HiBy FD1 USB DAC és fejhallgató erősítő

Lapos kivitelű USB DAC és fejhallgató erősítő MQA támogatással okostelefonhoz és számítógéphez, normál 3,5 mm-es jack és 2,5 mm-es szimmetrikus kimenettel.

Ár: bruttó 24 990 Ft


HiBy FD1 USB DAC és fejhallgató erősítő


A zenét szenvedélyesen kedvelő felhasználók látókörébe keletről tűnt fel a HiBy nevű márka, amelyet több évtizedes hangtechnikai hardvertapasztalatokkal rendelkező mérnökök hívtak életre 2011-ben. Számos izgalmas termékük körébe tartoznak az Apple világba is könnyedén illeszkedő digitális/analóg átalakítók és fejhallgató erősítők, amelyek belépő terméke a HiBy FD1 jelzésű, vonzó ezüstszürke színű alumíniumházas modell. 

A fejhallgató erősítők célja, hogy a számítógépünkhöz, mobiltelefonunkhoz vagy tábla gépünkhöz úgy csatlakoztathassunk jobb minőségű vezetékes fejhallgatót, hogy annak lehetőség szerint teljes potenciálját kiaknázzuk, és ne korlátozzák a hangzásélményt a technikában éppen alkalmazott hangkeltő eszközök. Számos esetben a mobil készülékek energiatakarékossági okokból sem engedik kiteljesedni a csatlakoztatott fejhallgatókat, így az erősítő ezen a feladatkörön is segíteni hivatott. 

HiBy FD1 USB DAC és fejhallgató erősítő

A HiBy FD1 csomagjában USB-A és USB-C végű kábel mellett praktikus rövid USB-C kábel is található egyenes fejjel és derékszögű fejjel (L) egyaránt. A Mac felhasználók számára a legvonzóbb csatlakoztatási lehetőség az egyenes kábel, amelyből fehér színű van a termékhez mellékelve. (Az egységen egy USB 1 és USB 2 kapcsoló is található alapból USB 2 állásban, és ez megfelelően van is így.)

Az egység egyik oldalának közepén található egy USB-C kapu, amely a számítógéphez való csatlakoztatás kulcsa. A terméket a kábellel közvetlenül tudjuk iPad Pro, iPad mini vagy iPad Air készülékre is csatlakoztatni, de egy Lightning USB Camera Adapter révén akár iPhone készülékekhez és régebbi, még Lightning csatlakozós iPad modellekhez is mód van az összekapcsolásra.  (Logikusan azt gondolhatnánk, hogy egy USB-C Lightning kábellel is össze tudjuk kötni a termékeket, de a Lightning csatlakozós Apple eszközök „okosabbak”, és csak a külön megvásárolható Lightning USB Camera Adapter eszközön keresztül, a termék USB-A USB-C kábelével engedik a használatot, a közvetlen használatot kizárják…)

Megjegyzés: Az USB-C csatlakozós iPad készülékek esetén a HiBy FD1 közvetlenül a készülékről képes működni, a Magic Keyboard USB-C kapuja nem biztosít számára elegendő áramot.

A Mac az egységet hangkártyaként érzékeli, így a System Preferences / Rendszerbeállítások program Sound / Hang panelén ki tudjuk választani, illetve az Audio MIDI Setup alkalmazásban a mintavételezési és bitmélységi képességei széles köréhez is hozzáférünk: 32 kHz-től akár 352,8 kHz-ig mintavételezett hangátvitelt támogat a kicsiny kártya, illetve 16-bit, 24-bit és 32-bit mélységet is képes megjeleníteni.

A HiBy FD1 fejhallgató erősítő képességei mellett az Apple termékek felhasználói számára fontos képesség még, hogy az Apple Music veszteségmentes szolgáltatását is élvezhetjük a segítségével: az Apple Music Hi-Res Lossless, azaz nagy felbontású veszteségmentes képességét az Apple 24-bites mélység mellett 192 kHz részletességű mintavételezéssel szolgáltatja, amelynek hallgatásához digitális/analóg átalakító szükséges. E célra is kiváló kiegészítő a HiBy FD1, amely ezt a formátumot is támogatja. (A Mac-en a Music / Zene alkalmazás Preferences / Beállítások ablakában a Playback / Lejátszás felület alatt tudjuk kiválasztani, hogy a gép 24-bit/48 kHz helyett 24-bit/192 kHz-ben játssza le a zenéket, ha arra alkalmas hardver a rendelkezésünkre áll.)

A HiBy FD1 USB-C kapuja mellett egy 3,5 milliméteres klasszikus minijack kapu található, a másik oldalán pedig egy stúdiótechnikában használatos, úgynevezett szimmetrikus kimenet, amely 2,5 milliméteres formátumú. (A szimmetrikus kimenet előnye, hogy mindkét csatorna egymástól külön van meghajtva.)

Fontos paraméter, hogy a csatlakoztatást követően magán az eszközön nem tudjuk befolyásolni a hangerőt, egyenletes jelszintet kapunk az USB-C kapun át áramló digitális jelből, és a hangerő szabályozása a HiBy FD1 felületén lévő hangerő szabályozó gombokkal történik. 

A HiBy FD1 különlegességét kettő darab aktív kristályos rezgéskeltő (oszcillátor) biztosítja, amelyek natívan dolgozzák fel a 44,1 kHz-es jelet és annak egész értékű többszöröseit, illetve a 48 kHz-es jelet és annak többszöröseit. Megfigyelhetjük, hogy a mintavételezési szabványok ennek a két számértéknek az egész számú többszörösei, mint a 96 kHz, 192 kHz, vagy a 88,2 kHz és a 352,8 kHz. A mintavételezés nagyon egyszerűen definiálva annak gyakoriságát leíró szám adat, hogy a zene digitális rögzítése során egy másodpercben milyen gyakorisággal vesznek mintát, azaz rögzítenek jelet. Minél nagyobb a számérték, annál közelebb áll az élmény az analóg folytonossághoz. Köszönhetően a két különálló oszcillátornak, a jel továbbítása során nem kerül sor torzításra, kerekítési jelveszteségre, helyette zajmentesen kerül átalakításra a digitális hang analóggá.

A duál kristály oszcillátorhoz duál ES9118 chip is tartozik. Az ESSTech a világ egyik vezető hangfeldolgozó chip gyártója, termékei megtalálhatóak a legtöbb digitális hang eszközben a konzumer kategóriától a professzionális keverőpultokig és hangkártyákig. A chipeket rendkívül kedvező jel/zaj viszony és kiemelkedő hatékonyság határozza meg.

A HiBy FD1 az Apple Music veszteségmentes hallgatása mellett azok számára is vonzó, akik komolyabb vezetékes fejhallgatóval szeretnék élvezni jó minőségű zenéiket. Források között az eszközeinken lévő fájlok éppúgy szóba jöhetnek, mint a Tidal nevű népszerű veszteségmentes szolgáltatás. Akkor is jelent azonban előnyt a termék, ha nem csúcskategóriás hifi fejhallgatóval használjuk: általánosan tapasztalható, hogy a zenék vokális sávja szélesedik, erősödik az eszköz használatával, amely egy minijack csatlakozóval kapcsolt AirPods Max esetén is érzékelhető. 

A termék hasznos kiegészítő, ha a Mac által támogatott 24-bit/96 kHz-nél jobb minőségű tartalmat szeretnénk visszajátszani és kijuttatni az eszközünkből, és ha az átlagosnak magasabb kategóriás vezetékes fejhallgatón szeretnénk élvezni a legjobb minőségű zenéket.

A HiBy FD1 bármely Mac géppel közvetlenül kompatibilis. Használhatjuk adapter segítségével iPhone és Lightning csatlakozós iPad modellekkel. Bármely USB-C kapuval szerelt iPad modellel is tökéletesen kompatibilis. Használható Android eszközökkel is, illetve az újabb Windows alapú PC-kkel egyaránt. A Windows 10 előtti rendszereken az USB 1 /USB 2 kapcsolót kell használnunk, és USB 1-re állítani a terméket. 

A HiBy FD1 az Apple formátumai mellett bármely zenei formátumot támogatja - így a népszerű MQA kódolást is -, köztük natívan képes megjeleníteni a DSD128 kódolású tartalmakat is. A DSD a hagyományos, úgynevezett PCM kódolással ellentétben 1 bites mélységű, ám másodpercenként akár 2,8 millió eltérési pontot is tud rögzíteni a hullámformában, ezáltal egy átlagos CD digitális adatrögzítésénél 128x részletgazdagabb a formátuma. (A DSD128 elnevezés arra utal, hogy a CD-hez képest 128x több adattartalom van rögzítve ebben a formátumban.)

A HiBy FD1 meghallgatható akár saját fejhallgatóval és zenei forrással az iJoe.hu üzletében állandóan rendelkezésre álló demó készülék jóvoltából.

Részletes technikai paraméterek

Méret: 61,5 mm x 61,5 mm x 9,5 mm
Tömeg: 71,5 gramm
Chipset: SA2000 és duál ES9118 (ESSTech)
Gombok: hangerő szabályozók és lejátszás / leállítás gomb a készülék oldalán, USB 1.0 és USB 2.0 kapcsoló a nagyon régi rendszerekkel való kompatibilitás érdekében
DSD kódolás: DSD128 natívan
Digitális/analóg átalakító és erősítő: duál ES9118 chip
Csatlakozó: USB-C, 3,5 mm minijack kimenet, 2,5 mm szimmetrikus kimenet