Mishiko GPS és életvitel figyelő kutyák számára

Intelligens nyakörv, amely a kutya fitnesz funkcióit figyeli, miközben folyamatos GPS nyomkövetést kínál élettartam előfizetéssel a világ bármely táján működő mobilhálózatról.

Ár: bruttó 38 990 Ft

A kutya tulajdonosok számára kevés kellemetlenebb esemény létezik annál, mint amikor eltűnik kedvencük. Vannak azonban olyan kutyafajták, amelyek hajlamosak elkóborolni, és aztán nyomot vesztve még mélyebben elbolyongani, majd szerencsés esetben egészen szürreális helyszínről előkerülni. Egy vonzó szag, egy vad kergetése egy erdei túra során vagy csak egy váratlan kiszaladás, amikor az autóval kiállunk a garázsból, és máris megvan a baj. 

A Mishiko Dog GPS & Fitness Tracker nevű termék erre az esetre kínál jó megoldást: nyomon követhetjük a kutyánkat, figyelhetjük a megtett séta hosszát, akár geo-kerítést is beállíthatunk annak érdekében, hogy bizonyos kereteken kívülre jutás esetén figyelmeztetést kapjunk - például ha a kutya kiszökik a birtokról. A Mishiko emellett tesztel egy fitnesz funkciót is, amely révén a kutya mozgását követhetjük nyomon a nap folyamán - ez még béta stádiumban van, így kimondottan ezen funkció miatt a termék megvásárlását egyelőre nem javasoljuk, de az algoritmust folyamatosan fejleszti a gyártó, így idővel talán kiforrottabbá válik.

A Mishiko egysége egy nyakörvre helyezhető, belső lítiumionos akkumulátorát a mellékelt vezeték nélküli töltővel tudjuk feltölteni, amely USB forrásról táplálkozik. Az akkumulátor idő a kutya aktivitásától függően eltérő, tipikusan 1-2 nap a gyakorlati érték, tehát az Apple Watch készülékhez hasonlatosan rendszeresen tölteni szükséges, amelyre például az éjszaka remek időszak szobakutyák esetén. Ha kültéren lakó kutyánk éjjel hajlamos elkóborolni, akkor a töltést természetesen más napszakban célszerű elvégezni. 

A Mishiko Dog GPS & Fitness Tracker GSM és GPS alapú. A megvásárlásával egy hálózatfüggetlen, a termék élettartamáig érvényes GSM hozzáférés is jár, amely segít a helymeghatározásban. 

Az alkalmazás letöltését követően néhány egyszerű beállítást kell végrehajtani, illetve a terméket az iPhone készülékhez párosítani, és persze feltölteni. A beállítás során célszerű a kutya pontos adatait megadni, és mivel a program fényképeket is kér a kutyáról, olyankor végrehajtani a beállítást, amikor az eb éppen fotogén állapotában van. (A kutya hozzáadásához választhatunk képet a korábbi fotóink közül is a Photos / Fotók alkalmazásból, de a fitnesz funkcióhoz mindenképpen kell felülről és oldalról is fotózni, hogy a testalkatot is tudja a mozgással párosítani a program.) A fotók elkészítésére a gyártó tájékoztatása szerint a fitnesz funkció fejlesztéséhez van szükség. Az alkalmazás több eszközt is tud kezelni, így ha több kutyánk van, mindegyiket nyomon követhetjük a programban. A fényképnek ez is a szerepe, hogy a térkép alapján azonosítani tudjuk, hogy épp melyik kutya helyzetét látjuk.

A séták során el kell indítanunk az alkalmazásban az adott mozgási eseményt, amely nyomán az eszköz folyamatosan GPS kapcsolatot tart fenn. Ha nem sétálunk, akkor a GPS csak olyankor kapcsol be, ha éppen ránézünk az eszközre távolról, ezáltal takarékoskodik az akkumulátorral is. A séta során a globális helymeghatározás folyamatos. Ha a kutyánk eltűnik, elszalad, elkóborol, könnyedén meg tudjuk keresni a pontos helyzetét, illetve a térképek visszakereshetősége révén megfigyelhetjük, hogy mely útvonalat jár be szívesen, ha szabadon van engedve. 

A Mishiko terméke egy nyakörvön kerül rögzítésre, vagyis a standard nyakörv, illetve kiegészítő bolhanyakörv mellé egy harmadik pánt is kerül a kutya nyakába. 

A GPS funkció rendkívül pontos és megbízható, de érdemes ügyelni arra, hogy az eszköz akkumulátorát feltöltsük, mielőtt a természetben elengedjük a kutyát, hiszen a keresés csak addig lehetséges, amíg az akkumulátor bírja. 

A Mishiko kiemeli a termék kapcsán a fitnesz funkciót, amelyről fontos tudni, hogy egyelőre béta állapotú, vagyis tesztelés alatt áll. A fitnesz funkció működése során több periódus van, amely révén az eszköz az iPhone gépi tanulását használva próbálja megállapítani, hogy a kutya éppen mit csinál. Fontos, hogy az egyhetes és harminc napos előkészítő periódust precízen vigyük végig, és a kutya adatait pontosan töltsük ki. Ennek ellenére előfordulhatnak olyan bakik, hogy a szuszogva alvást lépéseknek érzékeli az eszköz, és míg a kutya kiterülve alszik, az érzékelő szerint tízezer lépést megtett. A Mishiko bevallottan a teszteredmények beérkezését elemezve fejleszti az algoritmusát, de a termék megjelenésekor ez még inkább érdekesség, ígéretes fejlesztési ötlet, mint megbízhatóan üzemelő funkció. 

A Mishiko Dog GPS & Fitness Tracker megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől egyelőre fehér, ősztől fekete színben is.

Részletes technikai paraméterek

Akkumulátor idő: 1-2 nap
Teljes feltöltési idő: 3 óra
Töltés: mellékelt vezeték nélküli töltéssel
Vízállóság: IP67, 1 méter mélység 30 percig
Beépített fény az esti láthatóság érdekében
Kompatibilis: iOS és Android eszközökkel

Gyakori kérdések

Másféle állatra is ráhelyezhető a Mishiko Dog GPS & Fitness Tracker?

Igen, az eszköz alkalmas arra, hogy kis termetű állatokra ráhelyezhető legyen a mellékelt nyakörvvel, illetve akár nagyobb testű állatokra vagy éppen emberek ruházatára is rögzíteni tudjuk. A globális helymeghatározás funkció ekkor is tökéletesen működik, de a fitnesz képesség algoritmusa kimondottan az elterjedt kutyafajokat képes kezelni.

A vízállóság megvédi az eszközt nagyobb eső vagy tóban fürdés esetén?

A Mishiko Dog GPS & Fitness Tracker IP67 vízállósági paraméterrel rendelkezik, amely azt jelenti, hogy tipikusan minden olyan igénybevételt kibír, amit a kutya is. Konkrétan a szabvány szerint 30 percet kell 1 méter mélységű vízben kibírnia a terméknek. A kutyát megázás közben nem éri ennyi víz, illetve ha beugrik egy folyóba vagy tóba, akkor sem tartózkodik ennyire sokat a vízben, tehát nincsen veszélyben a termék akkor sem, ha a kutya szeret sokat fürdőzni.