Marshall Stanmore Multi-Room hangszóró

AirPlay képességgel rendelkező, több egység összekapcsolásával akár több helyiségben is ugyanazt a forrást megszólaltató hangszóró

A Marshall legenda az 1960-as évekig nyúlik vissza, és mondhatni közel egyidős a rock'n'roll zenei irányzattal. Jim Marshall dobfelszereléseket árusított, amikor két fiatal gitáros, Pete Townshend és Richie Blackmore arra kérte, hogy árusítson gitár felszereléseket, például erősítőket a boltjában. 

Jim Marshall hamar nekifogott saját erősítője megépítésének, amely nem annyira számszerű méréseken, mint halláson és ösztönökön alapult. Megszületett a Marshall hang. Ez a hang sokkal erősebb és nehezebb volt, mint bármi más azelőtt, és olyan együttesek csaptak le az új megoldásra, mint a The Who, a Deep Purple, Jimi Hendrix és Eric Clapton - csak hogy a legnagyobb legendákat említsük. A Marshall hangzás megváltoztatta a rock'n'roll addigi alakulását, később meghatározó elemévé vált. 

Az évek alatt a technika és az alapanyagok sokat változtak, a Marshall hangtechnika is fejlődött, de a zeneiségének lelke ugyanaz maradt. 

A Marshall márkanév az évtized elején megjelent a multimédia területén is a találó Dúr (Major) fejhallgató termékcsaláddal. Ebbe az irányzatba kapcsolódik a Marshall Stanmore hangszóró, amely semmi eddigihez nem hasonlítható. Arculatát tekintve elsősorban a rock legendák által is használt úgynevezett kabinetekhez hasonlít, fantasztikus hitelességgel képezi azt le! A termék második generációja pedig még többet nyújt: a minőségi vezetékes kapcsolat mellett megjelentek rajta az olyan előre mutató kapcsolati lehetőségek, mint az Apple által is favorizált, WiFi alapú AirPlay jelfogadás, illetve a Bluetooth lehetősége. Mi több, a Marshall Stanmore Multi-Room család úgy lett megalkotva, hogy több hangszóró összekapcsolható, és egy forrásból akár egy lakás vagy ház minden szobájában ugyanaz a zene düböröghet vezetékek nélkül.

A Marshall Stanmore Multi-Room hangszóró egy elegáns papírdobozból kerül elő, amelyben igényes leírás és minijack kábel is található az európai és brit tápkábelen kívül. A hangfal egy logózott ruhába csomagolva bújik meg, amelyből elővéve a kellemes prémium műszaki cikk illat csapja meg a felhasználót. A termék megjelenése kapcsán ügyeltek arra, hogy a régi Marshall hangfalakat utánozzák: a fehér textillel borított hangszórórács fekete cérnával van átvarrva, elől márkajelzéssel. A termék minden oldalát a gitáros igényekhez alkotott gumi bevonat veszi körül. Az egység tetején négy potméter található: a hangerő, a mély és a magas hangok arányát szabályozó gomb. Emellett kapott helyet a forrás kiválasztó potméter, amelyen kiválaszthatjuk, hogy AUX (minijack), RCA, Bluetooth vagy AirPlay forrásból kívánunk hangot fogadni, illetve a hangszórók összekapcsolásának topológiáját is szabályozhatjuk.

A régies külsőben azonban a legmodernebb technika bújik meg: a Marshall Stanmore Multi-Room hangszóró teljes mértékben alkalmas a vezeték nélküli kommunikációra: Bluetooth technológiával kommunikál az eszközeinkkel, vagy WiFi hálózatunkra kapcsolódva AirPlay hangszóróként jelenik meg az iTunes-ban, az iOS eszközökön és az iPad modelleken is. Bluetooth használata esetén párosítani kell a Mac-hez, iPhone-hoz, iPod touch vagy iPod nano lejátszóhoz, iPad modellhez. A zavartalan hangminőséget egy helyiségben akár 10 méterről biztosítani tudjuk. Több hangszóró összekapcsolása esetén a Single/Multi gomb használatával tudunk váltani.

A Marshall Stanmore Multi-Room hangszóró a hangzása terén is nyújt meglepetéseket: nem csak a papírforma szerinti ütős hangzást kínálja. Az iOS eszközökhöz kínált hangszórók területén szokatlannak számít a mély és magas hangok állításának lehetősége. Ennek azonban az az oka, hogy a hangszóró a paraméterek fokozása nélkül alapvetően egy rock stílusú hangzásképre van formálva. Az elektromos gitárok hangjának ereje és színezete más, mint például az elektronikus zene, a pop vagy a különféle komolyzenei stílusok. Éppen ezért előnyös, hogy ízlésünkhöz tudjuk formálni a hangképet, és optimalizálni a hangzás mély és magas elemeit.   

Érdekesség, hogy a hangerő fokozása a középszint fölött nem fájó ordítássá válik, hanem ugyanaz a telt muzsika hangosodik, és a zene tere növekszik. A Marshall Stanmore Multi-Room egészen nagy hangerőn is igen jól hallgatható, nincsenek meg a kis méretű hangszórókra jellemző dinamika szűkülések, torzítások. Ami még különlegesség, hogy a hang olyan mértékben betölti a teret, hogy az egység mögött hallgatva sem volt teljesen tompa - a hangszóró háta mögött állva inkább volt olyan érzés, mintha oldalról hallgatnánk a hangot. Ugyan más volt, mint az egységgel szemben, de nem vesztette el a teljes élvezeti értéket. A Marshall Stanmore Multi-Room előtti területen állva azonban nem határozható meg becsukott szemmel, hogy pontosan hol található a hangszóró, köszönhetően a betöltött nagy térnek. 

A jó hangszórókat természetesen minősíti az is, hogy mennyire szólnak jól halkan - sőt, egyes vélemények szerint elsősorban akkor jó egy hangszóró, ha halkan is jól szól. A Marshall Stanmore Multi-Room minden hangerőn azonos hangképet ad, és valóban csak a hangerő az, ami érzékelhető változás. 

Hangzás terén a Marshall Stanmore Multi-Room egyértelműen túlszárnyalja a kategóriáját, de persze nem szabad elfelednünk a megjelenés és kivitel páratlan stílusát sem, ami nem elhanyagolható pluszt ad az egységnek. A készülék fantasztikusan jól néz ki bárhol: használhatjuk egy modern lakásban, egy zsúfolt és rendetlen garázsban, gyerekszobában - mindenütt természetesen hat. Az AirPlay és a Bluetooth zenehallgatás kényelme pedig, hogy bármikor tudunk rá zenét küldeni néhány bökést követően. 

A Marshall Stanmore Multi-Room hangszóró alapból támogatja a Google Chromecast technológiáját, rendelkezik Spotify Connect képességgel, vagyis képes csatlakozóni a kontóinkhoz, és onnan lejátszani zenét akár konkrét forrás eszköz nélkül is.

Részletes technikai paraméterek

Szélesség: 350 centiméter
Magasság: 185 centiméter
Mélység: 185 centiméter
Tömeg: 5,1 kilogramm
Magas sugárzó: két darab 3/4 hüvelykes dóm
Mély sugárzó: 5,25 hüvelykes mélysugárzó
Frekvenciatartomány: 50 Hz- 20.000 Hz
Bemenetek: minijack, RCA, optikai, Bluetooth vezeték nélküli
Táp: 100-240 Volt
Minimális fogyasztás: 0,43 Watt (készenlét: 8,7 Watt)
Maximális fogyasztás: 200 Watt