HiBy FD3 USB DAC és fejhallgató erősítő

Lapos kivitelű USB DAC és fejhallgató erősítő MQA támogatással okostelefonhoz és számítógéphez, normál 3,5 mm-es jack és szimmetrikus kimenetekkel (2,5 mm és 4,4 mm jack).

Ár: bruttó 69 990 Ft


HiBy FD3 USB DAC és fejhallgató erősítő


A zenét szenvedélyesen kedvelő felhasználók látókörébe keletről tűnt fel a HiBy nevű márka, amelyet több évtizedes hangtechnikai hardvertapasztalatokkal rendelkező mérnökök hívtak életre 2011-ben. Számos izgalmas termékük körében tartoznak az Apple világba is könnyedén illeszkedő digitális/analóg átalakítók és fejhallgató erősítők, amelyek magasabb kategóriájába tartozik a HiBy FD3 jelzésű, vonzó sötétszürke színű alumíniumházas modell. 

HiBy FD3 USB DAC és fejhallgató erősítő

A fejhallgató erősítők célja, hogy a számítógépünkhöz, mobiltelefonunkhoz vagy tábla gépünkhöz úgy csatlakoztathassunk jobb minőségű vezetékes fejhallgatót, hogy annak lehetőség szerint teljes potenciálját kiaknázzuk, és ne korlátozzák a hangzásélményt a technikában éppen alkalmazott hangkeltő eszközök. Számos esetben a mobil készülékek energiatakarékossági okokból sem engedik kiteljesedni a csatlakoztatott fejhallgatókat, így az erősítő ezen a feladatkörön is segíteni hivatott. A HiBy FD3 bármely kedvelt zenei formátumot támogatja, továbbá natívan képes megjeleníteni a DSD kódolású tartalmakat is. A DSD a hagyományos, úgynevezett PCM kódolással ellentétben 1 bites mélységű, ám másodpercenként akár 2,8 millió eltérési pontot is tud rögzíteni a hullámformában, ezáltal egy átlagos CD digitális adatrögzítésénél lényegesen részletgazdagabb a formátuma. (A natívan támogatott DSD512 elnevezése arra utal, hogy a CD-hez képest 512x több adattartalom van rögzítve ebben a formátumban. Ugyanezen logika mentén jelölik a DSD64, DSD128 és DSD256 formátumokat is.)

A HiBy FD3 csomagjában sötét színű USB-A és USB-C végű kábel mellett praktikus rövid USB-C kábel is található egyenes fejjel és derékszögű fejjel (L) egyaránt. A Mac felhasználók számára a legvonzóbb csatlakoztatási lehetőség az egyenes kábel, amelyből fekete színű van a termékhez mellékelve. 

Az egység egyik oldalának közepén található egy USB-C kapu, amely a számítógéphez való csatlakoztatás kulcsa. Ennek vezérlője egy, a ComTrue Inc által jegyzett CT7601PH chip, amely kifejezetten hangtechnikai felhasználásra készült, interferenciák ellen jól védett, nagy pontosságú, rendkívül alacsony zajszintű USB 2.0 szabványú chip. 

Bővebben az USB-C chipről:

https://www.comtrue-inc.com/images/aspalathus_CT7601.pdf

A terméket a kábellel közvetlenül tudjuk iPad Pro, iPad mini vagy iPad Air készülékre is csatlakoztatni, de egy Lightning USB Camera Adapter révén akár iPhone készülékekhez és régebbi, még Lightning csatlakozós iPad modellekhez is mód van az összekapcsolásra. (Logikusan azt gondolhatnánk, hogy egy USB-C Lightning kábellel is össze tudjuk kötni a termékeket, de a Lightning csatlakozós Apple eszközök „okosabbak”, és csak a külön megvásárolható Lightning USB Camera Adapter eszközön keresztül, a termék USB-A USB-C kábelével engedik a használatot, a közvetlen használatot kizárják…)

Megjegyzés: Az USB-C csatlakozós iPad készülékek esetén a HiBy FD1 közvetlenül a készülékről képes működni, a Magic Keyboard USB-C kapuja nem biztosít számára elegendő áramot.

A Mac az egységet hangkártyaként érzékeli, így a System Preferences / Rendszerbeállítások program Sound / Hang panelén ki tudjuk választani, illetve az Audio MIDI Setup alkalmazásban a mintavételezési és bitmélységi képességei széles köréhez is hozzáférünk: 44,1 kHz-től akár 768 kHz-ig mintavételezett hangátvitelt támogat a kicsiny kártya, illetve 16-bit, 24-bit és 32-bit mélységet is képes megjeleníteni.

A HiBy FD3 fejhallgató erősítő képességei mellett az Apple termékek felhasználói számára fontos képesség még, hogy az Apple Music veszteségmentes szolgáltatását is élvezhetjük a segítségével: az Apple Music Hi-Res Lossless, azaz nagy felbontású veszteségmentes képességét az Apple 24-bites mélység mellett 192 kHz részletességű mintavételezéssel szolgáltatja, amelynek hallgatásához digitális/analóg átalakító szükséges. E célra is kiváló kiegészítő a HiBy FD3, amely ezt a formátumot is támogatja. (A Mac-en a Music / Zene alkalmazás Preferences / Beállítások ablakában a Playback / Lejátszás felület alatt tudjuk kiválasztani, hogy a gép 24-bit/48 kHz helyett 24-bit/192 kHz-ben játssza le a zenéket, ha arra alkalmas hardver a rendelkezésünkre áll.)

A HiBy FD3 USB-C kapujával ellentétes oldalon találhatóak meg a hangkimenetek. Itt az egyik szélen egy 3,5 milliméteres klasszikus minijack kapu található, mellette pedig egy stúdiótechnikában használatos, úgynevezett szimmetrikus kimenet, amely 2,5 milliméteres formátumú, valamint egy 4,4 milliméteres szintén szimmetrikus kimenet. A szimmetrikus kimenet előnye, hogy mindkét csatorna egymástól külön van meghajtva. Míg korábban a stúdiótechnikában a 2,5 milliméteres csatlakozó vált standarddá, napjaink prémium kategóriás fejhallgatói előszeretettel alkalmazzák a 4,4 milliméteres csatlakozást, amely stabilabb és magasabb minőséget képes elérni a kivitele révén. A HiBy FD3 hangkártya esetén a szimmetrikus kimenetek érzékelhetően nagyobb kimeneti teljesítményt és árnyalatnyival alacsonyabb zajszintet kínálnak. (A zajszint az eszköznél inkább mérhető, mint hallható, így ezen a téren nem beszélhetünk lényegi különbségről. A hangerő eltérés azonban érzékelhető is.)

Fontos paraméter, hogy a csatlakoztatást követően magán a forrás eszközön nem tudjuk befolyásolni a hangerőt, egyenletes jelszintet kapunk az USB-C kapun át áramló digitális jelből, és a hangerő szabályozása a HiBy FD3 felületén lévő hangerő szabályozó gombokkal történik. (A Mac esetén a rendszerhangot nem tudjuk módosítani, de például a Music / Zene alkalmazásban lehetőségünk van a hangerő változtatására, némi kerülővel módosítva a kötött jelszintet.)

A HiBy FD3 különlegességét az ESSTech kettő darab, független ES9603Q erősítő chipje biztosítja, amelyek natívan dolgozzák fel a 44,1 kHz-es jelet és annak egész értékű többszöröseit, illetve a 48 kHz-es jelet és annak többszöröseit. Megfigyelhetjük, hogy a mintavételezési szabványok ennek a két számértéknek az egész számú többszörösei, mint a 96 kHz, 192 kHz, 768 kHz, vagy a 88,2 kHz és a 352,8 kHz. A mintavételezés nagyon egyszerűen definiálva annak gyakoriságát leíró szám adat, hogy a zene digitális rögzítése során egy másodpercben milyen gyakorisággal vesznek mintát, azaz rögzítenek jelet. Minél nagyobb a számérték, annál közelebb áll az élmény az analóg folytonossághoz. Köszönhetően a két különálló oszcillátornak, a jel továbbítása során nem kerül sor torzításra, kerekítési jelveszteségre, helyette zajmentesen kerül átalakításra a digitális hang analóggá.

HiBy FD3 USB DAC és fejhallgató erősítő

A duál ES9603Q fejhallgató erősítő chipekhez duál ES9038Q2M digitális-analóg átalakító chip is tartozik. A chipeket jegyző ESSTech a világ egyik vezető hangfeldolgozó chip gyártója, termékei megtalálhatóak a legtöbb digitális hang eszközben a konzumer kategóriától a professzionális keverőpultokig és hangkártyákig. A chipeket rendkívül kedvező jel/zaj viszony és kiemelkedő hatékonyság határozza meg. Ezen paramétereknek köszönhetően a HiBy FD3 hangkártya közel zajmentes jelátvitelt tesz lehetővé.

A HiBy FD3 az Apple Music veszteségmentes hallgatása mellett azok számára is vonzó, akik komolyabb vezetékes fejhallgatóval szeretnék élvezni jó minőségű zenéiket. Források között az eszközeinken lévő fájlok éppúgy szóba jöhetnek, mint a Tidal nevű népszerű veszteségmentes szolgáltatás. Akkor is jelent azonban előnyt a termék, ha nem csúcskategóriás hifi fejhallgatóval használjuk: általánosan tapasztalható, hogy a zenék vokális sávja szélesedik, erősödik az eszköz használatával, amely egy minijack csatlakozóval kapcsolt AirPods Max esetén is érzékelhető. 

HiBy FD3 USB DAC és fejhallgató erősítő

A termék hasznos kiegészítő, ha a Mac által támogatott 24-bit/96 kHz-nél jobb minőségű tartalmat szeretnénk visszajátszani és kijuttatni az eszközünkből, és ha az átlagosnak magasabb kategóriás vezetékes fejhallgatón szeretnénk élvezni a legjobb minőségű zenéket.

A HiBy FD3 bármely Mac géppel közvetlenül kompatibilis. Használhatjuk adapter segítségével iPhone és Lightning csatlakozós iPad modellekkel. Bármely USB-C kapuval szerelt iPad modellel is tökéletesen kompatibilis. Használható Android eszközökkel is, illetve az újabb Windows alapú PC-kkel egyaránt. A Windows 10 előtti rendszerekkel a termék hivatalosan nem kompatibilis.

A HiBy FD3 meghallgatható akár saját fejhallgatóval és zenei forrással az iJoe.hu üzletében állandóan rendelkezésre álló demó készülék jóvoltából.

Részletes technikai paraméterek

A csomag tartalma
• HiBy FD3 USB DAC erősítővel
• USB-C - USB-C összekötő kábel egyenes csatlakozókkal
• USB-C - USB-C összekötő kábel "L" csatlakozókkal
• USB-A - USB-C kábel
• "Magic sticker" nyom nélkül eltávolítható, többször használható csatoló lap telefonhoz rögzítéshez
• Használati útmutató

Méret: 61,5 mm x 61,5 mm x 12,1 mm
Tömeg: 73 gramm
USB-C chip: CT7601PH
DAC chip: duál ES9038Q2M
Erősítő chip: duál ES9603Q
Frekvenciatartomány: 20 Herz - 90.000 Herz
Gombok: hangerő csökkentés és növelés, valamint lejátszás/szünet gomb
Tápellátás: USB-C kapuról (nem igényel külső tápot és nem tartalmaz akkumulátort)
Csatlakozók: 3,5 mm minijack, 2,5 mm szimmetrikus és 4,4 mm szimmetrikus hangkimenet

A termék a gyártó hivatalos lapján: 

https://store.hiby.com/products/hiby-fd3