130 perc az akku üzemidő
60% fényerő esetén 75 perc az akku üzemidő
80% fényerő esetén 55 perc az akku üzemidő
100% fényerő esetén 40 perc az akku üzemidő

Sugárzási szög: 55 °
Színhőmérséklet: 5100 Kelvin (napfény)
Fényerő állítás: öt fokozat gombbal, 0-100% az alkalmazáson belül
Rögzítési lehetőségek: 1/4" állvány rögzítés, két darab hideg vakupapucs
LED-ek száma: 1
Tápellátás: USB-C töltés mellékelt USB-C USB-A kábelen keresztül
Méretek és kiterjedés: 3,9 cm x 5,1 cm x 5,1 cm
Alapanyagok: alumínium, akrilnitril-butadién-sztiro (ABS) plasztik, termoplasztikus poliuretán (TPU)
Szín: sötétszürke
Fényerő: maximum 1000 lumen
Vízállóság: 30 méterig