FiiO D03K Taishan DAC

Digitális-analóg konverter, optikai és koaxiális digitális bemenettel, RCA és 3,5 mm jack kimenettel.

Ár: bruttó 9 490 Ft

Az Apple TV felhasználása során felmerülhet az az igény, hogy a televízió beépített hangrendszere helyett a kedvelt multimédiás hangfalszettünket, például a Harman/Kardon SoundSticks egységet szeretnénk használni a mozgóképek hangjának megjelenítésére. Minthogy a szórakoztató központ kizárólag digitális kimenettel rendelkezik, a multimédiás hangszórók pedig többségében analóg kapcsolatot kínálnak, szükségünk van egy átalakítóra, amelyet többek között az iJoe.hu által forgalmazott FiiO termékek körében is megtalálunk. 

A FiiO D03K Taishan digitális-analóg átalakító (DAC) nem csak kiváló minőségben átalakítja a tiszta digitális jelet, de erősíti is azt, hogy ne vesszen el a mozgókép hangjának dinamikája és ereje. 

Az egység tudása természetesen szélesebb körű, mint a bevezetőben kiemelt eshetőség: bármilyen digitális jel forrást, így koaxiális és S/PDIF kapcsolaton érkező hangot képes erősíteni és analóg kimeneten továbbküldeni. A kimenetek között megtalálható az elterjedt 3,5 milliméteres minijack kapcsolat, amely multimédiás hangszórók sokasága, fül- és fejhallgatók alapvető kapcsolata. Továbbá lehetőség van bal és jobb csatorna formájában RCA kimeneten is küldeni a jelet például analóg erősítő vagy hifi irányába. 

A FiiO D03K Taishan nem csak a klasszikus 44,1kHz/16-bites felbontású forrásokat támogatja, hanem akár 192 kHz-es 24-bites forrást is képes feldolgozni, vagyis alkalmazható olyan esetekben, ha egy csúcs minőségben feldolgozott kreatív produkciót szeretnénk kommersz hangfalakon vagy fejhallgatón visszajátszani. 

Az Apple TV készülékkel való használat esetén eszközölnünk kell néhány alapbeállítást: a Settings felület Audio & Video menüjében a Dolby Digital Out funkciót ki kell kapcsolni, ezáltal PCM (Pulse-code modulation) sztereó jelküldésre állítani az egységet. A FiiO D03K nem támogatja a Dolby és a DTS formátumokat, ennek oka pedig egyszerű: mind a minijack, mind az RCA kapcsolat kétcsatornás, így nincsen szükség arra, hogy az Apple TV térhangzást küldjön ki, helyette már ő maga sztereó jelet továbbít, vagyis nem egy külső egység végzi az esetleges konvertálást. 

A FiiO D03K Taishan aktív egység: 5 Voltos feszültséget igényel, amelyet akár egy számítástechnikai eszköz USB portjáról képes elérni, amellyel működtethető a kicsiny készülék. Az eszköz hátoldalán egyébként mini-USB csatlakozó található az áramellátásra. A termék aktivitását piros színű fényjel mutatja, míg a tetején lévő kék fényjel akkor világít, ha valamilyen forrásból digitálisan kap jelet. 

Az egység extra alacsony zajszinttel dolgozik. Hasznos kiegészítő többek között akkor, ha a fentebb felvázolt esetben az Apple TV készüléket úgy szeretnénk használni, hogy nem a televízió beépített hangtechnikáját használjuk, hanem meglévő és kedvelt hangzású multimédiás hangfalszettünket vagy analóg hifi rendszerünket vennénk igénybe. 

Részletes technikai paraméterek

• nagy teljesítményű fáziszárt hurok (PLL)
• maximális mintavétel: 192 kHz/24-bit
• kimeneti amplitúdó: 1,5 Vrms
• frekvencia tartomány: 20 Hz-20.000 Hz
• erősítés: 3,5 dB
• táp: 5 Watt váltóáram
• tömeg: 50 gramm
• Méret: 61,6 milliméter x 49,1 milliméter x 21 milliméter

A FiiO termékeit hegyekről nevezi is. A Taishan a kínai birodalmi kultúra egyik jelentős helyszíne: több mint 2000 éve vonzza a művészeket, gondolkodókat, filozófusokat a természet szépsége erre a harmonikus tájegységre, amely a kínai civilizáció és hit ősi fellegvára.

A FiiO D03K Taishan digitális-analóg konverter megvásárolható az iJoe.hu-tól.