Apple Watch Series 9

A világ legsikeresebb okos órája fitnesz és egészség funkciókkal, mint EKG, véroxigénszint-mérés és hőmérő. Alumínium és acél kivitelben.

Indulóár: bruttó 189 990 Ft-tól


Az Apple több éves kutatást folytatott annak érdekében, hogy megalkossa azt a hardvert, amely az Apple Watch Series 4/5 belsejében a Digitális Korona modern változatával létrejön. A szív kutatása kapcsán az Apple együttműködött több amerikai oktatási intézmény kutatóival, hogy megalkossa azt a képességet, amely széles körű érdeklődésre tartott számot az óra bejelenését követően, és amelynek végleges verziójára még további hónapokat kellett várni: az EKG lehetőségét. 

Az Apple Watch Series egy különleges áramkört hoz létre, ha az ujjunkat a digitális koronára helyezzük, és ennek segítségével a nyugodtan fekvő kezünket vizsgáló pulzusmérővel együttműködve egyes elvezetéses elektrokardiogramot tud rögzíteni.

Az EKG használatához az iPhone készüléken legalább iOS 12.2, míg az órán legalább watchOS 5.2 használata szükséges, tehát az utóbbi évek szinte bármelyik óra sorozatán adott. Ezt követően a Health / Egészség alkalmazásban néhány paramétert be kell állítanunk - például újra meg kell adni a születési adatainkat, amelyet már korábban megadtunk… 

Az Apple Watch felületén egy kis szív ikonnal ábrázolva jelenik meg az EKG alkalmazás, amely révén naponta akárhány alkalommal ellenőrizhetjük a szívverésünk ütemességét, kizárva a pitvarfibrilláció veszélyét, illetve figyelmeztetve, ha az óra ilyesmit érzékel. 

A méréshez el kell indítani az EKG alkalmazást, majd a kezünket nyugalomba helyezni egy asztalon vagy a combunkon annak érdekében, hogy a pulzusmérő se mozogjon el. Emellett az egyik ujjunkat, például a mutatóujjunkat rá kell helyezni a Digital Crown / Digitális Korona felületére, és az óra elkezdi az EKG mérést. Az Apple Watch 30 másodperc alatt készíti el az EKG-t az orvosi rendelőben már megszokott formátumban. Eközben a Health / Egészség alkalmazás elemzi, hogy tapasztalható-e pitvarfibrilláció, amelyet a mérés végén közöl a felhasználóval. 

Megjegyzés: Az Apple Watch nem érzékeli a szívrohamot és a szívmegállást. Amennyiben a felhasználó elesik és tartósan fekve marad, segítséget tud hívni a beállításaink szerint. 

Az EKG eredményét egyrészt a Health / Egészség alkalmazásban láthatjuk, valamint akár PDF-ben is exportálhatjuk a kezelőorvosunk részére. A PDF az orvosi műszerek által megszokott formátumban és néhány technikai adattal kiegészülve készül el.

A szívhez kapcsolódó egyéb szolgáltatások jegyében az Apple Watch Series 1 vagy újabb készülékek képesek arra, hogy értesítsenek, ha szívritmuszavart érzékelnek. Ennek alapja a naponta számtalanszor elvégzett pulzus vizsgálat, amelyet az óra végrehajt.

Kiegészítő információk az Apple-től:

Az Apple az EKG alkalmazást a 22 évnél idősebb felhasználók számára ajánlja.
Az alkalmazás és a funkció nem ajánlott azok számára, akiket pitvarfibrillációval diagnosztizáltak.
Mivel a funkció regionálisan eltérő módon van szabályozva, elképzelhető, hogy utazás során adott országban esetleg nem működik.