Mac mini terméklap        Szórakoztató központ        Technikai paraméterek


A Mac mini asztali számítógépet másfél évtizede azzal a céllal mutatta be az Apple, hogy olyan felhasználókat csábítson el a Mac világ számára, akik rendelkeznek már jó minőségű monitorral, billentyűzettel és egérrel. A gép költséghatékony belépő volt a Mac világba, és jó lépcsőfok a feljebb lépéshez.

A Mac mini 2018-ban bemutatott frissítése tovább gondolta ezt az irányzatot, és immáron a Mac mini nem csupán egy alsó lépcsőfok, hanem a teljes Mac élményvilág maga, egy olyan befektetés, amely több évre szóló élményt és használati értéket nyújt a tulajdonosának. A Mac mini új teljesítmény fokozatra kapcsolt, és bár megfelelően felszerelve az ára is magasabb a korábbi alapmodellekénél, de soha eddig nem látott képességeket biztosít a kor legmodernebb csatlakozó felületeivel, gyors tárhellyel és memóriával, és nyolcadik generációs Intel processzorokkal.

Nyolcadik generációs Intel processzorok
A Mac mini teljesítményét az Apple többé nem korlátozza azért, hogy ne legyen az iMac modellek riválisa: az induló modell négymagos Intel Core i3 processzorral, az erősebb modell hatmagos Intel Core i5 processzorral van szerelve, illetve igény esetén akár hatmagos Intel Core i7 erőforrással is rendelhetőek.

Az új gépek processzor teljesítménye így nem csak a négy év fejlődést, hanem a többlet magok nyújtotta jobb erőforrás kihasználást is magában hordozza.

Az Intel processzorok velejárója a gyors integrált grafikus vezérlő chip, amely számottevő fejlődést jelent az elődjéhez képest. Az Intel UHD Graphics 630 akár 60%-kal erősebb, mint a korábbi videóvezérlő volt, és képes arra is, hogy akár három kijelzőt hajtson meg egyszerre. Ehhez kettő Thunderbolt 3 csatlakozós (USB-C) 4K kijelző és egy HDMI 2.0-n kapcsolt 4K kijelző jelenti a maximumot, azaz három darab 4096 x 2160 képpont felbontású kijelzőt kapcsolhatunk a Mac minihez 60 Herz képfrissítés mellett.

A Mac mini 5K kijelzőt is támogat: ebben az esetben egy Thunderbolt 3 kapcsolattal szerelt 5120 x 2880 képpont felbontású kijelző csatlakoztatására van mód, amely mellett HDMI 2.0 csatolón keresztül további egy 4K (4096 x 2160 képpontos) kijelzővel használható párhuzamban.

A Thunderbolt 3 kapu támogatja a natív DisplayPort, Mini DisplayPort, Thunderbolt 2, DVI és VGA adapterek használatát is USB-C technológiával. A HDMI 2.0 kapuhoz szintén kapcsolhatunk átalakító segítségével például DVI technológiás kijelzőt.

A HDMI 2.0 csatlakozó nagy dinamikatartományú videókimenetet és többcsatornás hang kimenetet is magában foglal, vagyis a házimozi élmény szerelmeseinek is kedvez vele az Apple. A Mac mini analóg 3,5 milliméteres minijack hang kimenettel is rendelkezik.

Gyors, utólag is bővíthető memória
A korábbi Mac mini modellek esetén mindig hagyomány volt a memória bővíthetősége, amelyet az Apple a 2014-es változatban megszüntetett. Most a vásárlói kérésekre reagálva immáron újra manuálisan bővíthető, SODIMM kiszerelésű modulok vannak a gépben, amely révén 2 x 8 GB, 2 x 16 GB vagy akár 2 x 32 GB is behelyezhető a gépbe - utóbbi modulok ára ugyan csillagászati, de a komolyabb fényképész igényekhez indokolt lehet.

Az Apple a DDR4 technológiás memóriából a piacon lévő leggyorsabb, 2666 MHz-es változatot alkalmazta. Részben ez is hozzájárul a több mint ötször gyorsabb rendszerteljesítményhez.

Az iparág leggyorsabb adattárolója
Az Apple szépen lassan száműzi a lomha merevlemezeket a gépeiből. Végre elérte ez a trend a Mac mini modelleket is. Ugyan a 128 GB alap tárhely kevéskének mondható, igény esetén a gép rendelhető nagyobb kapacitással, a 256 GB-os erősebb modell tárhelye mellett akár 512 GB, 1 TB vagy 2 TB SSD tárhely is kérhető a gépbe. Az Apple SSD-jének sebessége utolérhetetlenül gyors, vagyis nincsen alapja az összehasonlító tesztekre a PC-s világ SATA meghajtóival. Az Apple PCI Express szilárdtest meghajtója akár 3,4 GB/s olvasási sebességre képes, amely hihetetlenül gyors például a videók feldolgozásakor vagy a fényképek betöltésekor.

Az Apple SSD-jének egyik titka az egyedi vezérlő, amelyet az Apple T2 processzora biztosít. Ez segít a rendszernek például az élő FileVault titkosításban, de a HEVC formátumú videók kódolása terén is jelentős sebesség többletet tud nyújtani.

Az Apple a komolyabb teljesítményhez új, modernebb ventilátort alkotott, amely a zajterhelés növelése nélkül képes akár kétszer nagyobb légátfúvást elérni.A fokozott teljesítmény mögött az a megfontolás is áll, hogy az Apple alaposan felkutatta, az emberek mire is használják a Mac mini modelleket. Számos felhasználó alkalmazza a gépeket kreatív célokra - például renderelő gépnek a Final Cut Pro X vagy a Compressor alá, színpadi technikának a MainStage programhoz, vagy éppen fejlesztők az Xcode erőforrásának úgynevezett Xcode Render Farmként. Az új Mac min úgy lett kialakítva, hogy ezen igényeket maximálisan kiszolgálja, sőt, a 10 GbE képessége révén kimondottan a gyors hálózati összekapcsolásra is alkalmassá tehető, ha így rendeljük meg a számítógépet az Apple-től. (Alapból Gigabit Ethernet kapcsolatra képes a gép, de némi felárért 10 Gigabit Ethernet átvitelre is alkalmassá tehető.)

A bámulatos kis erőgép négy darab Thunderbolt 3 kapuval rendelkezik, amelyek mindegyike 40 Gb/s sebességre alkalmas, vagyis a piacon lévő ultragyors tárhelyekkel, mint az AKiTiO megoldásai, kiválóan együttműködnek. A Thunderbolt 3 kapu révén eGPU külső videókártyák csatlakoztatására is lehetőség van a professzionális használathoz. Az USB-C formátumú Thunderbolt 3 kapuk mellett kettő darab USB-A csatlakozó is jelen van a gépen. A HDMI 2.0 kapu fentebb említett képességei a több csatornás hang kimenet és a HDR videó kimenet - utóbbihoz az iJoe.hu AAR kínálatában kiváló minőségű AudioQuest kábelek is megtalálhatóak.

A USB Power Delivery szabvány kritériumainak való megfelelőség révén a Mac mini mindegyike USB-C kapuja képest 15 Watt tápot leadni a csatlakoztatott perifériák számára.

A Mac mini ezen bámulatos teljesítmény adatok mellett rendkívül alacsony fogyasztású, EPEAT Gold minősítésű. Megfelelve az Apple azon ígéretének, hogy törekszenek a bányászás helyett a már használatban lévő erőforrások újrafelhasználására támaszkodni, a gép külső burkolata teljes egészében újrahasznosított alumíniumból készül. Az alumínium remekül és akárhányszor újrahasznosítható anyag, az Apple pedig számos termékéhez használja, így a keletkező csiszolási szilánkokat újraolvasztva kiváló Mac mini házak hozhatóak létre!

Mac mini konfigurációk és vásárlás

AKCIÓS ÁR: A készlet erejéig érvényes, készpénzes vagy utalásos fizetésre vonatkozik.
 
MGEM2MP/A - 1,4 GHz i5 kétmagos (kifutó, 2014)

1,4 GHz Intel Core i5 kétmagos
   processzor (64-bites)
4 GB integrált LPDDR3 1600 MHz memória
500 GB 5400 fpp merevlemez
Intel HD Graphics 5000
macOS + iLife + iWork
365 nap garancia

Nettó: 141.724 Ft+áfa
Bruttó 179.990 Ft
Raktáron; AKCIÓS ÁR

Bővítési opció:
250 GB SATA SSD a lemez helyén
(boltunkban cserélve a gyári lemezt)

Nettó: 149.598 Ft+áfa
Bruttó 189.990 Ft
Elérhető 1 napon belül; AKCIÓS ÁR

Bővítési opciók:
3 éves garancia (1 éven belül)
MGEN2MP/A - 2,6 GHz i5 kétmagos (kifutó, 2014)

2,6 GHz Intel Core i5 kétmagos
   processzor (64-bites)
8 GB integrált LPDDR3 1600 MHz memória
1000 GB 5400 fpp merevlemez
Intel Iris Graphics
macOS + iLife + iWork
365 nap garancia

Nettó: 188.976 Ft+áfa
Bruttó 240.000 Ft
Raktáron; AKCIÓS ÁR

Bővítési opció:
500 GB SATA SSD a lemez helyén
(boltunkban cserélve a gyári lemezt)

Nettó: 212.598 Ft+áfa
Bruttó 270.000 Ft
1 napon belül; AKCIÓS ÁR

Bővítési opciók:
3 éves garancia (1 éven belül)
MRTR2MG/A - 3,6 GHz i3 négymagos (új, 2018)

3,6 GHz Intel Core i3 négymagos
   processzor (64-bites)
8 GB DDR4 2666 MHz memória
128 GB PCI Express SSD
Intel UHD Graphics 630
macOS + iLife + iWork
365 nap garancia

Nettó: 248.024 Ft+áfa
Bruttó 314.990 Ft
Raktáron

CTO: 256 GB Apple PCI Express SSD
Bruttó 387.990 Ft

CTO: i7 + SSD
3 GHz Intel Core i7 hatmagos
256 GB Apple PCI Express SSD
Bruttó 496.990 Ft

Bővítési opciók:
3 éves garancia (1 éven belül)
MRTT2MG/A - 3 GHz i5 hatmagos (új, 2018)

3,2 GHz Intel Core i5 hatmagos
   processzor (64-bites)
8 GB DDR4 2666 MHz memória
256 GB PCI Express SSD
Intel UHD Graphics 630
macOS + iLife + iWork
365 nap garancia

Nettó: 342.512 Ft+áfa
Bruttó 434.990 Ft
Raktáron

CTO: 512 GB PCIe SSD
Bruttó 507.000 Ft

CTO: SSD + i7
512 GB PCIe SSD
3 GHz Intel Core i7 hatmagos
Bruttó 569.000 Ft

Bővítési opciók:
3 éves garancia (1 éven belül)


AppleCare Protection Plan kiegészítő szolgáltatáscsomag

Az Apple lehetőséget ad a gyári egy év garancia kiterjesztésére, illetve a géphez biztosított technikai támogatás meghosszabbítására is. A Mac gépeket ugyan magas minőségi standardoknak megfelelően gyártják, természetesen egy műszaki cikk esetén a hiba esélye mindig megvan. Az AppleCare Protection Plan révén a vásárlás dátumától számított három évig nyugodtan használhatjuk a gépünket, hiszen ha bármi elromlik benne, amely gyári alkatrész, azt Apple szerviz szakemberek minőségi Apple alkatrészek használatával javítják költség nélkül.Mi több, az AppleCare Protection Plan sokféle kiegészítőnk garanciáját is kiterjeszti, így a Mac gép mellé használt AirPort termékek, Apple billentyűzet, egér vagy ujjkövető jótállása is megnövekszik felár nélkül.

  

Mac mini terméklap        Szórakoztató központ        Technikai paraméterekMac gépek
Mac Pro // Mac mini
MacBook Air
MacBook
MacBook Pro / iMac Pro
iMac 4K / iMac Retina 5K

Kiegészítők
Magic Mouse 2
Magic Trackpad 2
Magic Keyboard
Vezetékes billentyűzet

iPhone készülékek
iPhone 8 és 8 Plus
iPhone 7 és 7 Plus
iPhone XS és Max
iPhone kellékek

WiFi megoldások
AirPort Express
Apple TV 4K


Vásárlási információk
Általános információk

Szerver megoldások
Caching szerver
Wiki szerver
Netrestore funkció
Time Machine Server

Szolgáltatások
CIG készülékbiztosítás

iPad termékvonal
Az iPad 9,7" terméklapja
iPad mini 4
Az iPad Pro terméklapja

Pages kiadványszerkesztő
Keynote prezentációkészítő
iBooks könyvtárszoftver
ePub könyvek létrehozása
Screens VNC alkalmazás
Remote WiFi távvezérlő

Bővebb ismeretek
Aperture
iMovie videószerkesztő
Finder környezet
iBooks Author
GarageBand
Final Cut Pro X
Photos / Fotók
iTunes
AirPort technológia (WiFi)
iOS panorámák
Digitális fényképezés

iPodok
iPod touch

QuickTime
QuickTime megoldások
AAC hangformátum
MPEG-4 formátum
H.264 kódolás
Virtuális valóság


 
  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. VII. Rottenbiller utca 38. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu