IK Multimedia iLoud hangszóró

Mobil igényekre alkotott, közvetlen iRig gitárcsatlakozóval felszerelt Bluetooth hangszóró 40 Watt teljesítménnyel az IK Multimedia cégtől.

Ár: bruttó 79 990 Ft

Az IK Multimedia az elmúlt években oly sok hangtechnikai kiegészítőt és szoftvert adott ki a Mac, iPod és iOS felhasználók számára, hogy szinte kíváncsian vártuk, mi is az a hangzás, amit a gyártó magáénak mond. A hang egyedi, nagy erejű és mobil: iLoud a neve. Bemutatjuk az IK Multimedia első hangszóróját. 

Az IK Multimedia iLoud terméke a gyártó megfogalmazásában egy vezeték nélküli mobil monitor sugárzó, amely tökéletesen alkalmas bármilyen hangszer vagy énekhang kiegészítésére, és remekül együttműködik akár a Mac gépünkkel, akár egy iOS eszközzel, legyen az iPad AiriPad miniiPhone vagy iPod touch

A gyártó szerénytelenül azt mondja: az iLoud az első stúdió minőségű mobil hangszóró kifejezetten zenészek és audiofil felhasználók számára alkotva. A termék jellegzetes, cégarculathoz illeszkedő piros dobozáról egy kis marketing is az érdeklődőre kiabál: 40 Watt mobil hangzáserő.

Az iLoud a várakozásoknak megfelelő méretű: kicsi, szállítható és strapabíró kialakítású, bár azt is hozzá kell tenni, hogy a kültéri szállítást semmi nem könnyíti, nincsen táska a csomagban vagy éppen fogantyú a termék hátába süllyesztve. Vagyis a mobilitási igényeket elsősorban a beépített akkumulátor, a kis méret és a masszív kialakítás szolgálja. A beépített akku egyébként 10 óra üzemidőt ígér, és a tapasztalatok szerint közepes hangerőn ezt maximálisan kínálja is a termék. (A gyártó külön felhívja a figyelmet arra, hogy maximális hangerő mellett 3 óra az akkumulátor üzemideje, így az esetleges tervezésnél ezt fontos figyelembe vennünk.) Otthoni környezetben, egy helyben való használat során természetesen nincsen különös haszna az akkumulátorról való üzemeltetésnek, de páratlan kényelmet kínál az az opció, hogy a teraszra vagy kertbe kisétálva magunkkal tudjuk vinni a hangszórót úgy, hogy az tovább működik, és nem kell tápegységek kábelrengetegével vívnunk, hogy életet leheljünk az egységbe az új helyszínen. 

Az iLoud háromféle módon képes hangot kelteni: a legmodernebb a Bluetooth alapú kapcsolat, amely akár a Mac felől, akár a hetedik generációs iPod nano felől, akár az iOS eszköz felől egy könnyed párosítással létrehozható. Ilyenkor a termék az alacsony energiahasználatú szabvány keretében kapja a jelet A2DP protokollon keresztül. Ez a kapcsolat automatikusan felépül néhány pillanat alatt, ha jelet küldünk a párosított iLoud hangszóróra. 

Hagyományosabb megoldás a termék hátán Input felirattal ellátott minijack bemenet használata, amelyen keresztül gyakorlatilag bármely forrásból lehetőségünk van hangot bejuttatni a termékbe, így akár iPod shuffle, régebbi iPod nano és iPod classic hangját is továbbíthatjuk. A minijack széleskörű használata révén ezen a kapcsolaton keresztül bármilyen forrásból juttathatunk be hangot, noha a gyártó nem titkolt módon az Apple eszközök hangképéhez igazította az iLoud hangzásvilágát. (Ez az oka annak, hogy ugyanaz a zene jobban fog szólni az iTunes-ból vagy egy Apple mobil eszközből lejátszva, mint más eszközről.) 

A mobil hangszórókon újszerű, kimondottan a zenészek számára elhelyezett bemenet a gitár és mikrofon csatlakoztatására szánt hagyományos 1/4 hüvelykes úgynevezett iRig bemenet, amely a gitárkábeleken megszokott úgynevezett nagy jack kapcsolatot biztosítja. Mivel itt élő hangszer vagy mikrofon csatlakozik, a gyártó egy jelerősség állítót (Gain) is elhelyezett a bemenet mellett, amellyel beállíthatjuk az ideális jelszintet, és az iLoud saját hangerejétől függetlenül állíthatjuk a bemeneti jel erősségét. 

Az iLoud hátoldalán ezeken a bemeneteken kívül található még egy ki- és bekapcsoló gomb, amely révén teljesen deaktiválható a termék. Továbbá egy Bluetooth párosítási gomb is megtalálható itt, amellyel a már párosított eszközt utasíthatjuk arra, hogy szabad eszközként hirdesse magát. 

Az IK Multimedia nem túloz abban, hogy az iLoud olyan mobil hangszóró a piacon, ami teljesen újszerű hangzásélményt nyújt. Hogy ez stúdió minőségű-e, annak eldöntésére a zenei ismeretekkel és tapasztalatokkal rendelkezők jobban hivatottak, mint e cikk, az viszont megjegyezhető, hogy az iRig termékvonal minősége és funkcionalitása ebben a termékben is visszaköszön, új dimenziót adva az olasz tervezőmérnökökkel kapcsolatosan megfogalmazott véleményünknek. Az iLoud hangja kimondottan élvezetes, és szembetűnő eleme, hogy jól eltalálták a mélyhangok arányát, vagyis nem a kommersz termékek klasszikus mélytúlsúlya határozza meg a hangját, hanem minden tartománynak megvan a helye. Szinte látjuk a húrok érintését a gitárjáték közben, annyira természetes a gitárhang visszaadása. Külön élményt nyújtott egy pár régi, bakelitről digitalizált Django Reinhardt muzsika, amelyek kellemesen meleg hangzással szólaltak meg. 

Ennek biztosítását két darab 16 Wattos szélesskálás mélysugárzó és két darab 4 Wattos magassugárzó garantálja, amelyek 50 Hz és 20.000 Hz közötti tartományokat fednek le. A kis méret kulcsa a megszokott alapanyag, a neodímium, amelynek kedvező hangkeltő tulajdonságait jópár gyártó alkalmazza. 

Az IK Multimedia hangsúlyozza, hogy az iLoud terméket zenészek számára fejlesztették ki, így az alkalmas próbára, effektusok modellezésére is. A gitár közvetlen kapcsolata mellett akár egy iRig HD vagy iRig PRO eszközt is csatlakoztathatunk az iOS eszközünkhöz, amelyről az iLoud irányába vezetjük tovább a hangot. Az iRig Blueboard jóvoltából pedig válthatunk az effektusok között a játék közben egy egyszerű lábmozdulattal. 

Az iLoud hangszóró elején lévő hangerő szabályozó potméter piros fénnyel van megvilágítva, ha a termék aktív. Amikor huzamosabb ideig nem kap jelet, a termék önműködően készenléti módba áll, amikor a piros fény pulzálni kezd. 

Részletes technikai paraméterek

• Méret:
250 milliméter szélesség
160 milliméter magasság
60 milliméter mélység
• Tömeg: 1330 gramm
• Csomag tartalma:
iLoud hangszóró, tápegység, tápkábel, TRRS hang kábel (1 méter), regisztrációs kártya
• Hangsugárzók
2 x 16 Watt mélysugáruó (2 x 3")
2 x 4 Watt magassugárzó (2 x 3/4")
• Négy darab D osztályú erősítő
• Reflexnyílás
• 1/4" iRig bemenet
• Bluetooth A2DP
• Lítiumionos akkumulátor
• Akku idő: 10 óra normál használat mellett 3 óra maximum hangerőn

iLoud mobil hangszóró Akció

Mobil igényekre alkotott, közvetlen iRig gitárcsatlakozóval felszerelt Bluetooth hangszóró 40 Watt teljesítménnyel az IK Multimedia cégtől.
Termék részletei
Rendelhető
Mennyiség:

62 984,25 Ft + áfa

Bruttó 89 990 Ft

Bruttó 79 990 Ft