Marshall Major II vezetékes fejhallgató

Klasszikus minijack csatlakozós fejhallgató nagy hangerővel, 40 mm-es hangsugárzóknak azok számára, akik a klasszikus értékeket szeretik, és nem ragaszkodnak a vezeték nélküli kivitelhez.

Ár: bruttó 18 990 Ft

A Marshall Headphones az évek alatt a névhez kapcsolódó legenda nyomdokain igen népszerű multimédiás hangszóró és fejhallgató családot épített fel, amelynek egyik közkedvelt tagja a legkedvezőbb árú Major nevű modell - a zenében és angol nyelvben egyaránt jártasak felfedezhetik, hogy a fejhallgató neve a dúr angol elnevezésére utal. (A cég fülhallgatói a Minor, azaz moll nevet kapták ugyanezen analógia nyomán.)

A Marshall Major fejhallgató már-már klasszikusnak nevezhető, hiszen régóta a piacon van, és bár apróbb módosításokat eszközölt rajta a gyártó, alapjai változatlanok maradtak. Kialakítását tekintve fülre illeszkedő, vagyis on-ear kialakítású. Már-már vallási mélységű hitvitákra ad okot az az irányzat, hogy elég kényelmes lehet-e egy fülre illeszkedő fejhallgató összevetve egy fület körülölelő (over-ear) fejhallgatóval szemben, de a Marshall Major igen puha párnázása révén nem érezni akár több óra hallgatás után sem, hogy kényelmetlenül nyomna, és a közelben lévőket sem zavarja a kiszűrődő zaj, amelyből arra lehet következtetni, hogy minimális hang jut át a fejhallgatópárnán.

A termék azon a téren is klasszikusnak mondható, hogy 3,5 milliméteres analóg minijack csatlakozója van, amely kiváló abban az esetben, ha Mac-hez vagy iPod touch készülékhez kívánjuk csatlakoztatni, de Lightning-minijack adapter szükséges ahhoz, hogy iPhone készülék hangját hallgassuk vele, illetve USB-C 3,5 mm minijack adapter ahhoz, hogy egy iPad Pro készüléket meg tudjuk szólaltatni a segítségével. Ez persze nem a fejhallgató hibája, és a minijack kapcsolatú klasszikus analóg termékeknek megvan az az előnyük, hogy nem kell semmiféle akkumulátort tölteni, illetve nem lesz sosem olyan szoftverfrissítés, amely inkompatibilissé tudná tenni őket, mivel egy jól bevált és klasszikus csatlakozón keresztül kommunikálnak. Már csak ezen kényelem miatt is van létjogosultsága az iPod touch terméknek, amelyen megmaradt a minijack csatlakozó, és bizony szimplán zenehallgatásra nincsen nála kényelmesebb és egyszerűbb eszköz.

Jellemző az Apple minijack ellen indított hadjáratának kihatására, hogy egy bekezdés szól arról, hogy a Marshall Major minijack csatlakozós. Sokkal fontosabb azonban, hogy mit hallunk, ha sikerült összekötnünk a forrással! 

A hangzást sokan próbálják objektíven leírni, és vannak olyan keretek, amelyek alapján körülírható, hogy valami jól vagy rosszul szól, de a zenei ízlés és a szívesen hallott hangzás mégis szubjektív élmény. A Marshall Headphones törekedett arra, hogy a Marshall Major kellően populáris legyen, ugyanakkor ne érezzük gagyi színezett hangzású terméknek sem. A legnagyobb előnye, hogy árkategóriája ellenére van tere: a sztereó felvételeknél el tudjuk helyezni a térben a hangszereket, érezzük a távolságot, hallunk irányokat, ha éppen a felvétel ilyeneket sugall számunkra. A mélyhangok teltek, de nem átlátszó módon színezettek - a fejhallgató sokkal inkább rájátszik arra a szerepre, amit a sajtófotókon hölgykoszorúkban művészi áthatottsággal maguk elé tekintő rockzenészek sugallnak, és nincsen olyan területe a fejhallgatónak, ahol elfogyna. Kellemes élmény, hogy a termék nagy hangerőn sem esik szét, persze a maximális hangerőn már egyáltalán nem esik jól zenét hallgatni, de a hangkép nagyjából ugyanaz kis, közepes és zavaróan magas hangerőn, vagyis nem tapasztalni torzulást, dinamika csökkenést akkor sem, ha valami muzsikát döngetve szeretünk hallgatni. Ennek alapja a 32 Ohm impedanciájú 40 milliméteres dinamikus hangsugárzó pár, amely a fejhallgató alapja. Ezek a szokványos 20-20.000 Herz tartományban szólnak, vagyis a fül által hallgató tartományt törekszenek lefedni. 

A Marshall Major kábele egy méter hosszúságú, de a vége spirális kialakítású, így van még egy kicsi mozgásterünk messzebbre is kerülni a hangforrástól - például ha egy iMac hátából vezetjük ki a fejhallgatót. A minijack csatlakozó L alakú, vagyis a gyártó a Mac felől elvezetést, illetve az iPod touch zsebben tárolt hallgatási módjához igazodó csatlakoztatást kínálja. 

Némi szépséghiba, hogy bár a kábelen helyet kapott egy sokoldalú nyomógomb és mikrofon, de hangerő szabályozó gombok nem, vagyis a hangerőt a Mac-en a megfelelő gombokkal vagy Touch Bar érintéssel, az iPod touch-on a hangerő szabályozó gombokkal kell módosítanunk. Nem tudni, hogy a hangerő szabályozó gombok miért számítanak kuriózumnak, de vélhetőleg a TRRS csatlakozó eltérő értelmezéséről van szó az Apple és más gyártók esetén, amelynek kellemetlenségébe a Marshall sem kívánt belefutni - így nincsen korlátozott kompatibilitás, hanem egyszerűen nem tudjuk szabályozni a hangerőt. A nyomógomb viszont praktikus, mert amellett, hogy az iOS rendszeren leállít bármilyen médiát, ami megy, legyen az a zene vagy hangoskönyv, a Mac esetén az éppen Safari ablakban szóló YouTube tartalmat is képes szüneteltetni megnyomás esetén, és természetesen a Music / Zene vagy QuickTime Player tartalmakat is megfékezi vagy elindítja. 

A nyomógomb mögött mikrofon is található, így ha iPhone-ról hallgatunk zenét, a belecsörgött hívásokat is folytathatjuk a fejhallgatón, de hangjegyzeteket, narrációt is rögzíthetünk a segítségével.

A Marshall Major további előnye, hogy elképesztően könnyed tömege mellett összecsukható, amely révén ultramobil élményt nyújt. A fejhallgató sugárzói behajthatóak, így a termék kiterjedése töredékére csökkenthető le. 

Részletes technikai paraméterek

Csatlakozó: 3,5 milliméter analóg minijack
Frekvencia tartomány: 20-20.000 Herz
Érzékenység: 99 dB SPL
Hangsugárzó típus: dinamikus
Impedancia: 32 Ohm
Hangsugárzó mérete: 40 milliméter
Kialakítás: Összecsukható kivitelű, fülre illeszkedő.
Tömeg: 178 gramm
Szín: fekete