Apple Watch Series 5

Az Apple Watch 2019-ben bemutatott ötödik sorozata mindig aktív Retina kijelzővel, EKG és számos fitnesz funkcióval, vízállósággal.

Indulóár: bruttó 154 990 Ft-tól


A valaha volt legszemélyesebb terméket alkotta meg az Apple a felhasználók számára egy karórával, amely egyben a legpraktikusabb értesítési eszköz, kifinomult aktivitásmérő, térkép, árfolyamfigyelő, távvezérlő és akár beszélgetésre használatos készülék a karunkon - és persze az időt is mutatja, az Apple Watch Series 5 révén akár folyamatosan aktív kijelzővel.

Mi több, az Apple Watch olyan életműködés-figyelő képességekkel is kiegészül, amelyek révén akár az életünket is megmentheti a praktikus és elegáns karóra. Az Apple kitartó és alapos fejlesztéssel olyan szívműködés figyelő képességeket épített az órába, amely figyelmeztet, ha problémát érzékel, így segít megelőzni a komolyabb bajokat, vagy segítséget hív, ha baj van.

Az Apple Watch termék alapja a watchOS, amely az iPhone készülékekkel működik tökéletesen együtt, azt egészíti ki remek funkciókkal, illetve teszi elérhetővé a tudás egy részét a karunkon. A watchOS 6 révén pedig számos újdonságot kínál maga az óra felületén is a rendszer, így például dedikált Apple Watch alkalmazásokat tölthetünk le egy könnyen kezelhető App Store felületről anélkül, hogy a telefonunkon kellene keresgélnünk.

Az Apple Watch Series 5 hardveres újdonságai

A watchOS 6 és az Apple Watch Series 5 megjelenésével kapcsolatosan több újdonság összemosódik, ezért aztán egy bekezdés erejéig kiemeljük, mik is azok a hardveres újdonságok, amelyek miatt érdemes lehet frissíteni meglévő óránkat!

Always-On Retina Display - Az Apple Watch Series 5 elsőként kínálja azt a sokak által vágyott képességet, hogy az óra kijelzője mindig aktív legyen. Ez edzés közben igen praktikus, hiszen nem kell felemelni a kezünket annak érdekében, hogy lássuk a kijelző tartalmát, elég csak rápillantanunk.

Digitális iránytű - Az Apple Watch Series 5 beépített iránytűje révén mindig tudjuk, merre van észak, és a karunkról tudunk tájékozódni.

Nemzetközi segélyhívási lehetőségek - Az Apple Watch Series 5 veszélyhelyzeti hívásai immáron nem csak az adott országban, hanem a világ szinte minden országában elérhetővé vált.

Titánium és kerámia - Az Apple Watch Series 5 GSM + GPS verzióinál az Apple két régi-új anyagot mutatott be: az elegáns kerámia a második és harmadik szériánál is ismert volt, a titánium pedig a PowerBook G4 korszakból megkedvelt anyag, amely most az órában is elérhetővé vált. (A GSM változat extra képességei Magyarországon egyelőre nem használhatóak, de az óra beszerezhető. Erről boltunkban kaphat bővebb tájékoztatást.)

100% újrahasznosított alumínium - Az Apple speciális gyártási eljárása során a Mac mini és a MacBook Air után az Apple Watch Series 5 lett a következő termék, amely teljes mértékben újrahasznosított alumíniumból készül. Ez az alumínium az iPhone gyártásból származó, Series 7000 minősítésű, űrtechnikában használatossal egyenértékű alapanyag egyébként.

Az óra kiemelkedő képességei

Az akadásmentes használatot a nagy teljesítményű, Apple által tervezett S4 processzor biztosítja, amely 64-bites kétmagos CPU, beépített GPU-val kiegészítve, amely a dinamikus grafikus megjelenés kulcsa - az Apple Watch számlapjai között vannak különféle mozgó konstrukciók, amelyek igen látványosak, ám ennek ellenére a jól optimalizált működés jóvoltából nem merítik le az akkumulátort indokolatlanul gyorsan. Többek között ezen okból vette át az Apple a saját, integrált grafikus processzorainak fejlesztését.

A gyors processzor több egészség funkciónak is a hátterében áll: a gyorsulásmérő és a giroszkóp képes arra, hogy kétszer precízebben érzékelje az irányt, 32 G-erőt figyel, és nyolcszor gyakrabban elemzi a mozdulatokat. Ennek köszönhető például, hogy az Apple Watch Series 5 érzékeli, ha viselője a földre zuhan, és ha tartósabb ideig mozdulatlan marad, az óra önműködően képes életmentő segítséget hívni. Ez bekövetkezhet rosszullét miatt, vagy éppen a téli jeges úton, de egy nyári erdei kerékpáros kalandnál is. Ha az Apple Watch azt érzékeli, hogy viselője elesett, és bizonyos ideig - például egy percig - nem mozdul meg, akkor vészhívást tud kezdeményezni. Ez a képesség akár életmentő is lehet. Az Apple Watch emellett üzenetet is tud küldeni a megjelölt vészhelyzeti kontaktok számára. (Vészhelyzeti kapcsolatainkat az iPhone-on, a Health / Egészség alkalmazásban tudjuk beállítani, ha létrehozunk egy Medical ID / Egészségügyi azonosító profilt a telefonon.)

Az Apple Watch talán leglátványosabb újdonsága, amely az illetékes egészségügyi hivatalok ellenőrzésével és jóváhagyásával valósult meg, a Digital Crown / Digitális korona azon képessége, hogy ujjunk ráhelyezésével az óra képes EKG-t készíteni.

Az óra továbbá nap közben folyamatosan figyeli a pulzusunkat, és jelez, ha túl sokáig alacsony vagy éppen magas a pulzusszámunk. Az Apple Watch korábbi generációi számos életet mentettek már meg annak köszönhetően, hogy jeleztek, ha probléma van a szívverés kapcsán, például tartósan magas marad a pulzusunk, miközben egyébként nem mozgunk. Az óra olyan alkalmakkor is kijelzi a pulzust, mint aktív sportolás, így ha azt látjuk, hogy nagyon magas a szívverésünk értéke, akkor tarthatunk kis szünetet is.

Az Apple Watch Series 5 hátlapja fekete színű kerámiából és korundból (mesterséges zafírból) áll, amely révén a fémmel ellentétben nem szigetel, hanem átengedi a rádióhullámokat, így jobb a vezeték nélküli vétel - illetve a Magyarországon még nem kapható, de a nyugati világban népszerű GSM-képes változatok számára a térerő.

Az Apple Watch Magyarországon kétféle, GPS képességgel rendelkező modell formájában vásárolható meg: a külön jelölés nélküli Apple Watch alumíniumházas, a kimondottan sportolási igényekre szánt Apple Watch Nike+ különleges szíjakkal és óra témával emelkedik ki a sorból.

Az Apple Watch alumínium változata 7000 sorozatú eloxált alumíniumból készül, amely 60%-kal erősebb, mint a piacon lévő klasszikus alumíniumok. A precíziós szerszámokkal formált és polírozott alumínium házakat mikroszkopikus cirkónium gyöngyökkel kezelik, hogy kellemes, szaténos érintést kölcsönözzenek. Az alap változat az iPhone modellekre emlékeztető módon ezüstszürke és asztroszürke, illetve arany színekben elérhető - mindegyik modell alumínium alapú, eloxált színezéssel.

Az Apple Watch megjelenése mellett annak felhasználói felülete nyújtja a következő különleges élményt. Az üzembe helyezés meglepően egyszerű - erről egy külön cikkünk számol be. Az Apple úgy alkotta meg a watchOS rendszerét, hogy az amellett, hogy önálló, remek kiegészítője legyen az iOS rendszernek is. Az Apple Watch működése úgy teljes, ha közben az iPhone modellel is együttműködik: jópár alkalmazás az iPhone képességeit veszi igénybe, például rajta keresztül kér le információkat az internetről, vagy az iPhone méréseit, adatait jeleníti meg. Vannak vezérlő alkalmazások, amelyek az iPhone Bluetooth 5.0 képességeire építve teszik lehetővé a karról történő irányítást. És vannak persze olyan alkalmazások, amelyek az iOS-től teljesen függetlenül, az óra hardveres képességeit aknázzák ki.

Ez utóbbi körbe tartozik például az Activity alkalmazás, amely segítségével újszerű módon tarthatjuk számon a testmozgásunkat, és folyamatosan edzében tarthatjuk magunkat, odafigyelhetünk arra, hogy napi szinten kellő testmozgás érje a szervezetünket, ezáltal egészségesebben élhessünk. Ennek célirányos kiegészítése a Workout / Edzés alkalmazás, amelyben dedikált sportolási típusok közül válogatva tudjuk garantálni az Apple Watch pontosabb mérését. Az óra képes arra, hogy a szívverésünket figyelve elemezze a különböző mozgások kalória értékeit, illetve az Apple Watch Series 4 légnyomásmérővel is rendelkezik annak érdekében, hogy a mozgás során a magasságot is precízen tudja figyelni. A síelők és hódeszkások számára ez különösen előnyös, hiszen a korábbiaknál sokkal pontosabban mérhető az elégetett kalóriák száma. Sőt, a watchOS jelen változata már olyan műfajt is támogat, mint a jóga.

A mozgást különféle kihívások, illetve megosztási funkciók ösztönzik, így barátainkkal, kollégáinkkal összemérhetjük a teljesítményünket. Az Apple Watch Series 5 és a watchOS 6 képes arra, hogy önműködően érzékelje az edzéseket, vagyis a legkényelmetlenebb feladat, az edzés program elindítása több esetben magától lezajlik például futás vagy gyaloglás esetén. Ez precízebb méréseket tesz lehetővé a mozgásaink során.

Az Apple Watch beállítása során egyébként az iOS alatt futó alkalmazás felkínálja, hogy szinkronban tartsa az órán lévő alkalmazásokat az iOS eszközeink alkalmazásaival. Vagyis ha egy iOS alkalmazásnak van watchOS változata, akkor automatikusan települ az órára.

Az Apple Watch működésének alapja az érintőkijelző, amely ráadásul Force Touch képességgel is rendelkezik, vagyis képes különbséget tenni a különböző tapintások ereje között. Az oldalán egy klasszikus gomb mellett található a fő analóg kiegészítője: a digitális korona. Ez a benyomható és tekerhető gomb tartogat minden olyan funkciót, amely teljessé teszi a használat tökéletes élményét.

Különleges megoldás, de több és több Apple eszközben jelenik meg a Taptic Engine nevű kiegészítő, amely finom rezgéseket képes kelteni a Force Touch kijelző használatakor. Az Apple Watch ezt használja az értesítések beérkezésekor, de például hívásnál vagy ébresztésnél is ezzel jelez. Az Apple nagyon komolyan ügyelt arra, hogy az Apple Watch ne adjon ki kellemetlen hangokat, ezért igen finomakat csipog, amennyiben a hívásokat rajta keresztül fogadjuk, csengőhangja visszafogott, de jól azonosítható és rezgéssel párosul.

Az Apple Watch hazai környezetben való használata során előnyös vonása, hogy az iPhone révén képes beszédfelismerésre, így rajta keresztül válaszolhatunk diktálás formájában egy üzenetre, illetve a jópár előre definiált válaszból is válogathatunk egy-két bökéssel. Amennyiben a beszédfelismerés nem sikeres, a hangot lehetőség van fájlként elküldeni.

Típusok és vásárlás

Apple Watch Series 5 40 mm-es órák

Apple Watch Series 5 44 mm-es órák

Apple Watch Series 5 Nike+ 40 mm-es órák

Apple Watch Series 5 Nike+ 44 mm-es órák

Apple Watch Series 5 GSM + GPS 40 mm alumínium órák

Apple Watch Series 5 GSM + GPS 44 mm alumínium órák

Apple Watch Series 5 GSM + GPS 40 mm nemesacél órák szilikon szíjjal

Apple Watch Series 5 GSM + GPS 44 mm nemesacél órák szilikon szíjjal

Apple Watch Series 5 GSM + GPS 40 mm nemesacél órák milánói lánc szíjjal

Apple Watch Series 5 GSM + GPS 44 mm nemesacél órák milánói lánc szíjjal