Apple Watch SE

Az Apple Watch legjava verhetetlen áron! Vízálló fitnesz kiegészítő a névjegynek számító megjelenéssel és kijelzővel.

Indulóár: bruttó 99 990 Ft-tól


Az Apple 2020. őszén bemutatott egy olyan Apple Watch készüléket, amely az olcsóbb kategóriában nem az előző széria valamelyik tagját kínálja, hanem felvonultat számos aktuális megoldást, ám mégis költséghatékonyabb befektetés, ha valaki főként sportolásra és mozgásra keres Apple Watch készüléket, és nem szeretné a szívműködését és teste egyéb belső paramétereit figyelni. Az Apple Watch SE magában foglal minden fontos fitnesz funkciót, amelyet az órában kedvelünk, de jóval kedvezőbb áron.

Az Apple Watch SE iránt érdeklődők számára a legfontosabb kérdések, hogy mit tud ez a típus, amit drágábbik társa, és mi az, amit nélkülöz. 

Processzor - Az Apple Watch SE az Apple kétmagos, 64-bites S5 típusú SiP (System-in-a-Package) megoldását használja, kiegészülve a W3 vezeték nélküli chippel. (Az Apple Watch Series 6 ezzel szemben S6 processzort tartalmaz, és magában foglalja az U1 segédchipet is.)

Fitnesz képességek egészségügyi extrák nélkül - Az Apple Watch SE olyan felhasználóknak készült, akik adnak az egészséges életmódra, de nem aggódnak egészségükért vagy nem az Apple Watch termék képességeivel figyelik meg az életjeleiket. Az Apple ezért ebből a típusból kihagyta az új véroxigénszint mérőt, illetve az EKG funkciót. A termék képes pulzust figyelni és rendelkezik esés érzékelővel is, ám sokkal inkább a mozgásban gazdag életünk segédeszköze, mint testünk állapotának megfigyelője.

Ezen fő hardveres eltérések ismeretében máris könnyebben dönthetünk, hogy kívánunk-e EKG-t mérni az óránkkal, vagy inkább zenét hallgatunk róla bárhol sportolás közben. 

Az Apple Watch SE nagyszerű megoldás nem csak az életerős, aktívan sportoló felhasználók számára, de ideális lehet akkor is, ha gyermekünk részére vásárolunk fitnesz kiegészítő órát. A fiatalabb generációra nem jellemző még, hogy naponta szeretne EKG-t nézni vagy érdekli a véroxigénszint, viszont értékesnek talál minden olyan funkciót, amelyet az Apple Watch SE biztosít. 

Az Apple Watch SE azt a fényes és mindig aktív Retina kijelzőt tartalmazza, amelyet az Apple Watch Series 6 is, vagyis olyankor is jól látszik a számlap, ha erős a napfény, de nem szeretnénk vagy nem tudjuk felemelni a kezünket, mert mondjuk biciklizünk vagy tornázunk, és csak más szögből tudunk odapillantani. 

Fitnesz = Egészség

Az Apple Watch SE folyamatosan figyeli a mozgásunkat: aktivitásmérő megoldásai figyelik, hogy egy adott órában mozogtunk-e, felálltunk-e pár lépést megtenni, és motiválnak, hogy teljesítsük az ezzel kapcsolatos célkitűzéseinket. Az Activity / Tevékenység alkalmazás felületén kék kör mutatja, hogy a 12 órás célból mennyiben mozogtunk legalább egy picit, piros kör szimbolizálja a napi aktívan elégetni kívánt kalóriánknak megfelelő mozgásunk arányát, valamint zöld kör mutatja a sportolással, aktív testmozgással töltött időt. Ezek a mozgás gyűrűk azok, amelyek bezárására az óra biztat. Hogy éppen aktívan mozgunk-e, azt az Apple Watch szenzorai állapítják meg: egyrészt haladásunk sebessége, csuklónk különböző mozdulatai segítenek ebben, hiszen a gyors gyaloglásnál, futásnál, úszásnál jellegzetes mozdulatokat teszünk, így az óra néhány perc után magától rá is kérdez, hogy edzést végzünk-e, még akkor is, ha manuálisan nem indítottuk el a tevékenységünket. Másrészt a szívünk működéséből, annak erőteljesebb pulzusszámából is következtetni tud arra, hogy éppen erősebb igénybevételnek van kitéve a szervezetünk. 

Az Apple Watch SE e területen tökéletes társ az edzésben. A tevékenységek figyeléséről és az edzésekről egy külön oldalon olvashat részletesebben. 

Az Apple karóráinak alapvető funkciója, hogy figyelnek a szívműködésre: a szapora vagy lassú szívverés, illetőleg a szívritmuszavar figyelése fontos és akár életmentő jelzés lehet. Az Apple Watch számos esetben mentett már életet csupán azzal, hogy jelezte a viselőjének, hogy egy edzés után már nyugalmi időpontban még mindig magas maradt a pulzusa. 

Szintén életmentő az esés érzékelés, amely akár automatikusan képes segélyt hívni, ha az óra viselője nem reagál: Az Apple Watch SE érzékeli, ha hirtelen esés történik, és ilyenkor a kézen jelzéseket, rezgést ad le, hogy ezzel vizsgálja, hogy a viselő eszméleténél van-e. Amennyiben nem kap választ, segítséget hív. A veszélyhelyzetben egyébként az oldalsó gomb hosszú nyomva tartásával is mód van segélyhívás indítására.

További előnyös paraméterei, hogy érzékeli a háttérzajt, és képes jelezni, hogy hagyjuk el a helyszínt, elkerülendő a halláskárosodást. Praktikus eleme az iOS Health / Egészség alkalmazásával összefüggésben működő cikluskövetés funkció, amely révén a hölgyek és figyelmes partnerük nyomon követhetik a menstruációs ciklusok alakulását. 

Telefon és walkie talkie

Az Apple Watch az iPhone készülék közelében képes arra, hogy hívásokat fogadjon, legyenek azok GSM vagy FaceTime hívások. (Külső alkalmazások, mint a Viber vagy Messanger szintén támogatják az Apple Watch-ra történő hang továbbítást.) Az Apple Watch felületén fogadhatjuk a hívásokat, és számos élethelyzetben végrehajthatjuk úgy a beszélgetést, hogy magát az iPhone-t a kezünkbe vennénk. Ilyenkor az óra alsó részén lévő mikrofon és hangszóró van a segítségünkre - utóbbi kihangosítóként működik, tehát ez a beszélgetési típus inkább otthonunkba vagy kerékpározás közben lehet előnyös. 

Az Apple Watch SE GSM képességgel is rendelkező verziói segítségével akkor is mód van telefon vagy FaceTime beszélgetésre, ha az iPhone nincsen a közelünkben: ilyenkor az óra maga csatlakozik a szolgáltató hálózatára, és történik meg a kapcsolatfelvétel. Természetesen nem szükségszerű a kihangosított beszéd: egy AirPods vagy AirPods Pro vezeték nélküli fülhallgatóval az Apple Watch is együtt használható telefonálásra. 

A watchOS egyik jópofa funkciója az internet alapú Walkie Talkie mód, amely révén ismerőseinket, közeli kapcsolatainkat érhetjük el, és úgy beszélhetünk velük, mint a klasszikus rádiós távbeszélővel a telekommunikáció hőskorában. Ez a típusú beszélgetés olyankor praktikus, ha nem szeretnénk telefonhívást kezdeményezni, de szeretnénk üzeneteket váltani. Például egy csoportos túra esetén a szétszakadó csapat elejének egy tagja egyeztethet a hátul kullogókkal, hogy merre járnak, de egy családtag is kiszólhat a garázsban bütykölő nagyapának, hogy készen van az ebéd, és szíveskedjen befáradni. 

Mindezen funkciók egyszerűen a karunkról működnek az Apple Watch segítségével.

Apple Watch SE 40 mm modellek (alumínium tokkal)

Apple Watch SE 40 mm alapmodellek

Részletes technikai paraméterek

Magasság: 40 mm
Szélesség: 34 mm
Mélység: 10,4 mm
Tok tömege: 30,5g
Tok tömege (GPS + GSM): 30,5g