Withings ScanWatch okos órák

30 napos akkumulátor idővel rendelkező, klasszikus megjelenésű óra EKG, pulzus, véroxigén mérési képességgel és számos fitnesz funkcióval.

Indulóár: bruttó 99 990 Ft-tól


Számos felhasználó számára az óra egy klasszikus megjelenésű, kerek formavilágú, mutatókkal működő elegáns ékszer. Ez azonban nem zárja ki a páratlan fitnesz és egészség funkciókat, az értesítéseket és a sport tevékenység kiegészítését. 

A Withings hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb okos óra gyártó a piacon, és már akkor klasszikus formájú, az iOS eszközökhöz párosítható órákat gyártottak, amikor még nem létezett az Apple Watch. A Withings Health Mate alkalmazás immáron együttműködik az Apple Health / Egészség alkalmazásával, és a cég számos hardver egysége illeszkedik a HealthKit keretrendszerbe is. Vagyis egy eszköz adatait nem csak a Withings alkalmazása éri el, hanem hozzáfér az Apple Health / Egészség alkalmazása, így az adatok együttesen jelennek meg, és sokkal pontosabb képet kapunk így az egészségi adatainkról, mintha több alkalmazásból ollóznánk össze.

A termék bemutatójának nem célja, hogy bármely más karórával történő összevetést mutasson be, ám mint piacvezető termék, mégis egy bekezdés erejéig érdemes lehet megismerni a Withings ScanWatch fő értékeit, hogy eldöntsük, közel állhat-e az ízlésünkhöz és az igényeinkhez. A Withings ScanWatch klasszikus mutatós óra, amely Bluetooth alapon párosítható az iOS vagy iPad OS eszközeinkhez. Vagyis nem csak iPhone készülékkel tudjuk használni, hanem iPad vagy iPod touch is lehet a gazdája. Fontos azonban kiemelni, hogy például a GPS alapú séta vagy futás követést az iPhone adatai alapján építi fel. A Withings ScanWatch rendelkezik alvásfigyeléssel, amelyet az tesz lehetővé, hogy 30 napos az akkumulátor ideje, vagyis nem kell minden éjjel töltőre tennünk. 

A Withings ScanWatch komoly elődökkel rendelkezik: a néhány éve viharos életű gyártó visszakerült eredeti alapítójának tulajdonába, így a termékek folytonossága nem csorbult a 2010-es évek sajátos piaci viszonyai közepette sem. A termék megtervezése során egy fontos értéket tartottak szem előtt: hogy ne egy modern számítógép legyen a csuklónkon, hanem egy óra, ahogyan azt évszázadok alatt megszoktuk, megszerettük. Ám napjaink műszaki fejlettsége lehetővé teszi, hogy a hagyományos megjelenésű mutatós óra felső részén egy kis kerek kijelző is legyen, amely hasznos tudással egészíti ki a használati élményt. 

A Withings ScanWatch használatának első lépése, hogy  párosítjuk valamilyen főtermékkel: egy általában iPhone, de lehet iPad és iPod touch is - ez előny olyan felhasználók számára, akik szeretnének az Apple HealthKit keretrendszerébe illeszkedő karórát használni, de valamilyen okból, például munkahelyi elvásár okán nem iPhone a telefonkészülékük. A Withings ScanWatch azért is ideális, mert bármely Bluetooth Low Energy képességű iPhone modellel is működni képest, vagyis az iPhone 5s és újabb modellekkel használhatjuk, így ha régebbi iPhone-unk van, akkor sem vagyunk kizárva a legfrissebb fitnesz képességek élményéből. Mi több, a termék akár az iPad mini 2 vagy iPad 3. generációs modellel is képes együttműködni, tehát egészen régi hardvereket is támogat. 

Az óra csomagolása magával ragadó: a külső fehér dobozban egy barna színű belső doboz található, amelyen belül egy kis rekeszben találjuk az USB-A csatlakozós töltő korongot, illetve egy vászon alapanyagú, szürke színű tokot, és benne az órát, amelyhez gyárilag fekete színű szilikonpántot mellékel a gyártó. (Ez a pánt cserélhető a Withings számos óraszíj opciója révén.)

A fekete és fehér alapszínben elérhető termék külseje finoman megmunkált rozsdamentes acél, amely rendkívül határozott megjelenést és merevséget ad az óráknak, míg a számlapot korund, azaz mesterségesen előállított zafír fedi. A kijelző esetén ez gyakorlatilag rendkívüli keménységet és szinte tökéletes karcmentességet jelent. A két alapanyag a prémium kategóriát képviseli, ahogyan a ScanWatch is ebbe a szegmensbe lett pozicionálva a gyártó részéről.

A Withings Health Mate alkalmazás letöltését követően máris érzékeli a készülékünk az óra közelségét, és néhány könnyű lépéssel végigszaladhatunk a beállításokon. A Withings ScanWatch Bluetooth alapú, vagyis az alkalmazással való kommunikáció során szükséges az, hogy a gazda készüléken aktív legyen a Bluetooth. Ezt többségünk nem kapcsolgatja, de vannak felhasználók, akik rendre kiiktatják, így számukra fontos, hogy az együttműködésnek és az adatok szinkronizálásának ez alapja.

Néhány személyes adat megadása után a Withings Heatlh Mate nemcsak segít beállítani az órát - igazán látványos, amikor az időt állítja be a szoftver, és a Bluetooth alapú termék mutatói maguktól állnak be a megfelelő helyzetbe - , de számos funkció használatát meg is magyarázza videók segítségével.

Az ScanWatch digitális részét a korona lenyomásával ébreszthetjük fel, amelyre a kijelző bekapcsol, és digitálisan is mutatja az időt, illetve a napot és a dátum napját. Tekeréssel tudunk váltani a különböző paraméterek között, és érhetünk el hasznos funkciókat, mint a pulzus figyelés, az EKG és a véroxigénszint mérés.

Bámulatos képesség, hogy az analóg megjelenésű órában mi minden megbújik: köszönhetően a rozsdamentes acél keretnek, a kezünket nyugalmi állapotba helyezve és a másik kezünket az órára rakva EKG mérést tudunk végezni. Ez a gazda készüléken lesz látható élőben, tehát az iPhone, iPad vagy iPod touch felületén, amelyen a Withing Health Mate fut. Az EKG természetesen az Apple Health / Egészség alkalmazásában is megjelenik. Az EKG 30 másodpercig tart, és kényelmes, nyugalmas művelet, hiszen mindkét kezünk nyugszik. Az óra érzékelői képesek érzékelni a szívritmuszavart, amelynek automatikus figyelése bekapcsolható - ilyenkor 10 percenként vizsgálja meg, hogy milyen a szívritmusunk. Ha az óra rendellenességet érzékel, akkor figyelmeztetést tud küldeni az iOS eszközre, illetve maga az óra is tud rezdülni.

Fontos azonban tudni, hogy az óra nem tud szívrohamot és agyvérzést érzékelni, tehát nem minden keringéshez kötődő problémát érzékel, ahogyan a piacon lévő más karórák esetén sem elérhetőek ezek a funkciók. 

A Withings ScanWatch nyugalmi helyzetben tartott kézen a véroxigén szintjét is képes megmérni, amely azért fontos, mert a szívünk túlterhelését eredményezheti, ha ez a mutató nem 96 és 100% között van. A Withings ScanWatch menüjében mozogva az SpO2 elemet kell kiválasztanunk, és az asztalon nyugtatva a kezünket elérhetjük ezt a mérési módot. A felület figyelmeztet rá, hogyha mocorgunk, akkor nem pontos a mérés: ilyenkor a grafikon a kicsiny kijelzőben rajzolódik ki az órán, nem pedig a gazda készüléken. A Withing Health Mate alkalmazásban azt láthatjuk, hogy melyik a jó mérés, és melyik a pontatlan. Ha a mérés stabilan 95% fölötti értéket mutat, tehát 96 és 100% között van, akkor ideális a vérünk oxigén szállító képessége. Ha 90 és 95% között van, és nem is megy fentebb, akkor érdemes orvossal konzultálni. Amennyiben 88% alatt van több mérés eredményeként is, akkor praktikus azonnal orvoshoz fordulni, mert az alacsony véroxigén szint szív- vagy légzőszerviz elégtelenségre utalhat. 

A Withings ScanWatch egészségügyi funkciói kapcsán fontos kiemelni, hogy a cég egészségügyileg hitelesített hardvert forgalmaz, vagyis a mérések hitelesnek tekinthetőek - természetesen nem olyan részletesek, mint egy orvosi műszer esetén, de segíthetnek meghatározni az irányt, hogy jól vagyunk, avagy érdemes orvost felkeresnünk. 

A Withings ScanWatch egyik legvonzóbb képessége az alvásfigyelés. Mivel 30 napig bírja az akkumulátora egy feltöltéssel, számos olyan egészség funkciója van, amely számára hasznos, ha az óra egész nap a karunkon található. 

Az alvásfigyelés beállításánál engedélyeznünk kell, hogy az óra figyelhesse a légzésünket alvás közben, és így a ScanWatch nem csak azt figyeli meg, hogy mennyire mocorgunk éjjel, hanem figyeli a légzésünk zavartalanságát. Az ebből levont információk segíthetnek abban, hogy pihentetőbben aludjunk, és ezáltal jobb legyen az ébren töltött időnk is. Számos esetben azért érezzük extrém módon fáradtnak magunkat relatíve sok alvás után, mert nem alszunk jól, a szervezetünk nem pihen megfelelően, még ha egyébként időigényes is a pihenésünk. A Withnigs ScanWatch adatai segítenek abban, hogy ezen változtatni tudjunk, és javítsuk az alvásunk minőségét. Illetve visszaigazolást is adhat arról, hogy jól alszunk, megfelelő a légzésünk éjjel, és nincsen miért aggódnunk. 

A Withings Health Mate alkalmazás felhívja a figyelmet arra, hogyha az alvás közbeni légzésfigyelést automatikusról átállítjuk az igényeink szerintire, az csökkentheti az akkumulátor élettartamot. Az önműködő figyelés bizonyos időközönként, általában mozgásokkal összefüggésben figyeli a légzésünket. A manuális beállítással utasíthatjuk az órát, hogy mondjuk 5 percenként vizsgálja a légzésünket. Ezzel azonban akár drámai mértékben is csökkenthetjük az akkumulátor időt.

A ScanWatch az alvási információkat akkor szinkronizálja, ha felébredtünk, vagyis éjjel nem meríti sem magát, sem az iPhone-t azzal, hogy adatokat szinkronizál pár percenként. 

Az értesítések kedvelőinek lehetősége van arra is, hogy beállításra kerüljön bizonyos alkalmazások új információinak közlése: A Withings Health Mate alkalmazás Notifications felületén az Applications bekapcsolásával módunk van szabályozni, hogy mely alkalmazások értesítései jelenjenek meg az órán, illetve váltsanak ki apróbb rezdülést. Itt beállítható, hogy a telefon csöngését az órán is érzékeljük, illetve például iMessage vagy Facebook Messanger üzenet beérkezésekor megbökjön az óra. Ezzel nem maradunk le fontos információkról akkor sem, ha éppen néma a telefon.

A Withings ScanWatch természetesen tartalmaz lépésszámlálót, és képes érzékelni azt is, ha valamilyen sportot kezdtünk: a séta során a lépéseket számolja, illetve az iPhone-nal használva a GPS adatok segítségével az alkalmazás térképet is rajzol, csakúgy, mint futás esetén. Az óra érzékeli az úszást, és a gyártó ígérete szerint a kerékpározást is, ezzel képes figyelni az aktivitásunkat.

A Withings ScanWatch gyönyörű acél burkolata, szép kerek formája, fekete vagy fehér számlapja az alatta rejlő okos képességek mellett rendkívüli eleganciát biztosít ahhoz, hogy ing mellé is bátran felvegyük. Megjelenése harmonikus és hagyományos, tudása pedig páratlan a műfajában.

A termékre 24 hónap jótállás érvényes.