Apple Watch Series 6

Még fényesebb mindig aktív Retina kijelző, kék és piros színek, EKG és véroxigénszint mérés, alvás figyelés, állandó tengerszint feletti magasság mérés.

Indulóár: bruttó 159 990 Ft-tól


A valaha volt legszemélyesebb terméket alkotta meg az Apple a felhasználók számára egy karórával, amely egyben a legpraktikusabb értesítési eszköz, kifinomult aktivitásmérő, térkép, árfolyamfigyelő, távvezérlő és akár beszélgetésre használatos készülék a karunkon - és persze az időt is mutatja, az Apple Watch Series 6 révén akár folyamatosan aktív, jól láthatóan fényes kijelzővel. 

Mi több, az Apple Watch olyan életműködés-figyelő képességekkel is kiegészül, amelyek révén akár az életünket is megmentheti a praktikus és elegáns karóra. Az Apple kitartó és alapos fejlesztéssel olyan szívműködés figyelő képességeket épített az órába, amely figyelmeztet, ha problémát érzékel, így segít megelőzni a komolyabb bajokat, vagy segítséget hív, ha baj van. Immáron pedig véroxigénszint mérővel is kiegészül az óra a szélesebb körű egészségügyi eszköztár jegyében. 

Az Apple Watch termék alapja a watchOS, amely az iPhone készülékekkel működik tökéletesen együtt, azt egészíti ki remek funkciókkal, illetve teszi elérhetővé a tudás egy részét a karunkon. A watchOS 7 révén pedig számos újdonságot kínál maga az óra felületén is a rendszer, így például dedikált Apple Watch alkalmazásokat tölthetünk le egy könnyen kezelhető App Store felületről anélkül, hogy a telefonunkon kellene keresgélnünk.

Az Apple Watch Series 6 hardveres újdonságai

Fényesebb Always-On Retina Display - Az Apple Watch Series 5 elsőként kínálta azt a sokak által vágyott képességet, hogy az óra kijelzője mindig aktív legyen. Ez edzés közben igen praktikus, hiszen nem kell felemelni a kezünket annak érdekében, hogy lássuk a kijelző tartalmát, elég csak rápillantanunk. A funkcióval kapcsolatosan igény volt, hogy ebben az állapotban, a kar felemelése nélkül is erősebben világítson az óra kijelzője, és ezt az Apple a Series 6 karórák esetén mutatta be. Az LTPO OLED kijelző 1000 nit fényerejű.

Véroxigénszint mérő - Az Apple Watch egészség képességi a pulzus figyelés, az esés észletét és az EKG képesség mellé kiegészültek egy igen fontos életjel vizsgálatának képességével: a véroxigénszint számos problémára az előtt képes felhívni a figyelmet, hogy nagyobb baj következne be. Az óra képes arra, hogy testünk ezen paraméterét is vizsgálja, és felhívja figyelmünket arra, hogy esetlegesen indokolt lehet orvossal konzultálnunk.

Kék és PRODUCT(RED) - Az Apple Watch Series 6 továbbra is 100% újrahasznosított alumíniumból készül. A 2020-as év újdonsága, hogy megjelent egy sötétkék változat, illetve az első PRODUCT(RED) karitatív piros karóra az Apple kínálatában. 

Grafitszürke acél tok - A prémium kategóriában is új szín jelent meg: az eddigi fekete szín nem volt elég fémes, így az Apple kicsit világosított rajta, ennek köszönhetően az immáron nem fekete, hanem grafitszürke megjelenésű.

Apple S6 System-in-a-Package (SiP) - Az Apple Watch Series 6 esetén az Apple új processzort mutatott be az órában, amely 64-bites, kétmagos rendszer, és bár kevés szó esett az újdonságairól, nagyobb teljesítményű és energiatakarékosabb, mint elődei. 

Mindig aktív magasságmérő - Az Apple Watch korábbi verziói csak a sportolás közben mérték a tengerszint feletti magasságunk változásait. Így vizsgálhattuk, hogy egy nap alatt hány emeletet másztunk meg. Az Apple Watch Series 6 esetén ezt normál napi tevékenység közben is képes figyelni az óra, így láthatjuk, hogy pusztán napi tevékenységünkkel milyen magasságváltozásokon megyünk végig.

Az óra kiemelkedő képességei

Az akadásmentes használatot a nagy teljesítményű, Apple által tervezett S6 processzor biztosítja, amely 64-bites kétmagos CPU, beépített GPU-val kiegészítve, amely a dinamikus grafikus megjelenés kulcsa - az Apple Watch számlapjai között vannak különféle mozgó konstrukciók, amelyek igen látványosak, ám ennek ellenére a jól optimalizált működés jóvoltából nem merítik le az akkumulátort indokolatlanul gyorsan. Többek között ezen okból vette át az Apple a saját, integrált grafikus processzorainak fejlesztését. 

A gyors processzor több egészség funkciónak is a hátterében áll: a gyorsulásmérő és a giroszkóp képes arra, hogy kétszer precízebben érzékelje az irányt, 32 G-erőt figyel, és nyolcszor gyakrabban elemzi a mozdulatokat. Ennek köszönhető például, hogy az Apple Watch Series 6 érzékeli, ha viselője a földre zuhan, és ha tartósabb ideig mozdulatlan marad, az óra önműködően képes életmentő segítséget hívni. Ez bekövetkezhet rosszullét miatt, vagy éppen a téli jeges úton, de egy nyári erdei kerékpáros kalandnál is. Ha az Apple Watch azt érzékeli, hogy viselője elesett, és bizonyos ideig - például egy percig - nem mozdul meg, akkor vészhívást tud kezdeményezni. Ez a képesség akár életmentő is lehet. Az Apple Watch emellett üzenetet is tud küldeni a megjelölt vészhelyzeti kontaktok számára. (Vészhelyzeti kapcsolatainkat az iPhone-on, a Health / Egészség alkalmazásban tudjuk beállítani, ha létrehozunk egy Medical ID / Egészségügyi azonosító profilt a telefonon.) 

Az Apple Watch talán leglátványosabb újdonsága, amely az illetékes egészségügyi hivatalok ellenőrzésével és jóváhagyásával valósult meg, a Digital Crown / Digitális korona azon képessége, hogy ujjunk ráhelyezésével az óra képes EKG-t készíteni.

EKG

Az óra továbbá nap közben folyamatosan figyeli a pulzusunkat, és jelez, ha túl sokáig alacsony vagy éppen magas a pulzusszámunk. Az Apple Watch korábbi generációi számos életet mentettek már meg annak köszönhetően, hogy jeleztek, ha probléma van a szívverés kapcsán, például tartósan magas marad a pulzusunk, miközben egyébként nem mozgunk. Az óra olyan alkalmakkor is kijelzi a pulzust, mint aktív sportolás, így ha azt látjuk, hogy nagyon magas a szívverésünk értéke, akkor tarthatunk kis szünetet is.

Az Apple Watch Series 6 hátlapja fekete színű kerámiából és korundból (mesterséges zafírból) áll, amely révén a fémmel ellentétben nem szigetel, hanem átengedi a rádióhullámokat, így jobb a vezeték nélküli vétel - illetve a Magyarországon még nem kapható, de a nyugati világban népszerű GSM-képes változatok számára a térerő. 

Az Apple Watch Magyarországon kétféle, GPS képességgel rendelkező modell formájában vásárolható meg: a külön jelölés nélküli Apple Watch alumíniumházas, a kimondottan sportolási igényekre szánt Apple Watch Nike+ különleges szíjakkal és óra témával emelkedik ki a sorból. 

Az Apple Watch alumínium változata 7000 sorozatú eloxált alumíniumból készül, amely 60%-kal erősebb, mint a piacon lévő klasszikus alumíniumok. A precíziós szerszámokkal formált és polírozott alumínium házakat mikroszkopikus cirkónium gyöngyökkel kezelik, hogy kellemes, szaténos érintést kölcsönözzenek. Az alap változat az iPhone modellekre emlékeztető módon ezüstszürke és asztroszürke, illetve arany színekben elérhető - mindegyik modell alumínium alapú, eloxált színezéssel. 

Az Apple Watch megjelenése mellett annak felhasználói felülete nyújtja a következő különleges élményt. Az üzembe helyezés meglepően egyszerű - erről egy külön cikkünk számol be. Az Apple úgy alkotta meg a watchOS rendszerét, hogy az amellett, hogy önálló, remek kiegészítője legyen az iOS rendszernek is. Az Apple Watch működése úgy teljes, ha közben az iPhone modellel is együttműködik: jópár alkalmazás az iPhone képességeit veszi igénybe, például rajta keresztül kér le információkat az internetről, vagy az iPhone méréseit, adatait jeleníti meg. Vannak vezérlő alkalmazások, amelyek az iPhone Bluetooth 5.0 képességeire építve teszik lehetővé a karról történő irányítást. És vannak persze olyan alkalmazások, amelyek az iOS-től teljesen függetlenül, az óra hardveres képességeit aknázzák ki.

Ez utóbbi körbe tartozik például az Activity alkalmazás, amely segítségével újszerű módon tarthatjuk számon a testmozgásunkat, és folyamatosan edzében tarthatjuk magunkat, odafigyelhetünk arra, hogy napi szinten kellő testmozgás érje a szervezetünket, ezáltal egészségesebben élhessünk. Ennek célirányos kiegészítése a Workout / Edzés alkalmazás, amelyben dedikált sportolási típusok közül válogatva tudjuk garantálni az Apple Watch pontosabb mérését. Az óra képes arra, hogy a szívverésünket figyelve elemezze a különböző mozgások kalória értékeit, illetve az Apple Watch Series 4 légnyomásmérővel is rendelkezik annak érdekében, hogy a mozgás során a magasságot is precízen tudja figyelni. A síelők és hódeszkások számára ez különösen előnyös, hiszen a korábbiaknál sokkal pontosabban mérhető az elégetett kalóriák száma. Sőt, a watchOS jelen változata már olyan műfajt is támogat, mint a jóga. 

A mozgást különféle kihívások, illetve megosztási funkciók ösztönzik, így barátainkkal, kollégáinkkal összemérhetjük a teljesítményünket. Az Apple Watch Series 6 és a watchOS 7 képes arra, hogy önműködően érzékeljen bizonyos típusú edzéseket, vagyis a legkényelmetlenebb feladat, az edzés program elindítása több esetben magától lezajlik, például futás vagy gyaloglás esetén. Ez precízebb méréseket tesz lehetővé a mozgásaink során.

Az Apple Watch beállítása során egyébként az iOS alatt futó alkalmazás felkínálja, hogy szinkronban tartsa az órán lévő alkalmazásokat az iOS eszközeink alkalmazásaival. Vagyis ha egy iOS alkalmazásnak van watchOS változata, akkor automatikusan települ az órára. 

Edzés

Az Apple Watch működésének alapja az érintőkijelző, amely ráadásul Force Touch képességgel is rendelkezik, vagyis képes különbséget tenni a különböző tapintások ereje között. Az oldalán egy klasszikus gomb mellett található a fő analóg kiegészítője: a digitális korona. Ez a benyomható és tekerhető gomb tartogat minden olyan funkciót, amely teljessé teszi a használat tökéletes élményét. 

Különleges megoldás, de több és több Apple eszközben jelenik meg a Taptic Engine nevű kiegészítő, amely finom rezgéseket képes kelteni a Force Touch kijelző használatakor. Az Apple Watch ezt használja az értesítések beérkezésekor, de például hívásnál vagy ébresztésnél is ezzel jelez. Az Apple nagyon komolyan ügyelt arra, hogy az Apple Watch ne adjon ki kellemetlen hangokat, ezért igen finomakat csipog, amennyiben a hívásokat rajta keresztül fogadjuk, csengőhangja visszafogott, de jól azonosítható és rezgéssel párosul. 

Az Apple Watch hazai környezetben való használata során előnyös vonása, hogy az iPhone révén képes beszédfelismerésre, így rajta keresztül válaszolhatunk diktálás formájában egy üzenetre, illetve a jópár előre definiált válaszból is válogathatunk egy-két bökéssel. Amennyiben a beszédfelismerés nem sikeres, a hangot lehetőség van fájlként elküldeni.


Részletes technikai paraméterek

Magasság: 44 mm
Szélesség: 38 mm
Mélység: 10,4 mm
Tok tömege: 36,5g
Tok tömege (GPS + GSM): 36,5g

Vásárlás 40 mm-es Apple Watch Series 6 kínálatunkból

Apple Watch Series 6 (GPS) alumínium modellek 40 mm-es méretben

Részletes technikai paraméterek

Magasság: 40 mm
Szélesség: 34 mm
Mélység: 10,4 mm
Tok tömege: 30,5g
Tok tömege (GPS + GSM): 30,5g