Bolt: 1077 Budapest, Rottenbiller utca 38.
Nyitva: hétfőtől-péntekig, 11-19 óra
Elérhetőség: ijoe@ijoe.hu
0670.2650784
(Boltunk telefonon nyitva tartási időben elérhető; 11-19ó.)
Termékkategóriák

• Akkumulátorok
• Fül- és fejhallgatók
• Billentyűzetek
• Biztosítás
• Elgato termékek
• FiiO termékek
• Griffin termékek
• Használt Mac
iPad kellékek
iPhone kellékek
• iPod kiegészítők
• Hangszórók
• Kábelek, átalakítók
• Mac kiegészítők
• Memóriák (RAM)
• SSD meghajtók
• Számlázóprogram
• Táskák, tokok
• Tisztítósprék
• Töltők Mac-hez
• WiFi termékek
Mac kiegészítők > Sonnet Tempo SSD és Tempo SSD Pro Plus PCI-Express szilárdtest meghajtó megoldások

A Sonnet Tempo SSD és Tempo SSD Pro termék kettő felhasználói sémára kínál kitűnő megoldást: Az egyik lehetőség, hogy valaki régebbi generációs, szürke házas Mac Pro géppel rendelkezik, amelynek SATA csaltakozói lassúak, cserébe van gyors PCI Express foglalata, amely remek adottság SSD-k elhelyezésére. A másik lehetőség pedig, hogy - például az új, fekete házas Mac Pro modellre való frissítés nyomán - Thunderbolt alapú külső PCI Express foglalatot használunk, amelyben van még szabad hely, és ésszerű megoldás egy akár 2 x 1000 GB szilárdtest meghajtót tartalmazó, PCI Express gyorsaságú tároló megoldást kialakítani a professzionális kártyáink társaságában. A következőkben összefoglaljuk a két felhasználói séma lehetőségeit.

Ultragyors tárhely a korábbi Mac Pro modellek belsejében PCI Express alapon
Az ultragyors PCI Express szilárdtest meghajtók használata korábban integrált, egyedi modulokra épülő, emiatt horror költségű termékek megvásárlását jelentette. A Sonnet a piacon elsőként adott ki olyan terméket, amely kedvező irányba változtat ezen a gyakorlaton, és költséghatékony szilárdtest meghajtó bővítést teszt lehetővé a korábbi generációs Mac Pro modellek felhasználói számára úgy, hogy a négy SATA hely érintetlen marad, tehát ott négy darab 6 TB-os merevlemezt is elhelyezhetünk, vagy akár négy másik szilárdtest meghajtót.

A Sonnet Tempo SSD egy rendkívül jól átgondolt, régóta tátongó piaci rést betöltő termék a régebbi Mac Pro tulajdonosok számára. A klasszikus, nagy méretű szürke Mac Pro modellek (mint a bal felső illusztráción) merevlemez foglalatai SATA II szabványúak, azaz maximális sebességük 3 Gb/s, amely napjaink gyors SSD-i mellett már szűkösnek mondható, hiszen a legtöbb szilárdtest meghajtó, mint a Crucial M550 sorozat is, már a SATA III tempók felső harmadát ostromolják. A 2008-tól piacra került Mac Pro munkaállomásokban (MacPro3,1; MacPro4,1; MacPro5,1) lévő PCI Express 2.0 16 csatornás foglalat azonban rendkívül gyors, kétirányú, irányonként 8 GB másodpercenkénti átvitelt kínáló csatlakozó, amely bőséggel elegendő arra, hogy kiszolgáljon egy szilárdtest meghajtót.

A Sonnet Tempo SSD nevű PCI-Express x2 kártyára egyszerűen rá tudjuk tenni a már meglévő, vagy külön megvásárolt, márkaszabadságot nyújtó meghajtónkat, vagy a mellékelt kiegészítő kerettel ebből akár kettőt is. A megoldás révén a kártya akár 660 MB/másodperc átviteli sebességet nyújt, amely rendkívül vonzó a kreatív szakembereknek, és a Mac Prótól még több sebességet elváró felhasználóknak. Az SSD-n tárolt filmeket nagyobb processzorerő felhasználásával tudja elérni és feldolgozni a Final Cut Pro, a fotóink villámgyorsan elénk tárulnak és valós időben megjelennek a módosítások az Aperture-ben, hiszen egyik program esetén sem kell a processzornak a lemez meghajtóra várnia. A Sonnet Tempo SSD egy vagy két szilárdtest meghajtóval használva akár külön-külön meghajtókat alakíthat ki a videók és fotók számára, de vonzó lehet sok sávval dolgozó zenészek részére is.


A Sonnet megoldása révén nincsen szükség a Mac Pro akár RAID tömbökbe szervezett négy SATA meghajtójának megbolygatására a gyorsulást hozó bővítéshez, hanem lehetőségünk van egy teljesen új fejezetet nyitni a nagyobb teljesítményű adattárolás és hozzáférés terén. Vagyis optimális esetben például a négy SATA II helyen lehet négy darab nagy kapacitású, gyors merevlemez vagy szilárdtest meghajtó, míg a PCI Express foglalatban további két SSD foglalhat helyet, így összesen 24 TB merevlemez + akár 2 TB SSD, vagy 4 TB SSD + 2 TB SSD tárhely kombinációkat alakíthatunk ki a szürke házas Mac Pro munkaállomásban. A legelvadultabb teljesítményhajhász felhasználók akár a második optikai meghajtó SATA II kábelét is alkalmazhatják arra, hogy például a rendszer onnan induljon, és a felsorolt tárhelyeken csak a munkához kellő tartalmak legyen RAID tömbökben. (Rendszer indítást a Sonnet Tempo SSD és a Sonnet Tempo SSD Pro Plus a MacPro3,1; MacPro4,1 és MacPro5,1 modellek esetén támogat, tehát PCI Express 2.0 foglalatok esetén! A régebbi MacPro1,1 és a MacPro2,1 nem támogat rendszerindítást.)

A Sonnet Tempo SSD alap kialakításában egy szabványos, 2,5 hüvelykes szilárdtest meghajtó befogadására van kialakítva, de rajta van egy második meghajtó fogadására alkalmas SATA III port is. Ezt úgy tudjuk használni, hogy a csomagban lévő kiegészítő keretet felcsatoljuk, csavarokkal rögzítjük, ezzel lehetőséget adva a második port használatára. A Sonnet megoldása akár indítólemez behelyezését is felkínálja, vagyis az SSD révén a Mac Pro gyorsabban indul és gyorsabb virtuális memóriát használ, látványos ugrást produkálva a teljesítmény terén.

Sonnet Tempo SSD egy Sonnet Echo Express foglalatban, külső Thunderbolt házban
Az Apple 2011-ben kezdte el széles körben minden Mac-en alkalmazni a Thunderbolt foglalatot, az Intel által fejlesztett bámulatosan gyors, kis méretű és sokoldalú csatlakozófelületet. 2013-ban ennek új, kétszer gyorsabb, Thunderbolt 2 változatát is bemutatta a cég. Ennek előnye, hogy a korábban elérhető külső adatkapcsolatok többszörösét nyújtja, ráadásul két irányban, hat eszköz láncba kapcsolásának lehetőségével. A Thunderbolt kapu kétirányú 10 Gb/s, a Thunderbolt 2 kapu kétirányú 20 Gb/s átviteli sebességet kínál.

Nem váratott magára sokáig a Sonnet, amíg bemutatta a Thunderbolt alapú külső PCI Express 2.0 megoldását, a Sonnet Echo Express termékvonalat. Ennek jóvoltából a Thunderbolt meggyőző sávszélességét használva van módunk sokféle professzionális PCI Express kártyát a Mac-hez kapcsolni. Ezáltal olyan lehetőségek nyílnak meg egy MacBook Pro, iMac, Mac mini vagy MacBook Air használata során, amelyek korábban csak a belső bővítési opciókat kínáló Mac Pro felhasználói számára voltak elérhetőek. A Mac Pro 2013-ban bemutatott új változata révén a PCI Express alapú bővítés a Mac termékvonalon egyértelmű és végleges külső irányt kapott, így a Sonnet Echo Express egy alapvető beruházás azok számára, akik valamilyen professzionális kártyát kívánnak használni a Mac mellé.

A Sonnet Echo Express ház három darab PCI Express 2.0 foglalatot tartalmaz. Ennek jóvoltából meglévő kártyáinkat újra tudjuk hasznosítani az új Mac Pro munkaállomással, vagy akár csúcs teljesítményű MacBook Pro gépünkkel. A Sonnet Tempo SSD használata céljából nyilván nem racionális megoldás egy Sonnet Echo Express beszerzése, de ha más kártya vagy kártyák miatt amúgy is szükségünk van egy külső PCI Express foglalatra, és abban esetleg marad egy szabad hely, akkor ideális felhasználási opció lehet az üresen maradt helyen a Sonnet Tempo SSD beszerelése. Erre akár két Crucial M550 1000 GB-os SSD-t is szerelhetünk, és ultragyors, megbízható, rendszerindításra is alkalmas külső tárhely áll a rendelkezésünkre, akár a Final Cut Pro alkalmazásban való forrásanyag használatra is. Ebben a felhasználási módban kimondottan ésszerű beruházás lehet a Sonnet Tempo SSD, amely a Thunderbolt kapu révén meggyőző sebességet is képes nyújtani.

Bővebben a Sonnet Tempo SSD kártyáról
A Sonnet Tempo SSD támogatja az OS X szoftveres RAID megoldásait, AHCI megfelelősége révén pedig meghajtóprogramok telepítése nélkül, natívan felismeri a rendszer. Támogatja és az operációs rendszernek átadja az SSD-k SMART öndiagnosztikai információit.

A Sonnet az egység firmware-jét frissítve immáron azt is lehetővé teszi, hogy az OS X operációs rendszer induljon róla. Ráadásul ez a funkció működik akkor is, ha a Sonnet Tempo SSD a régebbi Mac Pro belsejébe van beépítve, vagy egy újabb géphez Thunderbolt alapú foglalaton - például Sonnet Echo Express eszközben elhelyezve - csatlakozik.

(A csomag tartalmaz továbbá egy dupla nyílású, BNC csatlakozókkal felszerelt előlapot is a RED Rocket renderkártyák számára, vagyis a Sonnet Tempo használata nem zárja ki a RED dupla magasságú kártyájának használatát.)
(Bővebben a RED brutális teljesítményű videó kódoló kártyájáról…)

A Sonnet Tempo SSD megrendelhető az iJoe.hu-tól.
Ára: 28.346 forint+áfa (bruttó 36.000 Ft)
Tipikusan raktáron, készlethiány esetén 5-8 napos szállítással elérhető. A termékre 1 év garanciát biztosít a gyártó.

(A feltüntetett írási és olvasási sebességek Mac Pro munkaállomás esetén érvényesek. Részletes írási és olvasási adatok a lap alján találhatók.)

Mi lehet jobb a villámgyors SSD tárhelyeknél? Még gyorsabb SSD tárhelyek! A Sonnet bemutatja a Tempo SSD Pro Plus termékét, amely ráadásul eSATA portokkal is kiegészül, hogy gyors külső tárhelyek csatlakoztatását is lehetővé tegye a teljesítményigényes Mac felhasználók számára.

A Sonnet Tempo SSD Pro tovább fokozza, amit költséghatékony testvére megtestesít: PCI-Express 2.0 x4 technológiája révén a szoftveres RAID0 tömbök esetén akár 960 MB másodpercenkénti adatátvitelt képes elérni, amely brutális erőt képvisel a Final Cut Pro X videófeldolgozás vagy a soksávos Logic produkciók szerkesztése közben, de gigantikus méretű RAW képeink betöltődésére sem kell várni az Aperture-ben.

A Sonnet Tempo SSD Pro Plus kártya alap kiszerelésben két foglalatos, teljes hosszúságú kártya, tehát szemben a Tempo SSD-vel nem szétcsavarozható, különálló második SATA III helye van, hanem mindkét 6 Gb/s átvitelű SATA III foglalata alapból használható.

Természetesen a Sonnet Tempo SSD Pro Plus is támogat mindenféle szolgáltatást, amit kisebb testvére: SMART diagnosztika, (rendszerindítás Thunderbolt kapcsolat esetén, és korábbi Mac Pro modellbe beépítve), szoftveres RAID tömbök, és szintén AHCI megfelelőségű, tehát meghajtóprogram nélkül felismeri a Mac Pro. (Az SSD-ket a Disk Utility / Lemezkezelő program segítségével tudjuk formázni.)

A kártya további extrája, amiért a Plus jelzőt megkapta, hogy rajta két darab külső eSATA csatlakozó is helyet kapott, amely nagy kapacitású merevlemezek csatlakoztatására kínál lehetőséget. Az eSATA egy olcsónak számító szabvány az iparágban, amelyet olyan cégek alkalmaznak, mint a profi kamerákat gyátó RED, vagy éppen maga a Sonnet, de a LaCie több termékén is megtalálható ez a Mac alatt csak adapterrel elérhető foglalat. Az eSATA révén nagy kapacitású olcsó tárolókat is könnyedén a Mac-hez kapcsolhatunk, és nem kell külön adaptert vásárolni, mivel a gyors SSD-inket tartalmazó foglalat ilyen képességgel is rendelkezik.

A Sonnet Tempo SSD Pro megrendelhető az iJoe.hu-tól.
Ára: 82.667 forint+áfa (bruttó 105.000 Ft)
Tipikusan raktáron, készlethiány esetén 5-8 napos szállítással elérhető. A termékre 5 év garanciát biztosít a gyártó.

(A feltüntetett írási és olvasási sebességek Mac Pro munkaállomás esetén érvényesek. Részletes írási és olvasási adatok a lap alján találhatók.)

A Sonnet Tempo SSD termékcsalád kiváló kiegészítője a Mac Pro munkaállomásoknak, de használható bármely Thunderbolt csatlakozós Mac mellé az Echo Express külső PCI-Express foglalatban, illetve Mac mini vagy Mac mini szerver mellé az xMac mini Server termékben. Ezeknek a Thunderbolt alapú megoldásoknak elég nagy a sávszélessége ahhoz, hogy a szilárdtest meghajtók natív sebességét nyújtsák olyan gépeken, amelyek egyébként nem rendelkeznek PCI-Express foglalattal.
Bővebben a Sonnet Echo Express termékről…
Bővebben a Sonnet xMac mini Server termékről…

Részletes írási és olvasási sebesség adatok a Sonnet mérései nyomán


Egy SSD (Mac Pro)
Tempo SSD Pro
Tempo SSD

Egy SSD (Thunderbolt)
Tempo SSD Pro
Tempo SSD

Két SSD (Mac Pro)
Tempo SSD Pro
Tempo SSD

Két SSD (Thunderbolt)
Tempo SSD Pro
Tempo SSD

Olvasási sebesség
500 MB/s
500 MB/s

Olvasási sebesség
460 MB/s
460 MB/s

Olvasási sebesség
960 MB/s
700 MB/s

Olvasási sebesség
940 MB/s
700 MB/s


Írási sebesség
420 MB/s
420 MB/s

Írási sebesség
330 MB/s
330 MB/s

Írási sebesség
850 MB/s
610 MB/s

Írási sebesség
730 MB/s
540 MB/s
 


Rendszerkövetelmények:
Mac Pro asztali munkaállomás modelljeinek valamelyike: MacPro1,1; MacPro2,1; MacPro3,1; MacPro4,1; MacPro5,1, vagy más elnevezéssel Mac Pro; Mac Pro (8-core); Early 2008; Early 2009; Mid 2010; Mid 2012.
Mac OS X 10.6.8 vagy újabb, OS X Lion, OS X Mountain Lion; OS X Mavericks; OS X Yosemite
Szerver operációs rendszerrel kompatibilis hardver
Figyelem! Az OS X rendszer indítását csak a MacPro3,1, a MacPro4,1 és a MacPro5,1 modellek támogatják. A régebbi gépek ezt a funkciót NEM támogatják! [Early 2008; Early 2009; Mid 2010; Mid 2012]

vagy
xMac mini Server Thunderbolt 2 alapú 1U foglalat

vagy
Bármely Thunderbolt vagy Thunderbolt 2 csatlakozós Mac (Mac mini, iMac, MacBook Air, MacBook Pro, Mac Pro)
Sonnet Echo Express Thunderbolt alapú külső PCI Express foglalatTermékeink a Sonnettől:
Sonnet Tempo SSD és Tempo SSD Pro PCI-Express SSD foglalat
Sonnet Allegro USB 3 PCI Express kártya
Sonnet ExpressCard|34 USB 3 kártya
Sonnet Allegro FireWire 800 PCI Express kártya
Sonnet Echo Thunderbolt ExpressCard|34 adapter
Sonnet Echo Thunderbolt ExpressCard Pro 5 Gbps adapter
Sonnet ExpressCard|34 kvaud USB elosztó kártya
Sonnet Tempo SATA Pro ExpressCard|34 eSATA kártya
Sonnet Allegro PCI Express-es FireWire 400 kártya
Sonnet Tango ExpressCard|34 FireWire 400 kártya
Sonnet ExpressCard|34 FireWire 800 kártya
Sonnet FireWire 400-800 átalakító
Sonnet ExpressCard|34 memóriakártya író/olvasó
Sonnet D400Q asztali és R400Q 1U rack tárhely rendszer

 
 

ÁSZF; Vásárlási, fizetési és garanciás információk | Környezetvédelmi irányelvek
©2001-2018. iJoe.hu Apple Authorised Reseller
 
 
  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. VII. Rottenbiller utca 38. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu