MacBook Pro (Mid 2017) | Ajánlott kiegészítők | Technikai paraméterek


MacBook Pro mobil számítógép termékcsalád

Az Apple évekig kutatta, mi lehet a megfelelő út a mobil számítógépek világában, amely túlmutat az órajel emelés és a tárhely bővítés témakörén, és valóban hozzáad valami újat a felhasználói élményhez. Bátor fejlesztések egész sorát mutatta be a cég a 2016. október 27-én, 25 évvel az első PowerBook bemutatását követően prezentált MacBook Pro modellekben! Ezek a rendkívül sikeres új formavilágú modellek a 2017-es WWDC rendezvényen az Intel hetedik generációs, Kaby Lake fantázianevű processzorsorozatával lettek frissítve, amelyhez kapcsolódóan új videvezérlők és videókártyák is megjelentek a gépekben.

Nincsen olyan terület, amelyen ne változott volna a MacBook Pro elődeihez képest.

Vékonyabb és könnyebb
Az egyik ilyen terület a termék megjelenése: a MacBook Pro modellek közeledtek az etalon MacBook szériához: a 13 hüvelykes gép alig 14,9 milliméter vékony, azaz a MacBook Air modelleknél is vékonyabb, és mindössze 1,37 kilogramm, amely rendkívül a pro kategóriában. A MacBook Pro 15” pedig 15,5 milliméterével szintén elképesztően vékony, és immáron stabilan 2 kilogramm alatt képviseli a nagyobb kijelzős mezőnyt a maga 1,83 kilogrammjával.

A gépek az Apple két alapvető színében, az ezüstszürke és az asztroszürke árnyalatokban elérhetőek.

Az új formatervhez megváltozott, vékonyabb profilú, ám határozottabb lenyomás élményt nyújtó billentyűzet tartozik, látványosan nagyobb ujjkövetővel kiegészülve.Touch Bar - OLED gombsor a billentyűzet fölött
A természetesen megvilágított billentyűzet a nyomásélményen túl további újdonságot tartogat: a kontextusfüggő tartalommal felruházható Touch Bar felület egy többujjas érintésérzékeny OLED kijelző, amely a funkciógombsor helyét foglalja el, és intelligensen tudják használni a legkülönfélébb alkalmazások, a Photos / Fényképek, az iMovie, a Final Cut Pro, az iTunes vagy éppen az Adobe Photoshop és az Algoriddim Djay.

A Touch Bar segítségével lapozhatunk a böngészőben, görgethetünk a képeink között, szövegszerkesztő funkciókat érhetünk el a Pages kiadványszerkesztőben, és akár Emoji ikonokat is küldhetünk a Messages / Üzenetek alkalmazásban.A MacBook Pro az első olyan Mac, amelyen többé nem kell jelszókat beírni, mert a Touch Bar jobb oldala ujjlenyomat érzékelésre is képes, így egy érintéssel feloldhatjuk a Mac-et. A funkció egyes országokban már most, Magyarországon a későbbiekben Apple Pay használatára is alkalmassá fog válni.

A Touch Bar előnye, hogy a billentyűzetünkkel egy síkban van, így használata kényelmes, a szó szoros értelmében kézenfekvő.

És ha valakinek a klasszikus funkciógombsorra van szüksége, akkor az fn billentyű használatával előhozhatja az F1-F12 gombokat is!Az Apple elérhetővé tette a Touch Bar használatát külső fejlesztők számára is, így akik szeretnék alkalmazásukat ilyen tudással kiegészíteni, könnyedén megtehetik.

Grafikus képességek és kijelző
A MacBook Pro 2014-es és 2015-ös változatainak bemutatása óta rengeteget változott a GPU világ. Az AMD megjelent a piacon az úgynevezett Polaris architektúrával, amely drámaian fokozza a grafikus teljesítményt, és képes akár kétszeresével felülmúlni a korábbi csúcs videókártyákat. A MacBook Pro 15” modellek AMD Radeon Pro 555 2 GB-os vagy Radeon Pro 560 4 GB-os videókártyával vannak szerelve.

A MacBook Pro 15” esetén ezek a bámulatos grafikus kártyák akár 130%-kal nagyobb teljesítményre képesek elődeiknél, és lehetővé teszik a kijelző natív felbontása mellett további két 5K-s kijelző csatlakoztatását is. Elképesztő mennyiségű képpontot tudnak tehát vezérelni.

A MacBook Pro 13” esetén az Apple az Intel Iris Plus Graphics 640 és Intel Iris Plus Graphics 650 vezérlőkre építette a grafikus ábrázolást, amelyek 64 MB DRAM felhasználásával biztosítják a teljesítményüket.

A MacBook Pro 15” akár 57%-kal gyorsabb a Final Cut Pro X 4K felbontású 3D címanimációinak feldolgozása során, 130%-kal gyorsabb a 3D megjelenítésben, és 60%-kal gyorsabb a játékokban, míg a MacBook Pro 13” 76-76%-kal dinamikusabb a Final Cut Pro X 3D megjelenítése és az alapvető 3D feladatokban, és 103%-kal erősebb az intenzív játékokban.

A grafikus megjelenítésnek persze a kijelző ad értéket: ez egy széles színskálás Retina kijelző, amely a mozi szabványnak megfelelően az sRGB-nél 25%-kal több árnyalatot képes megjeleníteni, részletgazdagabbá téve a fényképek és videófelvételek élményét, igazodva az iMac 27” Retina 5K, az iPad Pro 9,7” és az iPhone 7 modellek kijelző technológiájához, az úgynevezett P3 színskálához.

A MacBook Pro modellek LED háttérvilágítású, nagy kontrasztarányú Retina kijelzőt tartalmaznak 2560 x 1440 felbontással a 13 hüvelykes gép esetén, és 2560 x 1800 képpont felbontással a 15 hüvelykes példánynál.

Elképesztően gyors SSD, hetedik generációs Intel processzor, 2133 MHz-es memória
A professzionális felhasználás igényeihez igazodva a MacBook Pro modellek soha nem látott mobil teljesítményt tartalmaznak. A MacBook Pro 13” az energiatakarékosság szolgálatában kétmagos Intel Core i5 vagy Intel Core i7 processzort tartalmaz, míg a MacBook Pro 15” a nagy teljesítmény szolgálatában négymagos Intel Core i7 erőforrással dolgozik. Ne feledjük, hogy az Apple világban az akku idő nem 3-4 óra, hanem akár 10 óra normál használat mellett, de legalább 5-7 óra intenzív igénybevétel mellett is. Az Apple a macOS operációs rendszerben több olyan megoldást is alkalmazott, amely az energiahatékonyságot segíti elő, így a rendszer általános működése is jóval kevésbé erőforrás igényes, mint más operációs rendszerek esetén.

Az Intel Core processzorok képesek arra is, hogy a kevésbé optimalizált programokat, amelyek nem élnek a több magos processzorok erejével, megfelelően kiszolgálják, és egy-egy feladathoz a processzor órajelet túlhúzzák: a MacBook Pro 13” modellekben lévő Intel Core i7 3,5 GHz-es CPU akár 3,6 GHz-ig képes magát túlhúzni a Turbo Boost technológia révén, míg a MacBook Pro 15” modellek 3,1 GHz-es csúcs processzora akár 3,8 GHz-ig is felkapaszkodik.

Ehhez a teljesítményhez megfelelő aktív hűtés szükséges, amelyet az Apple egyedi fejlesztésű, rendkívül sok lapáttal rendelkező, eltérő frekvenciákon rezgő, ezért a hangját nem erősítő, hanem tompító lapátokból felépített ventilátorokkal old meg. A MacBook Pro 13” és a MacBook Pro 15” is két darab ventilátort tartalmaz, hogy a gép működése optimálisan hűtve legyen.

Aki számítógépet használ, az tisztában van vele, hogy a leglassabb eleme napjaink gépeinek nem a memória vagy a processzor, hanem a tárhely. Az Apple ezen a téren élen járt, és évek óta a piac leggyorsabb meghajtóival szereli a gépeket. Már egy korábbi szériás MacBook Air 13” modell is 2 GB/másodperc olvasási sebességet nyújtott. Az Apple most a MacBook Pro modellekben a PCI Express 3.0 keretrendszerre állt át, és ennek megfelelően további csatornákat nyitott a tárhely adatátviteli képességei számára, ennek köszönhetően 3,1 GB/másodperc olvasási és 2,2 GB/s írási sebesség realizálható. Elképesztő sebesség, amely akár több 4K videósáv egyidejű írását és olvasását is lehetővé teszi. Az Apple évek óta nem a merevlemez rendszereket hívja versenyre, hanem a piac leggyorsabb szilárdtest meghajtóit utasítja sorra maga mögé.Thunderbolt 3 kapcsolat USB-C formátumban
Az Apple a ’90-es évek végén megosztotta a piacot, amikor elhagyva a klasszikus soktűs soros és párhuzamos portokat elsőként állt át az USB kapura. Az USB hamar meghaladhatóvá vált: megjelentek a FireWire szabványok, majd a Thunderbolt, tízezreket költöttünk drága kiegészítőkre, adapterekre, amelyeket pár év után nyugdíjazni kellett.

Az áttörés 2015-ben valósult meg, amikor a MacBook modelleken megjelent az USB-C kapu. Ez a formátum az Apple aktív közreműködésével lett kialakítva, és olyan megoldás, amely a következő másfél évtizedben kiszolgál majd minket. Nem véletlen, hogy az Apple is elkezdett USB-C formátumra fejleszteni és átállni: végre van egy csatlakozó, amelybe minden integrálható: töltő, videó kimenet, adatátvitel - méghozzá minden eddiginél gyorsabban és nagyobb teljesítménnyel.

A MacBook Pro 13 és a MacBook Pro 15 is négy-négy darab Thunderbolt 3 kapuval rendelkezik, amely USB-C formátumú.

Megjegyzés: A MacBook Pro 13” olcsóbb alapmodellje, amely nem tartalmaz Touch Bar felületet, kettő csatlakozóval rendelkezik. A MacBook Pro 13” Touch Bar felülettel felszerelt változata bal oldalán nagy teljesítményű, jobboldalán csökkentett teljesítményű kapukat tartalmaz!A MacBook Pro ezáltal úgy kínálja a legjobb és legtöbb csatlakozási lehetőséget, hogy csak egyfajta csatlakozó típus van rajta: USB-C. Az USB-C kapuba integrált Thunderbolt 3 kapcsolat 40 Gb/s átvitelre képes, azaz külső gyors SSD meghajtókat is használhatunk vele akadozás nélkül.

Bármelyik portról tölthetjük a gépet, azaz a jobb és a bal oldalán is lehetőségünk van töltést felvenni. A MacBook Pro 13” modellek 61 Wattos töltővel, a MacBook Pro 15” modellek 87 Wattos töltővel kapják az áramot, amelyet az USB-C felület továbbít a gép irányába.

A MacBook Pro 15” modellek akár két darab külső 5K kijelzőt támogatnak USB-C kapun keresztül amellett, hogy saját gyönyörű kijelzőjüket használhatjuk.

Hangzás
Az Apple mobil gépei hagyományosan jobban szóltak a piac többi termékénél, amely nagy dolog annak fényében, hogy mennyire vékonyak a gépek. A hangzás fejlesztése valamennyire háttérbe szorult az utóbbi időszakban, pedig Steve Jobs az első iMac G3 bemutatásakor büszkén emelte ki a Harman/Kardon hangszórókat, amelyek a gépnek rendkívüli hang teljesítményt biztosítottak.

Az iPhone 7 esetén az Apple újra nagy hangsúlyt fektetett a hangzásra, és a MacBook Pro modellek esetén a portok által korábban elfoglalt, most az USB-C alakzat révén megspórolt helyet erre a célra használták fel. Ennek köszönhetően 58%-kal nagyobb hangerőre képesek a hangszórók, és két és félszer erősebb mélyhangzás élményt nyújtanak, mint az előző generációk. Ez természetesen nem vethető össze komoly hangszórók hangzásával, de élménnyé teheti a hotelszobában végrehajtott filmnézést, a külső helyszíni feldolgozás háttérhangját, vagy a baráti társaságban való bemutatózást.

Mivel a MacBook Pro közvetlenül a rendszer tápegységről erősíti a hangszórókat, azok dinamikatartománya is kétszeresére szélesedett.
MacBook Pro konfigurációk és vásárlási opciók

• MacBook Pro 13" (2017-es modellek)
 MacBook Pro 13" funkciógombokkal

2,3 GHz kétmagos Intel Core i5
8 GB 2133 MHz memória
128 GB PCIe szilárdtest tárhely
Intel Iris 640 videóvezérlő
Force Touch ujjkövető
Magyar billentyűzet


Asztroszürke színben
Ezüstszürke színben

370.071 forint+áfa
Bruttó 469.990 FtMacBook Pro 13" funkciógombokkal

2,3 GHz kétmagos Intel Core i5
8 GB 2133 MHz memória
256 GB PCIe szilárdtest tárhely
Intel Iris 640 videóvezérlő
Force Touch ujjkövető
Magyar billentyűzet


Asztroszürke színben
Ezüstszürke színben

456.685 forint+áfa
Bruttó 549.990 Ft
Raktáron: asztroszürke
AKCIÓS ÁR (utalás vagy készpénz)MacBook Pro 13" Touch Bar felülettel

3,1 GHz kétmagos Intel Core i5
8 GB 2133 MHz memória
256 GB PCIe szilárdtest tárhely
Intel Iris Plus 650 videóvezérlő
Force Touch ujjkövető
Magyar billentyűzet


Asztroszürke színben
Ezüstszürke színben

496.055 forint+áfa
Bruttó 629.990 Ft
Raktáron: asztroszürke, ezüstszürke
AKCIÓS ÁR (utalás vagy készpénz)


Egyedi konfigurációs opciók
Szállítási idő: 2-3 hét

3,5 GHz i7 processzor
Asztroszürke színben
Ezüstszürke színben
bruttó 789.990 Ft

16 GB RAM 8 GB helyett
Asztroszürke színben
Raktáron: asztroszürke
Ezüstszürke színben
bruttó 752.000 Ft

Csúcsmodell
3,5 GHz i7 processzor
16 GB RAM
Asztroszürke színben
Ezüstszürke színben
bruttó 861.990 Ft

 MacBook Pro 13" Touch Bar felülettel

3,1 GHz kétmagos Intel Core i5
8 GB 2133 MHz memória
512 GB PCIe szilárdtest tárhely
Intel Iris Plus 650 videóvezérlő
Force Touch ujjkövető
Magyar billentyűzet


Asztroszürke színben
Ezüstszürke színben

566.921 forint+áfa
Bruttó 719.990 Ft
Raktáron: asztroszürke, ezüstszürke
AKCIÓS ÁR (utalás vagy készpénz)


Egyedi konfigurációs opciók
Szállítási idő: 2-3 hét

3,5 GHz i7 processzor
Asztroszürke színben
Ezüstszürke színben
bruttó 869.990 Ft

16 GB RAM 8 GB helyett
Asztroszürke színben
Ezüstszürke színben
bruttó 832.990 Ft

Csúcsmodell
3,5 GHz i7 processzor
16 GB RAM
1 TB PCI Express tárhely
Asztroszürke színben
Ezüstszürke színben
bruttó 1.101.990 Ft

 • MacBook Pro 15" Retina kijelzővel, Touch Bar felülettel (2017-es modellek)


MacBook Pro 15" Touch Bar felülettel
2,8 GHz négymagos Intel Core i7 „Kaby Lake”
Turbo Boost órajel: 3,8 GHz
16 GB 2133 MHz LPDDR3 memória
256 GB PCIe szilárdtest tárhely
Radeon Pro 555 videókártya 2 GB memóriával
Force Touch ujjkövető
Magyar billentyűzet Touch Bar és Touch ID képességgel

Asztroszürke színben
Ezüstszürke színben

708.654 forint+áfa
Bruttó 899.990 Ft
Szállítás: 3-5 nap

MacBook Pro 15" Touch Bar felülettel
2,9 GHz négymagos Intel Core i7 „Kaby Lake”
Turbo Boost órajel: 3,9 GHz
16 GB 2133 MHz LPDDR3 memória
512 GB PCIe szilárdtest tárhely
Radeon Pro 560 videókártya 4 GB memóriával
Force Touch ujjkövető
Magyar billentyűzet Touch Bar és Touch ID képességgel

Asztroszürke színben
Ezüstszürke színben

787.394 forint+áfa
Bruttó 999.990 FtEgyedi konfiguráció opció 3,1 GHZ négymagos i7 processzor

bruttó 1.125.000 Ft
AppleCare Protection Plan kiegészítő szolgáltatáscsomag

Az Apple lehetőséget ad a gyári egy év garancia kiterjesztésére, illetve a géphez biztosított technikai támogatás meghosszabbítására is. A Mac gépeket ugyan magas minőségi standardoknak megfelelően gyártják, természetesen egy műszaki cikk esetén a hiba esélye mindig megvan. Az AppleCare Protection Plan révén a vásárlás dátumától számított három évig nyugodtan használhatjuk a gépünket, hiszen ha bármi elromlik benne, amely gyári alkatrész, azt Apple szerviz szakemberek minőségi Apple alkatrészek használatával javítják költség nélkül.Mi több, az AppleCare Protection Plan sokféle kiegészítőnk garanciáját is kiterjeszti, így a Mac gép mellé használt AirPort termékek, Apple billentyűzet, egér vagy ujjkövető jótállása is megnövekszik felár nélkül.

 

Mac gépek
Mac Pro // Mac mini
MacBook Air
MacBook
MacBook Pro / iMac Pro
iMac 4K / iMac Retina 5K

Kiegészítők
Magic Mouse 2
Magic Trackpad 2
Magic Keyboard
Vezetékes billentyűzet

iPhone készülékek
iPhone 8 és 8 Plus
iPhone 7 és 7 Plus
iPhone X
iPhone SE
iPhone kellékek

WiFi megoldások
AirPort Express
Apple TV 4K


Vásárlási információk
Általános információk

Szerver megoldások
Caching szerver
Wiki szerver
Netrestore funkció
Time Machine Server

Szolgáltatások
CIG készülékbiztosítás

iPad termékvonal
Az iPad 9,7" terméklapja
iPad mini 4
Az iPad Pro terméklapja

Pages kiadványszerkesztő
Keynote prezentációkészítő
iBooks könyvtárszoftver
ePub könyvek létrehozása
Screens VNC alkalmazás
Remote WiFi távvezérlő

Bővebb ismeretek
Aperture
iMovie videószerkesztő
Finder környezet
iBooks Author
GarageBand
Final Cut Pro X
Photos / Fotók
iTunes
AirPort technológia (WiFi)
iOS panorámák
Digitális fényképezés

iPodok
iPod touch
iPod nano
iPod shuffle

QuickTime
QuickTime megoldások
AAC hangformátum
MPEG-4 formátum
H.264 kódolás
Virtuális valóság 

  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. V. Galamb utca 5. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu