AudioQuest Forest sorozatú Lightning USB kábel

Az AudioQuest Forest sorozatú, audiofil igények szerint alkotott, minősített USB-A Lightning adat- és töltőkábele.

Ár: bruttó 14 000 Ft

A professzionális hangtechnikai igényekhez a legjobb vezetőkre van szükség, az AudioQuest cég pedig legendás minőségű, összefüggő ezüst burkolatú rég kábeleket alkalmaz a Forest nevű, fekete-zöld alapszínű kábeleiben. Így van ez a Lightning-USB adatkábel esetén is, amely természetesen ellátja a töltés és adatcsere feladatait is, de remek választás akkor is, ha a legjobb minőségű átvitelt szeretnénk elérni professzionális hangtechnikai alkalmazások futtatása közben az iPad készülékünkön. 

Az AudioQuest Forest Lightning USB 1,5 méteres adatkábel kompatibilis minden iPhoneiPod touch, iPod nano és iPad modellel, ami az utóbbi években készült. A csúcsminőségű kábelek gyártója azonban nem egy töltő és szinkronizáló kábelt kívánt a piacra dobni, hanem egy kimondottan audiofil igényekhez illeszkedő terméket. 

A Forest Lightning USB kábelt a gyártó elsősorban a hangtechnikai felhasználásra javasolja: olyan környezetekbe, ahol az interferencia eshetősége nagy, illetve ahol a pontosság, a hibátlan jelátvitel elsődleges. Az AudioQuest Forest Lightning USB kábel remekül alkalmas autóhifi rendszerekkel való használatra, ha például egy iPod touch készülékről játszunk le nagy felbontású zenét. De használható otthoni szórakoztató központhoz való csatlakoztatásra is. Több olyan erősítő van már a piacon, amely közvetlenül támogatja az iOS csatlakoztatást USB-n keresztül a zenei használathoz. Egy csúcsminőségű Harman/Kardon erősítő például meghálálja, ha egy kiemelkedő minőségű kábellel csatlakoztatjuk a zenei forrást. 

Az AudioQuest két módon tér el a piacon lévő standard Lightning kábelektől: a réz kábel ezüst bevonatú, ennek köszönhetően az átvitele tökéletes. Ha nem hinnénk a különbségben, azt gondolva, hogy a digitális zene csak nullák és egyesek tömkelege, fizikai tények állnak rendelkezésre a meggyőzésünkre. Mivel a digitális zene nagy frekvenciájú adattömeg, hiszen folytonos adatáramlást jelent, a jel a rézdrót külsején utazik, vagyis az ezüst burkolaton. Köszönhetően a kiváló vezető képességnek, az AudioQuest Forest kábele szinte hibátlan jelet visz át a kábelen, míg sok elterjedt olcsóbb kábel esetén komolyabb veszteség zajlik le az átvitel során, amely révén mérhetően gyengébb a hangminőség. (Egyes kábelek egyszerűen nem arra a célra vannak gyártva, hogy jó minőségű hangot továbbítsunk, így a gyártók nem e szempont szerint alkotják meg a termékünket, hanem például az akkumulátor töltésére.) 

Az AudioQuest Forest termékcsalád előnye a gyártó néhány drágább modelljével szemben, hogy a vezető képesség az ezüst bevonatnak köszönhetően megközelíti a tömör ezüst vezetővel szerelt kábelekét, miközben az árak a rézkábelek szintjén vannak. A termék jóvoltából valóban a csúcsminőségű kábelek világába kapunk belépőt anélkül, hogy szürreálisnak tűnő árat kellene fizetnünk az ezüst alapanyagú kábelért. 

A jelátvitel másik kulcs kérdése a szigetelés. Az AudioQuest a hang és videó kábeleinél egy különleges, keménycellás szivacs réteget alkalmaz, amely hasonlatos a polietilén szivacshoz azzal a különbséggel, hogy nitrogén hozzáadásával készül. Ezáltal a burkolat merevsége fenntartja a vezető réteggel az egyenletes kapcsolatot a kábel teljes hosszában, így az ezüst bevonatú rézkábel jeltovábbítása végig kiegyensúlyozott marad, az impedancia állandóságával. 

A szigetelés nem csak az érintés jelentette torzítástól való védelmet jelenti, hanem az árnyékolást is. Az AudioQuest e célra különleges földelési eljárást alkalmazott, amely a fém kábel által fizikai tulajdonságai által venni képes rádiófrekvenciás zajt kizárja a kábelből. 

Az AudioQuest Forest Lightning USB kábel ajánlott minden felhasználó számára, aki fokozottan igényes a csúcsminőségű zeneélményre, és kötött helyre szeretne egy kiemelkedő minőségű kábelt alkalmazni az iOS eszközéhez. 

Az 1,5 méteres termék megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől.