Az iMovie az Apple minden Mac-hez biztosított, korábban a dobozos iLife szoftvercsomagban is elérhető, külön a Mac App Store-ból megvásárolható hobbi videószerkesztő alkalmazása, amely épít a mai Mac-ek bámulatos teljesítményére, és olyan megoldássort kínál a felhasználóknak, amelyek révén bárki percek alatt készíthet ízléses megjelenésű videóprodukciókat.

Az iMovie program aktuális változatának (9.x, '11) újdonságai között az élen jár a filmelőzetesek megjelenése. Hollywoodot idéző, igényes stílusok jellemzik a témákat, amelyek betűtípusban és vizuális megjelenésben igyekeznek követni a filmes világ által használt formátumokat. A feldolgozást és a sztori jobb átláthatóságát segíti az előzetesek szerkesztése kapcsán elérhető áttekintő nézet, ahol megjelölhetjük az egyes szereplőket, a Storyboard címke segédletével a filmelőzetes bevágásait tölthetjük fel az általunk kiszemelt videókkal, míg a Short List jóvoltából a filmelőzetesek végéről ismert rövid stáblistát alkothatjuk meg.

Az Apple nagyzenekari háttérmuzsikákat is biztosít az iMovie előzetesekhez, amelyek még a szokásos filmstúdió szignálokat is tartalmazzák - természetesen nem a létező filmstúdiók logóival, hanem azokra hajazó, ám saját igények szerint elnevezhető logókkal. A cég professzionális időzítési stílusokat alkalmazva, egy célirányos, egyszerű felületet kínál a szükséges videóklipek összeillesztésére. Csak szimplán kell kattintanunk a felhasználni kívánt filmrészlet kezdetére, és az iMovie önműködően behelyezi azt a megfelelő részre a filmelőzetes szerkesztési felületén. A kész produkciót aztán visszanézhetjük, publikálhatjuk, és megoszthatjuk másokkal.

Fontos képesség a hangszerkesztés, amely például a túlvezérelt részek javítását szolgálja, de segíthet csökkenteni a háttérzene erejét olyankor, ha éppen fontos beszédhang hallatszik. A narrációnál az iMovie automatikusan lehalkítja a film eredeti hangját és a háttérzenét is. A művelet igen egyszerű: csak ki kell jelölni a halkítani kívánt részt, és a klipen megjelenő, hangerőt jelző vízszintes vonalat lefelé húzni. Ha nincsen kijelölve semmi, akkor az egész klip hangerejét tudjuk csökkenteni lefelé húzással, növelni felfelé tolással. Amennyiben ki van jelölve egy szakasz, akkor a változtatás annak hangerejére hat. Az iMovie természetesen önműködően megalkotja az átmenetet, azaz nem egyik pillanatról a másikra hangosodik fel vagy halkul el a háttérzene, hanem finom ívet leírva változik a hangerő.
Bővebben a macmag.hu iMovie hangszerkesztés témájú cikkében…

További újdonságot jelentenek az úgynevezett egylépéses effektusok: ezek a Clip menüben helyezkednek el, és köztük található az azonnali visszajátszás (Instant Replay) opció, amelynél lehetőség van egy fontos részletet akár lassítva is visszajátszani, hogy ne múljon el hatástalanul első ugrásunk a strand ugródeszkájáról, vagy a kedves barátunk befordulása a ladikról a Tisza-tóba. Hasonló effektus a visszatekerés, amely gyorsítva is lefuthat, ha a videószalag hatását akarjuk érzékeltetni például egy visszajátszási effektus előtt. Az iMovie a lassítást és a gyorsítást képes ezen kívül ugyanígy alkalmazni visszajátszás nélkül is: a Slow Motion és a Fast Forward menüelemek 10, 25 és 50 százalékos lassítást, illetve 2x, 4x, 8x vagy hússzoros gyorsítást kínálnak az adott klipnek.

Ha egy-egy érdekes részt ki szeretnénk emelni, akkor alkalmazhatjuk a Flash and Hold Last Frame parancsot, amely egy kliphatár utolsó kockáját képes kitartani, hogy az állóképként jelenjen meg a produkcióban. (A klipet a Split Clip - Command + Shift + S - paranccsal ketté tudjuk vágni, ha a kiemelni kívánt képkocka a klip belső részén, és nem a végén található.)

Az iMovie képes megkeresni az emberi szereplőket a filmen akár már importáláskor a megfelelő opció kipipálásával, de importálást követően is a File > Analyze Video > People parancs alkalmazásával. Ez lila csíkkal jelöli meg a klipek tetejét az eseménytárban, amennyiben azokon arcot talál. A filmek között aztán később könnyen keresgélhetünk, mivel az elemzés eredményekét kulcsszavakkal kerülnek ellátásra aszerint, hogy egynél több ember vagy egy ember szerepel rajta, illetve hogy közeli, közepes távolságú vagy távoli a felvétel. A program azt is kiírja, hogy az összes felvételből milyen hosszúságú az egyes kritériumok szerinti tartalom.

A tömegsport és diáksport eseményekről felvételeket készítő edzők, tanárok értékelni fogják az iMovie sport témáit, amelyek kifejezetten olyan elrendezésűek és megjelenésűek, hogy az eredmények mellett a sportoló nevét és egyes adatait is meg tudjuk jeleníteni - így például kiemelhetjük, hogy a gólszerző kicsoda, milyen szerepe van a csapatban, mennyi az életkora, magassága, tömege.

Az iMovie látványos átmeneteket, igényes megjelenésű témákat, vonzó címfeliratokat is tartalmaz annak érdekében, hogy különösebb hozzáértés nélkül is kívánatos produkcióval kápráztathassuk el a közönségünket. A tartalmak jelentős része testre szabható, tehát saját feliratokat helyezhetünk el, és például egy utazási videónál arra is mód van, hogy a kiinduló állomásunk - ez a gép által meghatározott helyünk - és az úticél között térképen ábrázoljuk a repülőutunkat egy földgömb vagy egy sima világtérkép segítségével. Ezeket a tartalmakat természetesen effektussal is elláthatjuk, hogy filmünk képi világához illeszkedjenek. A műben az utazásokat több ilyen átmenettel is illusztrálhatjuk.Az iMovie remek képessége a Media Browser / Média böngésző megoldás, amely révén az iPhoto, Photo Booth és Aperture fotói közül válogathatunk állóképeket, az iTunes és a Garageband tartalmából hozhatunk be muzsikákat (az iMovie és egyéb iLife hangeffektusokon kívül, amelyek szintén szép számban elérhetőek).

A kész filmművek megosztása minden korábbinál egyszerűbb: a Share menü jóvoltából az iTunes irányába is oszthatjuk a filmet, de az iDVD program révén optikai lemezes produkciót is alkothatunk belőle idősebb rokonaink örömére, akik DVD-lejátszóval tudják megtekinteni a tartalmat. Az iMovie közvetlenül képes a kész videót átküldeni az iDVD számára úgy, hogy az mindenféle további művelet nélkül beemelje valamely sablonjába, és lemezre írja azt. Az iMovie a legtöbb export opciónál rákérdez a céleszközre, és ennek megfelelően képes mobilra optimalizált, közepes, nagy, 720p és HD (1080p) anyagokat is létrehozni a tartalomból - természetesen ha a forrás eléri ezeket a felbontásokat. A program még abban is segít, hogy megmutatja, mely felbontás mely eszközön lesz alkalmas felhasználásra.

Az iMovie program értékes eleme a minden Mac tudásához gyárilag kapcsolódó iLife csomagnak.

Egy iDVD téma…

Az iMovie minden Mac gyárilag telepített kiegészítője. Régebbi rendszerekre a Mac App Store-ból vásárolható meg.
iMovie a Mac App Store-ban…

Kibővített eszköztár
Az iMovie alapvető eszköztára sokoldalú képességekkel bővíthető a Preferences… / Beállítások… felületen lévő Show Advanced Tools opció kipipálásával. Ezzel bőségesebb és az alap igényeken túlmutató eszközöket aktiválhatunk.Így például itt találhatók meg az alap kiszerelésben inaktív kulcskockák, amelyek azok számára hasznosak, akik nagy méretű videótárral rendelkeznek, és a sok-sok videóanyag közötti keresést ilyen módon kívánják szűkíteni. A kulcs- kockák meta- adat- ként szere- pelnek a videó- ban, így a rendszerszintű kereséseink során is lehetőség van használni őket. A gyárilag definiált kulcskockákon túl saját kulcskockákat is hozzáadhatunk a listához, és a gyáriakat el is távolíthatjuk, át is nevezhetjük. A kulcskockák kezelése egy külön felületen, egy gombnyomásra megnyíló palettán történik az eszköztáron megjelenő kulcs gombra kattintva.


Time Capsule és Time Machine
Értékes nyersanyagaink, fontos családi videóink, látványos videó produkcióink biztonsága kritikus fontossága. Vannak események, amik sosem ismételhetők meg, így ha a produkció egy hardver hibája miatt elvész, örökre búcsút mond- hatunk a tartal- maknak. Az Apple a kényelmes és fáradtságmentes biztonsági mentésekre alkotta meg Time Capsule nevű termékvonalát, amely egy nagy teljesítményű WiFi bázis és egy nagy kapacitású, biztonsági mentésre alkotott merevlemez összessége. Az egység- re a Mac OS X 10.5 óta jelen lévő Time Machine nevű technológiával tudunk önműködő mentéseket végezni Ethernet kábel vagy WiFi kapcsolat segítségével. (Az első mentést Ethernet kábellel érdemes végezni, mivel az időigényes.) A Time Machine automatikusan érzékeli a hálózaton lévő Time Capsule lemezét, és felajánlja a mentést, amelyet utána önműködően elvégez, így nem kell manuálisan mentegetnünk, és nem kell amiatt aggódni, hogy valamit elfelejtünk lementeni, mert a megoldás önműködően dolgozik a háttérben.
A Time Capsule termék lapja…
A Time Machine technológia…


iMovie az iOS eszközökön
A mobil eszközeink páratlanul népszerűek a kép- és videó rögzítés területén. Videókamera nem mindig van nálunk, de mikor ne vinnénk magunkkal például egy iPhone-t, vagy iPod touch készülékünket? Az Apple éppen ezt szem előtt tartva alkotta meg az iOS rendszerekre az iMovie alkalmazást, amely az érintőképernyőre optimalizált tudással várja a felhasználókat.Gyakori eset az is, hogy videófelvételt készítünk egy fényképezővel, vagy éppen az iPod touch vagy iPhone kamerájával, ám azt nagyobb felületet nyújtó iPaden kívánjuk feldolgozni. Az iPad - amellett, hogy kiváló minőségű belső kamerával is rendelkezik - alkalmas arra, hogy a Lightning USB Adapter vagy a korábbi 30-tűs iPad Camera Connection Kit segítségével rá USB kapcsolaton letöltsük eszközeink filmes tartalmait is. Ezt követően az iPad nagyobb méretű, jól átlátható Retina kijelzőjén hajthatjuk végre a filmfeldolgozást.
iMovie az iOS eszközökre…
Az iPad tábla készülék…
Az iPad mini tábla készülék…
Az iPod touch médiahordozó…
Lightning USB Adapter…
iPad Camera Connection Kit…
  
  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. VII. Rottenbiller utca 38. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu