Bolt: 1077 Budapest, Rottenbiller utca 38.
Nyitva: hétfőtől-péntekig, 11-19 óra
Elérhetőség: ijoe@ijoe.hu
0670.2650784
(Boltunk telefonon nyitva tartási időben elérhető; 11-19ó.)
Termékkategóriák

• Akkumulátorok
• Fül- és fejhallgatók
• Billentyűzetek
• Biztosítás
• Elgato termékek
• FiiO termékek
• Griffin termékek
• Használt Mac
iPad kellékek
iPhone kellékek
• iPod kiegészítők
• Hangszórók
• Kábelek, átalakítók
• Mac kiegészítők
• Memóriák (RAM)
• SSD meghajtók
• Számlázóprogram
• Táskák, tokok
• Tisztítósprék
• Töltők Mac-hez
• WiFi termékek
A FiiO cég az elmúlt években csúcsra tört, márciusban ünnepelték a legjobb pénzügyi negyedévüket a cég történetében a 2007-es megalakulást követően. Mostanra odáig jutott el a cég, hogy egy-egy új terméknél alkalmazott funkciók annyira innovatívak, hogy képesek, az Apple háza táján sokszor emlegetett, iparági élenjáró fejlesztéseket bemutatni, melyeket a többi gyártó is igyekszik implementálni a saját termékeibe, ahogy hétköznapiasan szoktuk kifejezni, kullognak a FiiO után.

Ilyen jellegű innovatív megoldásokat tapasztalhatunk az X5 III és a cikk témájának is alapot adó vadonatúj, zászlóshajónak számító lejátszó, az X7 Mark II névre hallgató termék esetében is.

Formavilág, felépítés

A készülék megjelenése nagyban hasonlít az előd X7 első generációs lejátszóhoz. Az X5 III hatalmas sikere egyértelmű út volt az X7 fejlesztése során. A bal oldalon elhelyezett hangerőszabályzó potméter, a prémium okos telefonoknál megszokott rejtett kártyatartó tálcák alkalmazása, a kezelő szervek áthelyezése mind ezt az irányt mutatják. A formatervezés során egyértelmű szempont volt az egykezes használat kényelmesebbé tétele. A kezelő gombok bal oldalon helyezkednek el, a bekapcsológomb pedig a készülék tetején, jobb oldalon, ezzel elkerülve a véletlenszerű kikapcsolást.

A bal oldalon alkalmazott formai kialakítás egyértelműen látványosabbá tette az X7 II-t, ugyanakkor az árnyalatnyival vékonyabb és alacsonyabb készülékház sokkal kézre állóbb az elődjénél, mindemellett a készülék tömegét is sikerült 10 grammal csökkenteni a gyártónak.

A kijelző technikai paraméterei teljes mértékben megegyeznek az elődével, 480 x 800 pixeles IPS TFT panel. Mégis az a benyomás keletkezik használat közben, hogy kontrasztosabb, színekkel telibb és élesebbnek hat a kijelző látványa. A belső tervezés fejlődését kiemeli a gyártó, itt technikai áttörést sikerült elérni, 7 különböző szekcióra bontották a belső panelt, melyek mindegyike dupla árnyékolást kapott az interferencia zavarok teljes kiszűrése érdekében. A moduláris felépítés, mint FiiO szabadalom, megmaradt a készüléken, tehát az amp modulok cserélhetőek továbbra is, és rendkívül ügyes tervezési megoldással a korábban kiadott modulok is kompatibilisek az új X7 mark II-vel. A modul bal oldalán egy kis kiegészítő formai elem kapott helyet, mely ugyanazzal a T5 csavarral rögzül, amivel az amp modul is. Az új forma nem illeszkedik alapból a FiiO K5 dokkolóba, mivel minimális mértékben ugyan, de szélesebb mint az X7 első generációs lejátszó. Bravúros megoldás, hogy a csomagban mellékelnek egy keskenyebb kis formai elemet, így dokkolás esetén egyszerűen csak ki kell cserélni őket, ezzel megoldva a problémát. A keskenyebb elem szinte egyáltalán nem változtat a készülék látványvilágán.

Funkcionalitás, csatlakozók

A csatlakozások nagy része nem változott, csak sokkal logikusabb lett az elhelyezésük. A készülék alján az AM3a modulnak köszönhetően egy standard 3,5 mm-es jack csatlakozó és egy 2,5 mm-es szimmetrikus fejhallgató kimenet található. Utóbbi a FiiO új “Infinity Sound” célkitűzéseit szolgálja, szinte az összes új terméken megtalálható ez a kimenet, amely részletgazdagabb hangzást és nagyobb térérzetet, a zenekari tagok jobb elszeparáltságát segíti elő a hangképben.

Az AM3a modul megalkotásánál sok szempontot vettek figyelembe a FiiO mérnökei, 9 féle prototípusból került végül kiválasztásra, a modul fejlesztése 1 éven keresztül tartott és az OPA926 műveleti erősítő chip, mint exkluzív alkatrész, kifejezetten az X7II-hez lett kifejlesztve. Hangminősége és teljesítménye érezhetően komolyabb lett, mint az elődnél alkalmazott gyári AM1 modul, melyet sokan az X7 I gyenge pontjának tartottak. Az AM3a modul univerzálisabb, akár nagyobb impedanciás fejhallgatóról, akár hallójárati monitor fülhallgatóról van szó. A korábbi AM3 modullal összevetve, némileg kisebb lett a teljesítménye, viszont javult a hangminősége. Az alacsonyabb kimeneti jelszintet a professzionális hallójárati monitorokhoz igazították a FiiO mérnökei, ezzel is elősegítve a cég által frissen bemutatott F9 és F5 fülhallgatók elterjedését.

A készülék tetején található a kombinált line out jack csatlakozó, melynek funkcióit a készülék beállításaiban lehet változtatni. Analóg vonali kimenet, koaxiális digitális kimenet másik DAC-hoz vagy erősítőhöz való csatlakoztatás érdekében és újdonságként sokak örömére az optikai mini toslink digitális kimenet is választható.

További komoly előrelépés, hogy a készülék belső tárhelye a korábbi 32 GB-ről 64 GB-re nőtt, illetve a két micro sd kártya tartónak köszönhetően az össz. tárhely mérete akár 576 GB is lehet, amivel túlszárnyalja az X5III maximum kapacitását is. További hardveres fejlődés a RAM méretének duplázása, így a 2 GB memóriával érezhetően gyorsabb az X7 II működése az android 5.1 operációs rendszer futtatása közben.

A kezelőfelület szinte teljes mértékben megegyezik az X5-nél és a frissített X7 első generációnál megismerttel.

A megszokott android felület Google Play szolgáltatásokkal előre telepítve. Az okos felületnek köszönhetően bármilyen ismert előfizetős zenei streaming szolgáltatás és bármilyen kedvelt zenelejátszó app telepíthető az X7 II-re (pl.: USB audio player - érdemes kipróbálni ezt az alkalmazást elsősorban a hálózati lejátszás üzemmód miatt, amiben sokkal fejlettebbnek hat, mint a beépített FiiO Music app).

Érdekes változás a szoftverben, hogy konfigurálható a zárolt kijelző alatti kezelőszervi működés. Beállítható, hogy a bal oldalon elhelyezett gombok illetve a hangerőszabályzó működjön-e vagy sem. (Az üzembe helyezést követően az egyik első beállítás ez volt, amit elvégeztem). A korábbi mintavételezési korlát itt szintén felszabadult , az X5 III-hoz hasonlóan, tehát külső fejlesztő zenei alkalmazásánál is ki lehet használni a készülék nagy felbontású anyagok lejátszásához kapcsolódó képességét.

Az akkumulátor technológia is változott az új készülékben, egyrészt nőtt a kapacitás 3500 mAh-ról 3800 mAh-ra, másrészt a Qualcomm által gyártott chipnek köszönhetően gyorstöltési funkciót is kapott, mellyel akár másfél óra alatt teljes feltöltöttségi szintet lehet elérni. Az adatok mellett a többletteljesítmény a mindennapi használatban is tapasztalható. Az AM3a modullal használva 8 óra üzemidőt ígér a gyártó. (Az X7 I esetében AM5 modullal használva időnként kritikusan alacsony 3-4 órára csökkent az üzemidő, ezért a változás mindenképpen dicséretes.)

Vezeték nélküli képességeit tekintve az X7II rendelkezik Bluetooth 4.2 szabvánnyal és aptX minősítéssel, amellyel az egyik legjobb jelátviteli minőség érhető el, amennyiben a fül- vagy fejhallgató egység is támogatja az említett szabványt. Apró hiányosság, hogy a már nagy felbontású zenék átvitelére is alkalmas aptX HD technológia nem kapott helyet a készülékben. (feltételezhetően a potenciális felhasználók körében ez nem jelent túl nagy hátrányt, de egy csúcs készülék esetében nem lett volna meglepő, ha már az aptX HD átviteli képesség is támogatott lett volna)

A duál BT módnak köszönhetően két készülék azonos idejű kapcsolódására is van lehetőség, pl. a FiiO RM1 Bluetooth távvezérlő és egy Bluetooth technológiát használó aktív hangfal esetében ez életszerű felhasználási mód lehet.

Hangminőség

Egy teljesen új, zászlóshajónak számító, Sabre ES9028PRO DAC-ot alkalmazott a gyártó, amely az ígéret szerint dinamikusabb, részletgazdagabb hangzást és nagyobb térérzetet, élethűbb színpadképet biztosít. Ezen felül különböző szűrőket alkalmaz az interferencia zavarok teljes kiszűrése érdekében és ami talán még fontosabb újdonsága, hogy képes kiiktatni az Android rendszer által megszabott 48 kHz-es mintavételezési maximumot, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy a FiiO music appon kívül más kedvelt zenelejátszó alkalmazást tudjunk használni a nagy felbontású zenék megszólaltatására.

Visszatérve a hangminőségre, érezhetően jelen van a javulás, de itt is némileg a hangkép változása fedezhető fel, ahogyan az X5 III esetében az AK4490 EN chipnél is tapasztaltuk. Visszafogottabb lett a magas tartomány és kinyílt a tér, szeparáltabbak lettek a különböző hangok, hangszerek egy-egy dalban. A magam részéről pont ilyesmit is vártam, hiszen nehéz volt tovább fejlődni, az X7 I hangminősége annyira magasra tette a mércét. Az X7 II hangja is lenyűgöző, hatalmas tere van és könnyebben szerethető az elődhöz képest azok számára, akik kevésbé preferálják a magasba húzó, enyhén fényesebb hangképet.

Tartozékok

A gyártó hangsúlyozza, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, a kiegészítők jelentősebb részét mellékelik a lejátszó dobozában, ezzel is fokozva a prémium termék érzetét. Gyárilag installálnak minden X7 II-re egy 7H keménységű üvegfólia réteget, illetve a csomagban megtalálható egy fekete színű bőrhatású tok, amely tökéletesen illeszkedik a készülékre és szabadon hagyja a különböző portokat és kezelőszerveket. A csomagban megtalálható még egy kis hegyes célszerszám a micro SD tálcák eléréséhez, egy jack - koaxiális digitális adapter és egy jó minőségű micro USB - USB A kábel. Külön vásárolható kiegészítők a különböző teljesítményű, funkciójú és hangzású amp modulok (AM2, AM3 és AM5), a kerek formájú DK01 dokkoló és a K5 névre hallgató nagy teljesítményű asztali fejhallgató erősítő és dokkoló, melynek segítségével a hifi rendszerre történő csatlakozás történhet a line out rca kimeneteken vagy a speciális dupla 3,5 mm-es szimmetrikus csatlakozókon keresztül.

Összegzés

A fejlődési irányt meghatározta az X5 III, funkcionalitásait, formai elemeit tekintve egyértelmű az előrelépés. Az előd X7 I esetében minden olyan felhasználói visszajelzést megfogadtak a FiiO mérnökei, ami kritikaként érte az első generációs modellt és ezeket beépítették az új II-es változatba - dupla memória, dupla tárhely, két sd kártya befogadása, komolyabb gyári erősítő modul. Hangzásának tonalitása szerethetőbb és minősége komolyabb mint elődjéé, a legmagasabb szintű hangrendszerek láncolatába illeszthető akár hangkártyaként, akár lejátszóként, kiváltva ezzel felső kategóriás asztali készülékeket is. Útközben hallgatva pedig az egyik legnívósabb hangzásélményt képes biztosítani megfelelő forrásanyagok és fül- vagy fejhallgatóval párosítva. Ahogyan az összes FiiO termék esetében, az X7 II-nél is kiemelkedően jó ár / érték arányról beszélhetünk, ezért minden olyan zenekedvelő számára az egyik legjobb választás lehet, aki a legmagasabb elvárásokat támasztja egy high-end mobil audio készülék felé.

A FiiO X7 Mark II nagy felbontású lejátszó megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől.
Ára: 188.968 forint+áfa (bruttó 239.990 Ft)


ÁSZF; Vásárlási, fizetési és garanciás információk | Környezetvédelmi irányelvek
©2001-2018. iJoe.hu Apple Authorised Reseller
 
 
  E-mail kapcsolat  Bolt: BP. VII. Rottenbiller utca 38. Nyitva: H-P: 11-19 óra  Kapcsolat, információ: 0670.2650784; ijoe@ijoe.hu