Bolt: 1052 Budapest, Galamb utca 5.
Nyitva: hétfőtől-péntekig, 11-19 óra
Elérhetőség: ijoe@ijoe.hu
0670.2650784
(Boltunk telefonon nyitva tartási időben elérhető; 11-19ó.)
Termékkategóriák

• Akkumulátorok
• Fül- és fejhallgatók
• Billentyűzetek
• Biztosítás
• Elgato termékek
• FiiO termékek
• Griffin termékek
• Használt Mac
iPad kellékek
iPhone kellékek
• iPod kiegészítők
• Hangszórók
• Kábelek, átalakítók
• Mac kiegészítők
• Memóriák (RAM)
• SSD meghajtók
• Számlázóprogram
• Táskák, tokok
• Tisztítósprék
• Töltők Mac-hez
• WiFi termékekBár a professzionális jelző az évek alatt elcsépeltté vált, egyes gyártók képesek olyan kifinomult és célirányos igényekre reagáló termékeket alkotni, amelyek joggal viselhetik e megkopott előtagot. Ilyen tárhely eszközöket gyárt a Sonnet Technologies, amely mind a gigantikus kapacitású SAN rendszerekre, mind pedig a kisvállalkozások és szabadúszó kreatív műhelyek adattárolására kínál vonzó megoldást - bámulatos elérési időkkel. A Sonnet asztali megoldásainak csúcsát a Fusion DX800RAID nevű termékvonal képezi, amely nyolclemezes, sokféle RAID opciót kínáló, valóban profi megoldás az adattárolásra és elérésre.

A nyers hardver jellemzők
A Sonnet Fusion DX800RAID tárhely rendszerek kétféle kivitelben elérhetőek: a Mac Pro munkaállomások számára PCI Express kártyával kiegészülve, a Mac mini, iMac, MacBook Air és MacBook Pro felhasználók számára pedig Thunderbolt foglalatba csomagolt PCI Express kártyával kiegészülve. A Sonnet az iparágban szabványos ultragyors SAS elosztót alkalmazza, amely a SATA és a SCSI tárhely csatolók pozitív tulajdonságainak ötvözete, amely kiválóan alkalmas a nyolc darab SATA III lemezt befogadni képes ház kiszolgálására. Sőt, az egység hátoldalán lévő szabad mini-SAS csatoló révén további egységek is kapcsolhatók a rendszerhez, vagyis a tárhely megoldás növelhető. A mini SAS csatolóhoz a piac vezető gyártójának, az ATTO cégnek a vezérlője tartozik, amely egy PCI Express 2.0 x8 kártya formájában kerül a rendszerünkbe. A Mac Pro felhasználók szabad PCI Express 2.0 foglalatukba szerelhetik ezt a kártyát, amely a villámgyors adatforgalom kulcsa, a többi Thunderbolt csatlakozós Mac tulajdonosa pedig az esetleg meglévő Sonnet Echo Express házában kereshet helyet a kártyának, vagy a Thunderbolt kiadást vásárolva eleve olyan rendszerhez juthat hozzá, amely egy külső, Thunderbolt csatlakozós dobozban tartalmazza a RAID vezérlő kártyát a mini SAS csatlakozókkal.

A Sonnet Fusion DX800RAID tárhely rendszer akár 870 MB/másodperc olvasási és 880 MB/másodperc írási sebességet képes elérni egymaga, és 1 GB/másodperc feletti adatokat, ha további bővítő rendszer van hozzá csatlakoztatva. A garantált sávszélességtől természetesen a valós adatok eltérhetnek: a Sonnet az AJA Kona mérő szoftverének használatával tömörítetlen 10-bites 1080 4:4:4 nagy felbontású videóanyagokat másolva 1100 MB/másodperc olvasási és 1000 MB/másodperc írási sebességet mért, vagyis a gyárilag garantáltnál gyorsabb tempó is elérhető volt - a mini SAS és a PCI Express 2.0 x8 kínálta sávszélesség elegendőnek bizonyul ehhez.

Ami még fontos, hogy az átviteli sebesség értékek folyamatos mérések során fenntartható adatok, vagyis nem egy-egy csúcsértéket képeznek sokkal lassabb átlag mellett. A Sonnet az ATTO Technologies úgynevezett Advanced Data Streaming technológiáját alkalmazza a RAID vezérlőben, amely egyenletes nagy teljesítményt nyújt, amely kulcs fontosságú egy többsávos, képkocka elejtés nélküli videó feldolgozásnál. A rendszer így magabiztosan képes egy tömörítetlen 10 bites 1080 4:4:4 nagy felbontású sávot beolvasni akadás nélkül, vagy akár több ProRes 422 sávot, és jópár 8-bites 1080 HD, DV, HDV és DVCPRO sávot is.

RAID szintek rugalmas igényekre szabva
Az adatok biztonsága egy tárhely rendszer esetén az egyik legfontosabb szempont - legalább olyan fontos, mint a gyorsaság vagy a bővíthetőség. A professzionális környezetekben az adatveszteség nem megengedhető, ugyanakkor az is fontos szempont, hogy egy lemez meghibásodásakor ne álljon le az élet, miközben a RAID tömb újraépíti magát. Éppen ezért a Sonnet többféle professzionális megoldást kínál a Fusion DX800RAID felhasználói számára: az egyik ilyen a RAID4 (DVRAID), RAID5 és RAID6 szintek támogatása. Hogy milyen redundanciát választunk, azt már a formázáskor tudnunk kell, így érdemes tájékozódni ezekről előzetesen. A redundancia lényege, hogy ha egy vagy két lemez (RAID6) tönkremegy, nem vesznek el az adataink, mert a rendszer bizonyos lemezeket biztonsági mentésre használ. Azaz egy 32 TB-os tárhely rendszerre nem 32 TB adatot tudunk másolni, csak mondjuk 20 TB-ot, cserébe azonban ha az egyik 4 TB merevlemez elromlik, akkor nem kell búcsút mondanunk a rajta tárolt adatoknak.

A Sonnet Fusion DX800RAID tárhely rendszer az ATTO Technologies DriveAssure technológiáját használja a tároló alkotóelemeinek megfigyeléséhez, amely nyomon követi a lemezek teljesítményét, azok esetleges hibás blokkjait és SMART jelentéseit, és amint hibát észlel, azt igyekszik kiszűrni - például a hibás lemezterületet kivonja a használható területből -, illetve különféle értesítéseket is végrehajt, akár emailt küld a megadott címre, hogy azonnal értesüljön a felhasználó vagy a rendszergazda arról, hogy egy lemezzel baj van.

A DriveAssure többletet is nyújt: ha egy lemez tönkremegy, a RAID rendszerek normális működése, hogy kivonják azt a tömbből, és újraépítik az adatokat egy másik lemezre. Ha ebben a folyamatban tönkremegy még egy lemez, ami nem elképzelhetetlen jelenség, a RAID rendszerek többsége felmondja a szolgálatot. A Sonnet megoldása nem ismeri ezt a problémát: ha a lemez csak belassul, és ez akadályozza a RAID rendszer megfelelő működését (könnyű hiba), akkor nem engedi szétesni a RAID tömböt, hanem segít a mentés végrehajtásába, és a tömb helyreállításában. Amennyiben a lemez teljesen tönkremegy, és a RAID tömb szétesik (súlyos hiba), akkor a DriveAssure képes a szétesett tömb meglévő adattartalmát elérhetővé tenni a felhasználó vagy a rendszergazda számára, hogy az át tudja az adatokat mozgatni egy másik RAID tömbre.

A Sonnet Fusion DX800RAID természetesen támogatja a RAID0 és RAID1 opciókat is, illetve ezek kombinációját, a RAID10 megoldást. A RAID0 esetén semmilyen redundancia nincsen, míg a RAID1 a tárhely 50%-át a másik 50% duplikálására használja. A RAID0 a biztonsági védettség okán, a RAID1 pedig relatíve lassúsága miatt nem elterjedt megoldást a professzionális környezetekben. A RAID1 és RAID10 olyan esetben lehet hasznos, ha kritikus szempont az, hogy az adataik 100%-ban visszaállíthatóak legyenek egy-egy lemez meghibásodásakor.

Fontos képesség még az úgynevezett forró tartalékok használata, amely azt jelenti, hogy a rendszerbe rakunk egy-két lemezt, amelyre nem kerülnek adatok, és amelyeket azonnal használatba vesz a RAID vezérlő, ha valamely lemeznél lassulást vagy hibát érzékel. Ilyenkor nem kell a rendszergazdára várni, amíg végrehajtja a lemezcserét, hanem a RAID vezérlő magától áttelepíti az adattartalmat a forró tartalék lemezre. (Forró azért, mert folyamatosan üzemben van a tömbbel együtt, tartalék azért, mert amíg nincsen gond, üresen várakozik.)

A RAID kártya
A Sonnet az ATTO Technologies által gyártott kártyát licencelve csomagolja a terméket mellé, amely egy 512 MB ECC gyorsítótárral szerelt, Marvell® 88RC9580 RAID-on-Chip (ROC) processzorra épülő 6 gigabites SAS/SATA vezérlőkártya. PCI Express 2.0 x8 felületű.

A célközönség
A Sonnet Fusion DX800RAID tárhelyek már csak áruk miatt sem az általános felhasználásra lettek alkotva, noha paramétereik alapján minden igényre kielégítő megoldást nyújtanak. A hatalmas kapacitás, a sokoldalú adatbiztonsági megoldások, a jó bővíthetőség, a villámgyors csatoló felület, a sokoldalú RAID vezérlés nyomán elsősorban a videó stúdiók számára nyújt tökéletes választást. A nagy felbontású videók hatalmas méretűek, és csak gyors tárhelyről érhetőek el hatékonyan, így a Sonnet Fusion DX800RAID e területen képes figyelemreméltó előnyt nyújtani más külső tárhelyekkel szemben. Természetesen a nagy kapacitás és a védett RAID tömbök jelentette adatbiztonság vonzó lehet minden kreatív felhasználó számára, aki nagy adattömeget szeretne biztonságosan és gyorsan elérhető módon eltárolni, legyen szó RAW fotókról vagy tömörítetlen zenei nyersanyagról.

Bővíthetőség
Egy professzionális beruházás esetén fontos szempont a későbbi növekedési lehetőség. Ha a tárkapacitás elfogy, praktikus nem másféle megoldás után nézni, hanem lehetőleg típusazonos megoldásból bővíteni. A Sonnet erre a célra is kínál megoldást: elérhető csak maga az üres - vagy lemezekkel teleépített - DX800RAID ház, amelyet igényeink szerint akár további 4 TB-os lemezekkel pakolhatunk tele, és a meglévő mini SAS csatlakozó PCI Express kártya használatával az adott munkaállomáshoz tudjuk csatlakoztatni. Köszönhetően a SAS technológia rugalmasságának, egy kártyához akár 16 darab Sonnet Fusion DX800RAID torony kapcsolható, vagyis egy vezérlő akár 512 TB tárkapacitást képes kiszolgálni. Feltételezve, hogy az adatok mindegyikére nincsen egy időben szükség, a Sonnet megoldása elegendő sávszélességet biztosít a nagy sávigényű professzionális videófeldolgozáshoz.

Támogatott merevlemezek listája:
http://sonnettech.com/support/charts/harddrives/index.html

A Sonnet a termékre öt év garanciát biztosít.

A csomag tartalm:
• Sonnet Fusion DX800RAID torony
• Sonnet 6 Gb/s SAS/SATA RAID vezérlő kártya
• Két darab 2 méteres mini-SAS kábel
• Tápkábel
• Szoftver CD
• Leírások

A Thunderbolt házzal szerelt változat esetén a fentiek mellett:
Sonnet Echo Express SE Thunderbolt PCI Express foglalat
• 2 méteres Thunderbolt kábel

A Sonnet Fusion DX800RAID termék a következő árakban elérhető üresen, lemezek nélkül:
DX800RAID PCI Express kártyával :: 669.291 Ft + áfa (bruttó 930.000 Ft)
DX800RAID Thunderbolt egyésggel :: 748.031 Ft +áfa (bruttó 1.010.000 Ft)
DX800RAID bővítő torony :: 433.071 Ft+áfa (bruttó 620.000 Ft)


ÁSZF; Vásárlási, fizetési és garanciás információk | Környezetvédelmi irányelvek
©2001-2018. iJoe.hu Apple Authorised Reseller
 
 
  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. V. Galamb utca 5. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu